Novinky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ešte stále potrebujete nové auto zábeh? Čo odporúčajú výrobcovia automobilov

28.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). V minulosti výrobcovia automobilov odporúčali vodičom, aby prvých 500 až 1 000 kilometrov jazdili nízkou rýchlosťou a motor príliš nevytočili. Je však v súčasnosti...

28.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner).

V minulosti výrobcovia automobilov odporúčali vodičom, aby prvých 500 až 1 000 kilometrov jazdili nízkou rýchlosťou a motor príliš nevytočili. Je však v súčasnosti ešte potrebné, aby sa nové auto zabehlo?

Ešte stále potrebujete nové auto zabehnúť? Čo odporúčajú výrobcovia automobilov.
Foto: youtube.com/@carhelpcorner

Prvých 500 až 1 000 kilometrov bolo pre nové auto zásadných. Výrobcovia automobilov odporúčali vodičom, aby počas tohto obdobia jazdili veľmi opatrne, aby sa auto správne zabehlo.

Postupom času sa však od tejto požiadavky na vodičov upustilo.

Musíte si ešte nové auto zabehnúť?

Napríklad v prípade motocyklov sa olej na zábeh mení po 800 až 1 000 kilometroch. To znamená, že olej použitý počas tohto počiatočného obdobia sa vyhodí, pretože obsahuje jemné kovové zvyšky, ktoré zostali po prvom zábehu motora.

„Väčšina výrobcov automobilov už neodporúča ani nevyžaduje túto výmenu pri zábehu. Motory sa dodávajú už so zábehom. To znamená, že motor sa umiestni na dynamo a teoreticky beží niekoľko hodín. Zoberiete ho zo stojana, vymeníte olej, vymeníte iný filter a tento motor ide do vášho auta po predbehovom zábehu.“

Takže aj keď nové auto bude mať na palubnej doske 0 kilometrov, v skutočnosti bol motor zabehnutý. Lenže nejazdil na ceste, ale na skúšobnej stolici pracoval na voľnobeh.

Preto nie je potrebné, aby sa nové auto zabehlo.

Prečo sa nové autá už nezabehávajú

Výrobcovia automobilov sa rozhodli zabehávať autá z dvoch dôvodov. Po prvé, aby zabezpečili spoľahlivý výrobok pre zákazníka, ale po druhé, aby chránili životné prostredie.

„Výmena oleja v miliónoch áut každých 1 000 kilometrov znamená, že sa vyleje pomerne veľa oleja. Ktorý je toxický a musí sa zbierať“.

Motory sa dodávajú už so zábehom.
Foto: youtube.com/@evsqueen

Samozrejme, olej sa používa aj pri zábehu auta. Po jeho použití sa však skladuje v špeciálnych nádobách a riziko, že skončí vo vode alebo na zemi, je oveľa nižšie.

Kedy prvýkrát vymeniť olej v novom aute

Hoci výrobcovia automobilov už nevyžadujú zábeh, podľa odborníkov nie je na škodu vymeniť motorový olej skôr. Aj keď nie každých 1 000 kilometrov, ako to bolo kedysi, ale každých niekoľko tisíc kilometrov.

„Pokiaľ ide o mňa, auto s nulovým počtom kilometrov stále potrebuje zábeh. To znamená jazdiť pomalšie, nevytáčať ho do bezvedomia, častejšie meniť olej, nezaťažovať ho veľkou záťažou. Myslím si, že do prvej servisnej prehliadky stále potrebujete veľa pozornosti“.

Ak teda chcete, aby váš motor vydržal aspoň 10 rokov, mali by ste olej vymeniť po prvých 3 000 až 5 000 kilometroch.

„To je to, čo by som odporučil každému, nešetrite na servisnej prehliadke. Alebo stačí vymeniť olej a olejový filter, to je všetko“.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dosah rýchlostného radaru – skontrolujte vzdialenosť, z ktorej zariadenie meria

Myslíte si, že sa neničí, čo nie je pravda. Venujte pozornosť reťazi v motore


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dmkeithskodawakefield3730). Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov