Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Rekordné eVTOL dostanú veľkú podporu od popredného svetového výrobcu batérií

10.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoFlightGlobal). Čínska spoločnosť AutoFlight je v súčasnosti držiteľom rekordu v najdlhšom lete eVTOL na svete s dĺžkou 155,7 míle (250,3 km), ktorý dosiahla v roku...

10.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoFlightGlobal).

Čínska spoločnosť AutoFlight je v súčasnosti držiteľom rekordu v najdlhšom lete eVTOL na svete s dĺžkou 155,7 míle (250,3 km), ktorý dosiahla v roku 2023 v dramatickom vzdušnom taxíku Prosperity navrhnutom bývalým kráľom projektu McLaren a Lilium Frankom Stephensonom. Teraz je jeho robustná batéria a technológia maximalizácie doletu pripravená získať významný impulz, keďže spoločnosť podpísala dohodu o spolupráci so spoločnosťou CATL, globálnym lídrom v oblasti batérií, ktorý uviedol na trh niektoré z energeticky najhustejších batérií. Tento 155-kilometrový úspech bude určite zatienený tým, s čím toto ťažké duo príde v budúcnosti.

Rekordné eVTOL dostanú veľkú podporu od popredného svetového výrobcu batérií.
Foto: youtube.com/@AutoFlightGlobal

Spoločnosť AutoFlight tento mesiac oznámila, že podpísala exkluzívnu dohodu o investíciách a spolupráci, na základe ktorej budú spolupracovať na spoločnom výskume a vývoji technológie batérií pre letectvo. Na základe tejto dohody spoločnosť CATL investuje do spoločnosti AutoFlight stovky miliónov dolárov.

Je to obrovská novinka a ťažko si predstaviť iné spojenie dvoch spoločností, ktoré by mohlo spôsobiť takýto rozruch v oblasti eVTOL. Spoločnosť CATL je nielen najväčším svetovým výrobcom batérií a dodávateľom veľkých výrobcov automobilov na celom svete vrátane spoločností Tesla, BMW a Toyota. Ale vyvíja aj jedny z energeticky najhustejších batérií na svete vrátane kondenzovanej batérie s kapacitou 500 Wh/kg určenej pre trh eVTOL.

V júli spoločnosť CATL oznámila, že uskutočnila skúšobný let 4-tonového lietadla s použitím tejto batérie. Ešte pôsobivejšie je, že denník ChinaDaily vtedy uviedol, že spoločnosť CATL verí, že batéria je schopná v priebehu niekoľkých rokov zabezpečiť v súčasnosti nepredstaviteľný dolet 8 tonového elektrického lietadla na vzdialenosť 2 000 až 3 000 km.

AutoFlight uskutočnila prechod od dronov k leteckým taxíkom

Spoluprácou so spoločnosťou AutoFlight sa CATL oficiálne etabluje na trhu eVTOL, kde by jej batérie s dlhým doletom mohli byť obzvlášť rušivé. A vsádza vážne peniaze na veľmi sľubného koňa.

V priebehu troch krátkych rokov sme videli, ako spoločnosť AutoFlight uskutočnila prechod od dronov k leteckým taxíkom s počiatočným prototypom z roku 2021. Pribrala svetoznámeho šéfa automobilového dizajnu Stephensona, aby vyvinul dizajn do podoby úchvatného osobného eVTOL Prosperity, rýchlo dosiahla prechodný let s overovacou koncepciou Prosperity I a rýchlo si odškrtla ďalšie míľniky, ako je rekord v dolete na 155 míľ a „prvý medzimestský let leteckého taxíka na svete“.

Spoločnosť AutoFlight začiatkom tohto roka získala aj typovú certifikáciu od čínskeho úradu pre civilné letectvo (CAAC) pre svoje nákladné lietadlo CarryAll, čím získala svetové prvenstvo pre lietadlo eVTOL s hmotnosťou jednej tony. Odvtedy požiadala o typovú certifikáciu pre päťmiestny taxík Prosperity eVTOL.

Najdlhší let eVTOL na svete – 250,3 km – AutoFlight.

V súčasnej podobe dizajnéri navrhli Prosperity pre jedného pilota a štyroch cestujúcich. Lietadlo využíva 10 vztlakových vrtúľ a tri tlačné vrtule poháňané 160 kWh batériou. Tie dokážu prepraviť užitočné zaťaženie do 400 kg. Môže sa pochváliť maximálnou rýchlosťou 200 km/h (124 mph) a doletom 250 km.

Len minulý týždeň Prosperity úspešne absolvoval skúšobný let nad čínskou riekou Jang-c‘-ťiang v meste Nanking. Tento let demonštroval absolútny potenciál technológie eVTOL, ktorý vytvára FOMO a obmedzuje premávku. Zmenil 25-minútovú 20-kilometrovú jazdu cez most na priamy päťminútový 5,5-kilometrový let.

Do budúcnosti plánujú spoločnosti AutoFlight a CATL spojiť zdroje a technické znalosti s cieľom zvýšiť energetickú hustotu. Tiež celkový výkon batérií eVTOL na podporu dlhších letových vzdialeností a vyššej kapacity užitočného zaťaženia. Dodatočné finančné prostriedky tiež umožnia urýchliť ďalší výskum a vývoj a certifikáciu letovej spôsobilosti leteckého taxíka Prosperity.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je to najväčšie lietadlo na svete. Čína testuje AG600

Najrýchlejšie lietadlo na svete vo vzduchu. Prvý krát hore


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov