Správy, Zaujímavosti,

Spoločnosť Jaguar Land Rover spomalila výrobu. Problémy majú aj Porsche, Audi a ďalšie nemecké prémiové značky

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JLRYouTube). Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohé značky používajú pri výrobe automobilov hliník. V takejto situácii brzdia proces problémy s dodávkami cennej suroviny. To v...

6.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JLRYouTube).

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohé značky používajú pri výrobe automobilov hliník. V takejto situácii brzdia proces problémy s dodávkami cennej suroviny. To v konečnom dôsledku zníži počet predaných vozidiel. Takýto scenár sa v súčasnosti týka nemeckých značiek Porsche, Audi, BMW a Mercedes, ako aj britského Jaguar Land Rover.

Spoločnosť Jaguar Land Rover spomalila výrobu.
Foto: youtube.com/@JLRYouTube

Problémy u dodávateľov brzdia výrobu automobilov Jaguar Land Rover

Britský výrobca automobilov Jaguar Land Rover (JLR) bude musieť v nasledujúcich mesiacoch znížiť výrobu. Ako investorom vysvetlil finančný riaditeľ JLR Richard Molyneux, je to dôsledok záplav, ktoré vážne ovplyvňujú výrobu hliníka u dodávateľa výrobcu, spoločnosti Novelis.

Záplavy sú dôsledkom prívalových dažďov, ktoré v júli zastavili výrobu cennej suroviny v závode Novelis v Sierre (Švajčiarsko). Zatvorené boli aj dva závody patriace ďalšiemu dodávateľovi hliníka, spoločnosti Constellium. Novelis aj Constellium majú medzi svojimi zákazníkmi okrem JLR aj niekoľko ďalších automobilových spoločností.

Už teraz je známe, že táto situácia ovplyvní okrem iného výrobu vozidiel Range Rover a Range Rover Sport SUV spoločnosti Jaguar Land Rover, ktoré používajú hliník. Britský výrobca očakáva, že oneskorenia budú trvať dlhší čas. V dôsledku toho spoločnosť vyrobí menej vozidiel, ako plánovala.

„Nedostatok kľúčových materiálov obmedzí našu výrobu do konca tohto štvrťroka a v ďalšom období,“

– povedal finančný riaditeľ JLR Richard Molyneux, ktorého citoval Automobilwoche.

Záplavy: Úmrtia pri silných búrkach vo Švajčiarsku.

Krízová situácia núti výrobcu hľadať alternatívne zdroje dodávok potrebných surovín. Na tento účel využíva spoločnosť Tata ako zálohu v krízovej situácii. Bude to však náročná úloha, keďže podľa údajov spoločnosti JLR z roku 2020 spotrebuje ročne približne 180 000 ton cenného kovu.

Porsche a popredné nemecké prémiové značky majú rovnaký problém

Porsche tiež muselo znížiť svoje výrobné prognózy. Stalo sa tak pred niekoľkými týždňami, keď prémiová značka znížila svoju prognózu predaja a ziskovosti z dôvodu nedostatku hliníkových zliatin. Spoločnosť však neprezradila, kto jej dodáva cennú surovinu. Je však známe, že to nie je spoločnosť Constellium.

Záplavy, ktoré v júli zastavili výrobu hliníka v závode Novelis v Sierre (Švajčiarsko).
Foto: youtube.com/@faz

Problémy s dodávkami hliníka sa týkajú aj ďalších nemeckých prémiových značiek. Nedostatok hliníka na trhu pociťujú aj výrobcovia ako Audi, BMW a Mercedes-Benz. V ich prípade sa však našli alternatívne zdroje dodávok tohto základného kovu.
Hliník je už roky základným kovom pri výrobe mnohých vozidiel. Je ľahší ako oceľ, ale drahší. Nedostatok suroviny môže spôsobiť dodatočné náklady, ktoré sa premietnu do vyšších výrobných nákladov. To nie je dobrá správa pre žiadnu značku, ktorá používa hliník.

Podľa odhadov analytikov spoločnosti Bernstein by narušenie spôsobené nedostatkom hliníka v Porsche mohlo znížiť dodávky o viac ako 17 000 vozidiel. Vzhľadom na slabé výsledky prémiovej značky to pre výrobcu nie je najlepší rok.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Legendárny nemecký výrobca športových sedadiel v problémoch

Európska únia chce stiahnuť milióny relatívne nových dieselových motorov. A urobí tak ešte tento rok


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov