Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Je jazda bez filtra pevných častíc legálna? Koľko stojí výmena DPF/GPF

12.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LubrizolAdditives360). Filter pevných častíc je dôležitou súčasťou výfukového systému, ktorá znižuje škodlivé emisie. Niektorí vodiči však na túto časť rezignovali, pretože náklady na výmenu DPF/GPF...

12.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LubrizolAdditives360).

Filter pevných častíc je dôležitou súčasťou výfukového systému, ktorá znižuje škodlivé emisie. Niektorí vodiči však na túto časť rezignovali, pretože náklady na výmenu DPF/GPF sú pomerne vysoké. Je však jazda bez filtra pevných častíc legálna?

Je jazda bez filtra pevných častíc legálna? Koľko stojí výmena DPF/GPF.
Foto: youtube.com/@LubrizolAdditives360

Mnohí vodiči nevedia, čo je filter pevných častíc v aute a ako funguje. Dokonca si ho mýlia so vzduchovým alebo peľovým filtrom. Ide však o dôležitú súčasť znižovania emisií škodlivín. A škodlivé častice nielen zachytáva, ale aj ničí.

Čo je to filter pevných častíc a ako funguje

Filter pevných častíc je súčasťou výfukového systému vášho vozidla. Jeho úlohou je premieňať výfukové plyny vznikajúce pri spaľovaní paliva na menej škodlivé látky.

Filtre pevných častíc sa zvyčajne montujú do vozidiel s naftovým motorom (DPF – filter pevných častíc), pretože produkujú viac škodlivých plynov. Niektoré vozidlá s benzínovými motormi však majú aj takýto katalyzátor (GPF – Gasoline Particulate Filter).

Filter pevných častíc pomáha znižovať emisie oxidu uhoľnatého, uhľovodíkov a oxidov dusíka.

Ak sa však s vozidlom nejazdí správne alebo sa používa nekvalitné palivo, DPF sa môže upchať. V dôsledku toho motor už nebude pracovať na plný výkon. Keď sa filter pevných častíc zanesie, počítač vozidla spustí zvýšenie teploty vo výfukovom potrubí. Tým sa odstránia škodlivé častice a filter obnoví svoju účinnosť.

Ak pasívna regenerácia DPF nie je možná, vodiči môžu vyskúšať chemické čistenie filtra pevných častíc.

Toto čistenie by sa však malo vykonávať len v autorizovanom servise, a to pomocou chemických látok, ktoré rozpúšťajú usadeniny vo vnútri filtra.

Kedy vymeniť filter pevných častíc

Vo všeobecnosti by sa mal filter pevných častíc vymeniť po 100 000 kilometroch alebo po 5 rokoch prevádzky. Závisí to však od spôsobu používania vášho vozidla.

Preto by sa výfukový systém a filter pevných častíc mali pravidelne kontrolovať. Časom sa tieto filtre môžu upchať alebo zlyhať v dôsledku nesprávneho používania.

Je jazda bez filtra pevných častíc legálna?

Filtre pevných častíc sú terčom zlodejov aj kvôli vzácnym kovom, ktoré obsahujú, ako je platina, paládium alebo ródium. Vo väčšine prípadov sa upchá alebo pokazí.

Nie je legálne jazdiť bez filtra pevných častíc, ak bolo vozidlo týmto zariadením vybavené z výroby.
Foto: youtube.com/@liquimolywebtv

Musí sa vymeniť, ale niektorí vodiči sa radšej úplne zaobídu bez filtra.

Nielenže to ovplyvní fungovanie vozidla, ale považuje sa to aj za nezákonné. Dochádza totiž ku konštrukčnej úprave vozidla, ktorá sa musí schváliť.

Nie je preto legálne jazdiť bez filtra pevných častíc, ak bolo vozidlo týmto zariadením vybavené z výroby. Okrem toho vozidlo neprejde povinnou technickou kontrolou (ITP) na emisie nox.

Koľko stojí výmena DPF/GPF

Cena filtra pevných častíc sa líši v závislosti od drahých kovov, z ktorých sú vyrobené. Tie najdrahšie stoja viac ako 1 000 EUR.

Medzi najdrahšie filtre pevných častíc patria napr:

  • BMW kód: 1740060 – 1060 €
  • BMW kód: 1728999 / 1728023 / R96 / VBEHBE525272721110 – 920 €
  • Opel Corsa B 1.2 i kód: GM16 / 90467875 – 900 €
  • BMW radu 3 E36 (benzín, 1990-2000) kód: 1715303 – 740 €
  • Opel Zafira A 1.8 / Opel Astra G 1.8, kód: GM40 GC / GM9158633 / 1460F7 – 630 €.

Medzi najlacnejšie filtre patria filtre pre:

  • VW Golf IV 1.4 Benzín AXP, (rok 2001-2004) kód katalyzátora: 036178 BAT – 38 €
  • VW Polo 1.9 SDI kód katalyzátora: 6k013170101T – 34 €
  • Daewoo Matiz Benzín, (rok 2003) – 20 €.

Cena za výmenu filtra pevných častíc sa pri jednoduchých systémoch začína na 20 EUR. Pri zložitých to však môže byť viac ako 100 EUR.

V priemere stojí výmena DPF/GPF 30 – 50 EUR plus cena filtra pevných častíc.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

9 vôní a zvukov z auta, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať

Ako zistíte, že vo vašom aute dochádza freón? Príznaky chybnej klimatizácie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov