Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

5 príznakov, že váš rozvodový remeň čoskoro zlyhá. Čo by ste mali urobiť?

29.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ericthecarguy). Rozvodový remeň je základnou súčasťou motora, ktorá pohybuje celým motorovým ústrojenstvom. V podstate sa prostredníctvom tejto časti prenáša otáčanie generované motorom na ventily, pumpu,...

29.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ericthecarguy).

Rozvodový remeň je základnou súčasťou motora, ktorá pohybuje celým motorovým ústrojenstvom. V podstate sa prostredníctvom tejto časti prenáša otáčanie generované motorom na ventily, pumpu, alternátor a ďalšie. Tu je 5 príznakov, že sa váš rozvodový remeň chystá zlyhať, a čo robiť, keď sa tak stane.

5 príznakov, že váš rozvodový remeň čoskoro zlyhá. Čo by ste mali urobiť?
Foto: youtube.com/@ericthecarguy

Pri poruche počas jazdy môže dôjsť k vážnemu poškodeniu dieselových aj benzínových vozidiel. Preto je dôležité poznať 5 príznakov, že váš rozvodový remeň čoskoro zlyhá.

5 príznakov, že sa váš rozvodový remeň čoskoro pokazí

Aby ste sa vyhli prasknutiu rozvodového remeňa, vodiči musia venovať pozornosť určitým signálom, ktoré vozidlo vysiela.

Tu je 5 príznakov, že sa rozvodový remeň čoskoro pretrhne:

  1. remeň preklzáva, preskakuje cez zuby a nezabezpečuje dokonalú synchronizáciu medzi oboma hriadeľmi. Motor preto beží drsne.
  2. motor prestane štartovať;
  3. neobvyklé zvuky motora, pretože motor už nie je správne mazaný;
  4. únik oleja v prednej časti vozidla;
  5. rozsvieti sa kontrolka na prístrojovej doske motora.

Ak už rozvodový remeň zlyhal, motor nebude pracovať. Aby sa tomu predišlo, rozvodový remeň by sa mala kontrolovať aj pri každom servise. Časom sa na remeni objavia trhliny alebo dokonca praskliny.

Ale aj keď sa tieto známky opotrebovania neobjavia, rozvodovú súpravu, ktorej súčasťou je rozvodový remeň, je potrebné po určitom počte kilometrov vymeniť.

Po koľkých kilometroch by sa mal vymeniť rozvodový remeň?

Rozvodový remeň je zvyčajne potrebné vymeniť približne po 60 000 kilometroch. V niektorých prípadoch však môžete najazdiť 100 000 až 200 000 kilometrov bez jeho výmeny.

Závisí to od kvality materiálu, štýlu jazdy a prevádzkových podmienok.

„Tí, ktorí jazdia agresívnejšie, vyvíjajú väčší tlak na remeň a voľnobežky. Čo znamená, že opotrebovanie bude rýchlejšie. Rozvodový remeň vo všeobecnosti vydrží od 60 000 do 120 000 kilometrov. Môže sa však pretrhnúť aj po 30 000 až 40 000 kilometroch. Preto by sa mal rozvodový remeň kontrolovať každých 10 000 až 20 000 kilometrov“.

Rozvodový remeň by sa mal pravidelne kontrolovať pri výmene oleja a filtrov.
Foto: youtube.com/@autodocuk

Čo máte robiť, ak sa vám pretrhne rozvodový remeň?

Ak máte smolu a rozvodový remeň sa vám počas jazdy pretrhne, škody na vašom vozidle môžu byť značné.

„Keď sa preruší rozvodový remeň, ventily vo vnútri motora sa zaseknú. Zasiahnu ich piesty a buď sa zlomí piest, ojnice, kľuková skriňa alebo olejová vaňa. V podstate dôjde k úplnému zlyhaniu motora“.

Rovnaké problémy môžu nastať, keď sa pretrhne rozvodová reťaz. Lenže tá môže spôsobiť poškodenie aj mimo motora. Kovové kúsky reťaze sa rozletia v rýchlosti na všetky strany. A to môže poškodiť všetky komponenty, na ktoré narazí.

Bohužiaľ, po pretrhnutí rozvodového remeňa už nemôžete urobiť nič, aby ste zabránili väčším škodám. Namiesto toho môžete škody obmedziť.

„Všetko závisí od šťastia a od toho, ako silno bol stlačený plyn, keď sa rozvodový remeň pretrhol. Ak máte šťastie, jediné, s čím môžete vyviaznuť, sú dva alebo tri ohnuté ventily alebo niekoľko poškodených piestov. Ak chcete obmedziť škody, musíte motor okamžite zastaviť. Bohužiaľ, to je všetko, čo môžete urobiť, aby ste obmedzili škody“.

Najbezpečnejšie je teda vykonať kontrolu pri výmene oleja a filtrov. Takto zistíte, či sa remeň nebezpečne opotrebúva, a môžete ho vymeniť skôr, ako zlyhá.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Po koľkých kilometroch je potrebné vymeniť rozvodovú reťaz a rozvodový remeň?

Myslíte si, že sa neničí, čo nie je pravda. Venujte pozornosť reťazi v motore


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov