Elektro, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Od roku 2008 sa ceny batérií pre elektromobily výrazne znížili. Čo bude nasledovať?

16.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Úrad pre technológie vozidiel amerického ministerstva energetiky (DOE) zverejnil odhady nákladov na batérie do elektromobilov. Pokles v priebehu rokov je obrovský. A kedy sa...

16.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking).

Úrad pre technológie vozidiel amerického ministerstva energetiky (DOE) zverejnil odhady nákladov na batérie do elektromobilov. Pokles v priebehu rokov je obrovský. A kedy sa nové elektromobily z hľadiska obstarávacej ceny vyrovnajú spaľovacím automobilom?

Od roku 2008 sa ceny batérií pre elektromobily výrazne znížili. Čo bude nasledovať?
Foto: youtube.com/@electricviking

Náklady na batérie pre elektromobily sú podľa všeobecného názoru stále hlavným dôvodom vysokej ceny týchto vozidiel. Skutočnosť je však už iná – elektromobily zvyčajne nestojí viac ako spaľovacie modely a trakčné batérie tiež nie sú také drahé, ako sa zdá. Svedčia o tom štatistiky.

Podľa novej štúdie Úradu pre technológie vozidiel amerického ministerstva energetiky (DOE) klesli náklady na batérie pre elektromobily v období rokov 2008 až 2023 až o 90 %, čo výrobcom automobilov uľahčuje prekonanie alebo výrazné zníženie cenového rozdielu medzi vozidlami so spaľovacími motormi a elektromobilmi, uvádza portál electromobility.co.uk.

Náklady na batérie: najväčšie pády sú za nami

Podľa DOE náklady na lítium-iónovú batériu klesli zo 1415 USD za 1 kWh v roku 2008 na 139 USD/1 kWh v roku 2023. Samozrejme, možno použiť protiargument a spýtať sa – „a čo inflácia“?

Po zohľadnení tohto faktora sa rozdiel skutočne zmenší, ale stále zostáva, mierne povedané, veľmi výrazný. V takom prípade dosahuje približne 1 000 USD. K najväčšiemu poklesu cien batérií došlo v rokoch 2009 až 2013.

Pri výpočtoch sa brali do úvahy osobné automobily vyrobené v počte najmenej 100 000 kusov ročne.

Batéria pre pol milióna

Ak si predstavíme, že by v roku 2008 existoval Tesla Model Y, podľa uvedených údajov by jeho batéria s kapacitou 81 kWh stála 114 615 USD. Dnes je to 11 259 USD.

Výrobcovia automobilov očakávajú, že cena trakčnej batérie bude v nasledujúcich rokoch naďalej klesať. Vďaka tomu sa relatívne lacné elektrické vozidlá stanú realitou.

Štúdia spoločnosti Gartner, ktorá sa zaoberá analýzou trhu, naznačuje, že výroba elektrických modelov bude do roku 2027 lacnejšia ako výroba spaľovacích modelov. Iné analytické spoločnosti zasa predpovedajú, že cenová rovnováha medzi spaľovacími a elektrickými automobilmi sa dosiahne do konca desaťročia.

Náklady na batérie pre elektromobily v období rokov 2008 až 2023 klesli až o 90 %.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Náklady na vlastníctvo v prospech elektrických vozidiel

Nižšia výroba a nižšie MSR by sa prejavili vo výrazných úsporách pre zákazníkov elektromobilov, najmä pri zohľadnení celkových nákladov na vlastníctvo. Podľa nedávnej štúdie, ktorú uskutočnila spoločnosť JD Power, sú celkové náklady na elektromobily v priebehu piatich rokov už teraz v 48 z 50 štátov USA nižšie ako náklady na spaľovacie vozidlá.

Bude mať dnes badateľné globálne spomalenie priemyslu elektromobilov negatívny vplyv na pokles cien batérií? Zatiaľ je tento trend veľmi priaznivý.

S rastúcim dopytom po elektromobiloch by mali klesať nielen náklady na trakčné batérie (najmä vďaka technologickému vývoju, zníženiu množstva vzácnych a drahých surovín a lepším možnostiam optimalizácie veľkosti a účinnosti batérií), ale aj na ďalšie komponenty a podzostavy.

Jedinou prekážkou pre európsky priemysel môže byť skutočnosť, že veľmocou v oblasti konštrukcie a výroby batérií pre automobily (a nielen pre ne) je Čína. V každom prípade, čím viac „lacných“ elektrických vozidiel bude na trhu, tým lepšie pre zákazníkov a životné prostredie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová čínska značka bude uvedená na trh do mesiaca a dostane sa do pol tisícky showroomov. Bude to hit?

Prehlbuje sa kolaps na trhu s elektromobilmi. Už dlho to nebolo také zlé


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov