Elektro, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Leapmotor bude predávať lacné autá. Prvá várka sa plaví do Európy

3.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Leapmotor je čínska značka elektromobilov, v ktorej spoločnosť Stellantis pred časom získala podiel. Koncern má v úmysle ponúkať v Európe lacné elektromobily. Teraz bolo...

3.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197).

Leapmotor je čínska značka elektromobilov, v ktorej spoločnosť Stellantis pred časom získala podiel. Koncern má v úmysle ponúkať v Európe lacné elektromobily. Teraz bolo oznámené, že prvá várka automobilov určených pre starý kontinent opustila Šanghaj.

Leapmotor je čínska značka elektromobilov, v ktorej spoločnosť Stellantis pred časom získala podiel. Prvá várka sa plaví do Európy.
Foto: youtube.com/@carshowtv9197

Leapmotor je čínsky výrobca elektromobilov, ktorého 21-percentný podiel získala spoločnosť Stellantis v roku 2023. Tieto dve spoločnosti potom vytvorili spoločnosť Leapmotor International, v ktorej 51 % akcií pripadlo nadnárodnej spoločnosti. Úlohou tejto spoločnosti je ponúkať elektromobily čínskej značky mimo Číny.

Aké vozidlá Leapmotor prichádzajú do Európy?

Pred niekoľkými dňami šéf spoločnosti Stellantis Carlos Tavares oznámil, že do Európy už smeruje prvá várka vozidiel Leapmotor v počte 800 kusov. Generálny riaditeľ skupiny však neuviedol, o aké modely presne ide. Teraz v oficiálnom oznámení Stellantis odhalil ďalšie podrobnosti.

Kópie oboch modelov už opustili prístav v Šanghaji a spočiatku sa budú ponúkať na starom kontinente. Prvým z nich je mestský model T03. Meria na dĺžku 3,6 m a v závislosti od verzie ponúka výkon 95 alebo 109 koní. Energiu čerpá z akumulátora s kapacitou 36,5 kWh. Výrobca deklaruje, že dojazd vozidla podľa noriem WLTP je 265 km.

Okrem neho do Európy smerujú aj prvé kusy modelu C10. S dĺžkou 4,7 m ide o SUV segmentu D, prvé vozidlo čínskej značky, ktoré sa začne predávať na celom svete. Vozidlo je vybavené elektrickým pohonom s výkonom takmer 230 koní. Podľa noriem WLTP má vozidlo dojazd až 420 km.

Leapmotor v Európe. Z Číny bude dodávok viac

Prvá várka do Európy nie je posledná. Spoločnosť Stellantis oznamuje, že v nasledujúcich mesiacoch sú naplánované ďalšie dodávky. Autá však nebudú prepravované len priamo z Číny. Budú vychádzať aj z európskych závodov vrátane Poľska. V júni 2024 koncern potvrdil začiatok montáže testovacích exemplárov modelu T03 v závode v Tychách. Montáž v Európe je dôležitá okrem iného aj kvôli clám EÚ na elektromobily z Číny.

Leapmotor T03.

Kde bude možné kúpiť autá Leapmotor?

Hoci autá budú vychádzať z poľského závodu, Poliaci si ich zatiaľ nebudú môcť kúpiť vo svojej krajine. Stellantis plánuje, že predaj bude spočiatku obmedzený na deväť trhov – Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Holandsko, Portugalsko, Belgicko, Grécko a Rumunsko. Predpokladá sa, že sa začne predávať v septembri 2024. Plánuje sa, že do konca roka bude na starom kontinente 200 predajní vozidiel Leapmotor. Do roku 2026 by sa naopak tento počet mal zvýšiť až na 500. Výrobcovia deklarujú, že modelový rad čínskej značky sa čoskoro rozšíri. Očakáva sa, že v nasledujúcich troch rokoch sa každý rok začne predávať aspoň jeden model.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové SUV za 25 000 eur nie je polovičný hybrid.

Nové informácie o modeli Kia EV3. Koľko bude stáť najmenší model Kia s nulovými emisiami v Európe?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov