Elektro, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Čo robí Porsche s použitými batériami Taycan

13.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Vysvetľujeme, ako vyzerá nové zariadenie na skladovanie energie v závode Porsche v Lipsku. Ako možno opätovne použiť batérie elektromobilov po skončení ich životnosti? Táto...

13.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV).

Vysvetľujeme, ako vyzerá nové zariadenie na skladovanie energie v závode Porsche v Lipsku. Ako možno opätovne použiť batérie elektromobilov po skončení ich životnosti? Táto otázka je dôležitá a mnohí výrobcovia práve teraz skúmajú alternatívne metódy ich recyklácie, aj keď ich účinnosť nie je dostatočná na pohon motorov vozidiel s nulovými emisiami.

Čo robí Porsche s použitými batériami Taycan.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Patrí medzi nich aj Porsche, ktoré oznámilo, že v posledných júlových dňoch aktivovalo nové zariadenie na uskladnenie energie vo svojom závode v Lipsku, vybudované z batérií z predsériových a sériových vozidiel Taycans.

Významný projekt

Úložisko, ktoré Porsche navrhlo pre svoju továreň v Lipsku, má veľkosť takmer dvoch basketbalových ihrísk a pozostáva zo 4 400 batériových modulov.

Konkrétne ide o stacionárny systém skladovania energie, ktorý, ako už bolo spomenuté, bol vytvorený z použitých batérií niektorých vozidiel Taycan, ktoré už nie sú použiteľné alebo sa nedajú predať. Technické špecifikácie systému zahŕňajú celkovú kapacitu 5 MW a akumulačnú kapacitu 10 MWh.

Elektrická energia uložená v systéme skladovania vybudovanom z batérií Taycan je možné použiť, napríklad pri výpadku elektrickej energie.
Foto: youtube.com/@Porsche

To však nie je všetko. Podľa spoločnosti Porsche sa systém môže krátkodobo používať s preťažením až do 20 %, aby bolo možné v núdzových situáciách, napríklad pri výpadku elektrickej energie, uskladniť alebo distribuovať čo najviac elektrickej energie v čo najkratšom čase.

Továreň s nulovými emisiami

Závod Porsche v Lipsku získal štatút „továrne s nulovými emisiami“ v roku 2021, približne rok po závode v Zuffenhausene, vďaka sérii opatrení na zlepšenie energetickej účinnosti.

Elektrická energia uložená v systéme skladovania vybudovanom z batérií Taycan sa v skutočnosti čiastočne vyrába zo solárnych panelov inštalovaných na streche továrne: systém so špičkovým výkonom 9,4 MW.

Dnes v továrni nielen vyrábame obľúbené modely, ale tiež sme vybudovali jednu z najefektívnejších a najudržateľnejších výrobných prevádzok na svete. To sa podarilo vďaka intenzívnemu programu zlepšovania, do ktorého sa aktívne zapájajú aj zamestnanci.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Prehlbuje sa kolaps na trhu s elektromobilmi. Už dlho to nebolo také zlé

Elektromobily na diaľnici zlyhali. Kompromitované v teste


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ElectricClassicCars). Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov