Správy, Zaujímavosti,

Čína konečne predbehla Japonsko. Kto vyviezol najviac áut?

9.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evsqueen). Čína sa stala najväčším vývozcom automobilov na svete. V prvej polovici tohto roka predbehla Japonsko, ktoré si vedúce postavenie udržalo aj v roku 2023....

9.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evsqueen).

Čína sa stala najväčším vývozcom automobilov na svete. V prvej polovici tohto roka predbehla Japonsko, ktoré si vedúce postavenie udržalo aj v roku 2023. Ktoré vozidlá dominujú a ktorá spoločnosť z ríše stredu vyviezla najviac?

Čína konečne predbehla Japonsko. Kto vyviezol najviac áut?
Foto: youtube.com/@evsqueen

Čína bola najprv vyhlásená za najväčšieho svetového vývozcu v roku 2023, ale neskôr sa ukázalo, že Japonsko stále dominuje. Podľa colných úradov oboch krajín dosiahol vývoz z krajiny čerešňového kvetu v minulom roku celkovo 5,97 milióna vozidiel. Z Číny naopak 5,22 milióna.

V prvej polovici tohto roka by však nikto nemal pochybovať o tom, kto posiela najviac áut za svoje hranice. Čína zvýšila svoj vývoz medziročne o 31 %. Vďaka tomu nechalo Japonsko ďaleko za sebou.

Čínsky vývoz automobilov: nárast o 31 %

Z údajov Japonského združenia výrobcov automobilov vyplýva, že celkový vývoz vozidiel za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahol 2,02 milióna. Z toho 1,83 milióna tvorili osobné vozidlá a 187 000 úžitkové vozidlá. To predstavuje mierny medziročný pokles o 0,3 %.

Mierne nižší počet vozidiel, ktoré opustili Japonsko, viac ako vykompenzovala Čína. Podľa údajov Auto News vyviezla od januára do júna viac ako 2,79 mil. automobilov, z toho 2,34 mil. osobných modelov a 450 tis. úžitkových vozidiel. To je o 31 % viac ako v minulom roku.

Zaujímavé je, že elektrické vozidlá, na ktoré sa v Európe od júla vzťahujú sankčné clá, majú na tomto čísle menší podiel. Číňania vyviezli 605 000 takýchto automobilov. Zvyšok, t. j. 2,19 milióna automobilov, je poháňaný konvenčnými spaľovacími motormi.

Chery vyviezla v prvom polroku tohto roka 532 000 automobilov za hranice Číny.
Foto: youtube.com/@autoage007

Tieto koncerny dominujú

Chery Automobile Co (okrem iného vlastník Omoda a Jeacoo), SAIC Motor Corp. (MG, Baojun, Wuling), Changan Automobile Co., Geely Automobile Holdings (okrem iného Volvo, Lotus, Smart) a BYD.

Prvá z nich vyviezla v prvom polroku tohto roka 532 000 automobilov za svoje hranice. Ďalšie koncerny, resp: 439 000, 285 000, 242 000 a 207 000 vozidiel.

Pripomeňme si, že čínske autá sú v Mexiku a Rusku mimoriadne populárne. Do krajiny, ktorej vládne Putin, bolo od januára do konca mája dodaných 372 542 automobilov.

V prvej päťke sa umiestnili aj Mexiko, Brazília, Belgicko a Spojené arabské emiráty. Na druhej strane Číňania zaznamenali pokles v Austrálii, Španielsku, Izraeli, Thajsku a Ekvádore.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nemecko bije na poplach. Automobilový priemysel čelí čoraz väčším problémom

Ostrá kritika zákazu spaľovacích áut. „Nemci reagujú na zákazy alergicky“.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/gigafactories). Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov