Pravidlá, Zaujímavosti,

Je reflexná vesta súčasťou povinnej výbavy vodičov?

30.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ninaveter). Reflexná vesta nie je priamo súčasťou povinnej výbavy, ktorú musí mať vodič v aute na Slovensku. Zákon však hovorí o povinnosti mať pri sebe...

30.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ninaveter).

Reflexná vesta nie je priamo súčasťou povinnej výbavy, ktorú musí mať vodič v aute na Slovensku. Zákon však hovorí o povinnosti mať pri sebe bezpečnostný reflexný odev. To znamená, že nemusí ísť nevyhnutne o vestu, ale môže to byť aj reflexná bunda, nohavice alebo iný podobný odev.

Reflexná vesta nie je priamo súčasťou povinnej výbavy, ktorú musí mať vodič v aute na Slovensku.
Foto: shutterstock.com/ninaveter

Prečo je dôležité mať reflexný odev?

  • Bezpečnosť: V prípade poruchy alebo nehody na ceste, keď musíte vystúpiť z vozidla, reflexný odev výrazne zvýši vašu viditeľnosť pre ostatných účastníkov cestnej premávky, čím zníži riziko ďalšej nehody.
  • Reflexná vesta/odev je jednoduché, no nesmierne účinné bezpečnostné zariadenie, ktoré by nemalo chýbať v žiadnom motorovom vozidle. Jej úlohou je zvýšiť viditeľnosť vodiča a ostatných osôb pri pohybe mimo vozidla v tme alebo za zníženej viditeľnosti.

Kedy je reflexná vesta povinná pre ostatných účastníkov cestnej premávky?

  • Cyklisti: Cyklisti sú povinní mať reflexnú vestu pri jazde po komunikácii za zníženej viditeľnosti alebo v tuneli.
  • Chodci: Chodci sa tiež odporúča nosiť reflexné prvky, najmä v tmavých a daždivých dňoch.

Prečo je reflexný odev súčasťou povinnej výbavy?

  • Zvýšenie bezpečnosti: V prípade poruchy vozidla alebo nehody je vodič nútený vystúpiť z vozidla a pohybovať sa po okraji cesty. Reflexná vesta výrazne zvyšuje jeho viditeľnosť pre ostatných účastníkov cestnej premávky, čím znižuje riziko zrážky.
  • Zníženie počtu dopravných nehôd: Štatistiky jednoznačne potvrdzujú, že vodiči oblečení v reflexných vestách sú pre ostatných účastníkov cestnej premávky oveľa skôr viditeľní, čo výrazne znižuje riziko dopravných nehôd s chodcami.
  • Zákonná povinnosť: Na Slovensku je nosenie reflexnej vesty pri pohybe mimo vozidla v tme alebo za zníženej viditeľnosti zákonom stanovená povinnosť. Za jej nedodržanie hrozí vodičovi pokuta.

Aká reflexná vesta je vhodná?

  • Farba: Reflexná vesta musí byť výraznej farby, zvyčajne žltej, oranžovej alebo červenej.
  • Reflexné prvky: Na veste musia byť umiestnené reflexné prvky, ktoré zaisťujú vysokú viditeľnosť aj z veľkej vzdialenosti.
  • Veľkosť: Vesta by mala byť vhodnej veľkosti, aby vodiča neobmedzovala v pohybe.

Kde musí byť reflexný odev uložený?

Reflexný odev musí byť uložený v dosahu vodiča, aby ju mohol rýchlo obliecť v prípade potreby. Zvyčajne sa umiestňuje do dvierok vodiča alebo spolujazdca.

V prípade dopravnej nehody je vodič povinný obliecť si reflexnú vestu pri zabezpečovaní miesta nehody.
Foto: TASR

Kedy je nosenie reflexného odevu povinné?

Nosenie reflexného odevu je povinné pri:

  • Poruche vozidla: Ak je vozidlo porušené a vodič je nútený vystúpiť z vozidla mimo obce alebo v obci mimo zastavaného územia.
  • Nehode: V prípade dopravnej nehody je vodič povinný obliecť si reflexnú vestu pri zabezpečovaní miesta nehody.
  • Iné núdzové situácie: V každej situácii, keď vodič musí vystúpiť z vozidla a pohybovať sa po okraji cesty v tme alebo za zníženej viditeľnosti.

Záver

Reflexná vesta / odev je jednoduché a lacné bezpečnostné zariadenie, ktoré môže zachrániť život. Jej nosenie je nielen zákonnou povinnosťou, ale aj prejavom zodpovednosti voči sebe samému a ostatným účastníkom cestnej premávky. Preto nezabudnite mať vždy reflexnú vestu vo svojom vozidle a používajte ju v prípade potreby. Aj keď zákon nehovorí priamo o reflexnej veste, je dôležité mať pri sebe nejaký druh bezpečnostného reflexného odevu, ktorý vám v prípade núdze zvýši viditeľnosť a ochráni vás pred ďalšími nehodami.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vážna nehoda majstra sveta v rally. Vrtuľník RLP v akcii

Lotus Evija X prekonal rekord Nurburgringu o viac ako 10 sekúnd


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov