Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

V hmle je kľúčové jedno nariadenie. Policajná kontrola, ale vôbec nie svetlá

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CatersClips). Hustá hmla na ceste pre každého vodiča znamená, že musí poznať niekoľko prvkov, ktoré mu uľahčia viditeľnosť a jazdu. Čo sa môžete dozvedieť z...

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CatersClips).

Hustá hmla na ceste pre každého vodiča znamená, že musí poznať niekoľko prvkov, ktoré mu uľahčia viditeľnosť a jazdu. Čo sa môžete dozvedieť z pravidiel cestnej premávky a na čo si dať pozor? Vďaka tomu neurobíte chybu.

V hmle je kľúčové jedno nariadenie. Policajná kontrola, ale vôbec nie svetlá.
Foto: youtube.com/@CatersClips

Pokiaľ ide o hmlu, pravidlá cestnej premávky nie sú úplne presné, ale je potrebné ich dodržiavať. Ukazuje sa, že nie v každom prípade ide o svetlá. Na čo ďalšie by ste teda mali dávať pozor? Odporúčame.

Aké sú pravidlá jazdy v hmle? Zákon o cestnej premávke ukladá niekoľko povinností

Jazda v hmle patrí medzi náročnejšie situácie na cestách. Znížená viditeľnosť výrazne zvyšuje riziko nehody. Preto je dôležité dodržiavať určité pravidlá, ktoré vám pomôžu bezpečne prekonať hmlisté úseky.

Zákonné povinnosti pri jazde v hmle:

  • Zapnúť stretávacie svetlá: Aj keď je počas dňa, stretávacie svetlá sú pri zníženej viditeľnosti povinné. Zvýšia vašu viditeľnosť pre ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Znížiť rýchlosť: Prispôsobte rýchlosť jazdy aktuálnym podmienkam. Čím je hmlistejšie, tým pomalšie by ste mali jazdiť. Pamätajte, že v hmle je brzdná dráha vozidla výrazne dlhšia.
  • Zvýšiť bezpečnú vzdialenosť: Udržujte od vozidla idúceho pred vami dostatočný odstup. To vám umožní včas zareagovať na nepredvídané situácie.
  • Používať hmlové svetlá: Ak je viditeľnosť výrazne znížená, zapnite aj hmlové svetlá. Tie však používajte len vtedy, keď je to skutočne nevyhnutné, pretože môžu oslepovať ostatných vodičov.
  • Dávať pozor na chodcov a cyklistov: Chodci a cyklisti sú v hmle veľmi zle viditeľní. Preto buďte obzvlášť opatrní v blízkosti miest, kde sa môžu pohybovať chodci.
  • Používať ďalšie bezpečnostné prvky: Ak máte vo vozidle k dispozícii ďalšie bezpečnostné prvky, ako sú napríklad hmlové zadné svetlá, neváhajte ich využiť.
Počas hmly je absolútne zakázané predbiehať, nie je to pravda.
Foto: youtube.com/@SMARTDrive

Ako predbiehať v hmle? Buďte mimoriadne opatrní. Polícia je v pohotovosti

Hoci sa niektorí ľudia domnievajú, že počas hmly je absolútne zakázané predbiehať, nie je to pravda. Pokiaľ na ceste nie je značka, ktorá by to zakazovala, alebo dvojité súvislé čiary, môžete predbiehať iné vozidlo. Buďte však opatrní a skontrolujte, či pred vami nie je iné auto. Hmla obmedzuje viditeľnosť, preto na to policajti dávajú mimoriadny pozor. Ak dobre nevidíte, čo sa deje na ceste, v záujme bezpečnosti spomalte a nerobte žiadne riskantné alebo unáhlené manévre. Získate tak viac času na reakciu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je reflexná vesta súčasťou povinnej výbavy vodičov?

Mapy Google detegujú mobilné policajné radary na meranie rýchlosti. Ako aktivovať túto funkciu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov