Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Bude mať Kia Ceed priameho nástupcu? Niečo sa chystá

29.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GOCARSTV). Dostane starnúca Kia Ceed predsa len nástupcu so spaľovacím motorom? Je možné, že Kórejčania prinesú do Európy model K4, ktorý bol nedávno prichytený pri...

29.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GOCARSTV).

Dostane starnúca Kia Ceed predsa len nástupcu so spaľovacím motorom? Je možné, že Kórejčania prinesú do Európy model K4, ktorý bol nedávno prichytený pri testovaní v Nemecku.

Bude mať Kia Ceed priameho nástupcu? Niečo sa chystá.
Foto: youtube.com/@GOCARSTV

Kia Ceed vo svojej súčasnej podobe debutovala v roku 2018. Očakáva sa, že na trhu vydrží ešte dva roky, a potom… No a to je koniec. Zatiaľ nemáme žiadne informácie o nástupcovi tohto vozidla, ani o sesterskom Hyundai i30, ktorý nedávno prešiel jemným faceliftom.

Elektrický EV3 by teoreticky mohol nahradiť model Ceed. Hoci ide o crossover, jeho karoséria má podobné rozmery. Medzi nárazníkmi meria 4,3 m a na šírku 1,8 m.

Lenže v Európe v súčasnosti predaj elektromobilov nenapĺňa očakávania automobiliek. Preto po skončení výrobného cyklu modelu Ceed bude potrebné túto medzeru nejako vyplniť.

Nahradí Kia Ceed model K4?

Je možné, že sa Kia rozhodne siahnuť po modeli K4. Ten bol predstavený začiatkom tohto roka a dodáva sa v dvoch karosárskych verziách. Teda ako liftback a klasický hatchback, ktorý ešte len bude oficiálne predstavený.

Automobil sa vyrába v Mexiku a ponúka sa v Severnej Amerike, Ázii a na Blízkom východe. Starý kontinent by mohol dostať predovšetkým druhý z nich, len s inými motormi.

K4 sa v súčasnosti ponúka s prirodzene nasávaným motorom 2.0 s výkonom 147 k alebo 1,6-litrovým preplňovaným motorom s výkonom 190 k. Na starom kontinente by sa na pohon tohto vozidla pravdepodobne využili samotné soft-hybridné jednotky. V hre bude určite aj hybridné pohonné ústrojenstvo.

Je možné, že sa Kia rozhodne siahnuť po modeli K4.
Foto: youtube.com/@REALCHANNEL

Koniec koncov, Kia, podobne ako iné značky, chce vsadiť na tento typ pohonu. Kórejčania sa nedávno zaviazali k vývoju systémov novej generácie. Tie sa majú vyznačovať predovšetkým „zvýšeným výkonom pri nízkej spotrebe paliva“.

Stretnutie v Nemecku

Kia K4 sa nedávno objavila v centre výskumu a vývoja kórejskej značky, ktoré sa nachádza v nemeckom Russelsheime. Informáciu priniesol okrem iného britský magazín Autocar, ktorý v tejto veci kontaktoval hovorcu spoločnosti Kia vo Veľkej Británii.

„Objavenie sa modelu K4 v Nemecku neznamená, že vozidlo je pripravené na predaj v Európe. V súčasnosti to neplánujeme, ale môžeme hovoriť o náznakoch životaschopnosti uvedenia tohto vozidla na trhy starého kontinentu,“ uviedol hovorca Kia.

Model Ceed v aktuálnom treťom vydaní sa ponúka od roku 2018. V súčasnosti sú v predaji štyri modely, a to 5-hatchback, kombi, športové kombi s názvom Proceed a terénny model Xceed.

Podľa údajov spoločnosti JATO Dynamics si tento rok našlo kupcov celkovo 60 478 kusov celého modelového radu tohto vozidla. Pre porovnanie, väčšia Kia Sportage presvedčila v rovnakom období 87 164 záujemcov.

A ako sa predávajú konkurenti? Ford Focus sa môže pochváliť 47 582 kusmi a Peugeot 308 51 656 kusmi. Toyota Corolla, ktorá je u nás mimoriadne obľúbená, si zasa našla 70 701 kupujúcich.

KIA K4 Hatchback.

Žilinský závod prechádza na EV2

Kia Ceed určená pre európsky trh sa vyrába v Žiline na Slovensku. V súčasnosti však v tomto závode prebieha prechod na výrobu nových elektrických modelov. Už teraz je známe, že prvým z nich bude model EV2.

Výrobná kapacita žilinského závodu je až 350 000 automobilov ročne. Očakáva sa, že model Kia EV2 sa začne vyrábať v roku 2026 a bude menší ako EV3.

„Toto je auto určené pre Európu. Bude sa vyrábať v Žiline,“ – hovorí David Hilbert, šéf marketingu Kia pre starý kontinent. „Samozrejme, segment malých automobilov je pre európsky trh veľmi dôležitý, okrem iného aj kvôli husto obývaným mestám a problémom s parkovaním,“ dodáva Hilbert.

„Preto bude EV2 pre nás v budúcnosti dôležitým vozidlom a myslím si, že bude východiskovým bodom pre náš špecializovaný rad elektrických vozidiel. Zatiaľ nie sme blízko k cenám, keďže hovoríme o roku 2026, keď sa začne predaj,“ uzatvára šéf marketingu Kia pre Európu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Kia dostane senzačnú výbavu známu z modelov Hyundai. Prvým bude model EV6 GT

Európska únia hovorí „dosť“. Nechce dosiahnuť „SUV-izáciu“ Európy. Dôjde k zmenám predpisov?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov