Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Tu sú skvelé spôsoby, ako jazdiť úsporne a mať nižšie účty za palivo. Toto sú tajomstvá úspornej jazdy!

17.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OnlyHDVideos). Najazdiť čo najviac kilometrov s čo najmenšou spotrebou paliva je snom mnohých vodičov. Ukazuje sa, že stačí odstrániť niekoľko návykov, aby sa úsporná jazda...

17.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OnlyHDVideos).

Najazdiť čo najviac kilometrov s čo najmenšou spotrebou paliva je snom mnohých vodičov. Ukazuje sa, že stačí odstrániť niekoľko návykov, aby sa úsporná jazda stala skutočnosťou. Je to dôležité najmä dnes, keď sú ceny pohonných hmôt veľmi vysoké.

Tu sú skvelé spôsoby, ako jazdiť úsporne a mať nižšie účty za palivo.
Foto: youtube.com/@OnlyHDVideos

V súčasnosti výrobcovia automobilov upustili od modelov, ktoré sú náročné na spotrebu paliva.

Úsporná jazda

Väčšina vozidiel je vybavená motormi, ktoré majú a často sú úsporné. Namiesto 10 litrov paliva na sto kilometrov dokážu spáliť polovicu tohto množstva. Ukazuje sa, že pri úspornej jazde a spaľovaní paliva zohrávajú významnú úlohu návyky jednotlivých vodičov. Dodržiavaním niekoľkých tipov môžete rýchlo znížiť svoje výdavky na palivo.

Okrem citeľného zníženia výdavkov na palivo pomáha úsporná jazda aj k zníženiu znečistenia, nižšej spotrebe paliva a minimalizácii rizika nehôd.

Zlé návyky

Stačí, ak odstránite zlé návyky a zavediete niekoľko jednoduchých pravidiel, aby ste jazdili úsporne. Úsporná jazda je len jedným z faktorov ovplyvňujúcich spotrebu paliva. Ak chcete znížiť výdavky na palivo, musíte dbať na mnoho ďalších aspektov.

Už len samotné zanedbávanie vášho vozidla a nevykonávanie potrebných servisných prehliadok a včasné odstraňovanie drobných porúch môže mať výrazný vplyv na spotrebu paliva.

Dodržiavaním týchto niekoľkých tipov môžete rýchlo znížiť svoje výdavky na palivo. Pozrite si to!

Brzdenie motorom

Ak je to možné, odporúča sa brzdiť motorom. Šetríte tým nielen palivo, ale aj brzdy. Keď sa blížite ku križovatke, jednoducho dajte nohu z plynu a vozidlo samo zníži rýchlosť.

Vyhnite sa častému zrýchľovaniu a spomaľovaniu, aby ste na čerpacích staniciach platili menej.
Foto: youtube.com/@WTVRCBS6

Udržiavanie konštantnej rýchlosti

To platí najmä pri dlhších cestách autom. Motor spotrebuje viac paliva, keď je zaťažený, napríklad pri zrýchľovaní. Preto sa odporúča vyhnúť sa častému zrýchľovaniu a spomaľovaniu, aby ste na čerpacích staniciach platili menej.

Plynulá jazda

Časté zmeny tempa, prudké zrýchľovanie a brzdenie výrazne zvyšujú spotrebu paliva. Preto je dôležité pozerať sa ďaleko dopredu a predvídať dopravné situácie. Namiesto prudkého brzdenia pred križovatkou skôr stiahnite nohu z plynového pedála.

Tlak v pneumatikách

Príliš nízky tlak v pneumatikách spôsobuje nielen rýchlejšie opotrebovanie pneumatík, ale aj vyššie výdavky na palivo. Pravidelná kontrola tlaku a jeho udržiavanie na správnej úrovni môže výrazne zlepšiť spotrebu paliva vášho vozidla.

Dôležitým prvkom úspornej jazdy je vyhýbať sa jazde na neutrál.
Foto: shutterstock.com/Motortion Films

Nezabudnite na okná

Pri jazde rýchlosťou nad 80 km/h sa odporúča zapnúť klimatizáciu a zavrieť okná. Zatvorené okná ovplyvňujú aerodynamiku vozidla, a tým aj spotrebu paliva.

Vyhýbanie sa jazde na neutrál

Ďalším dôležitým prvkom úspornej jazdy je vyhýbať sa jazde na neutrál. Toto zdanlivo pohodlné riešenie je nielen nebezpečné, ale zvyšuje aj spotrebu paliva, preto je lepšie jazdiť s zaradeným prevodovým stupňom.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

V hmle je kľúčové jedno nariadenie. Policajná kontrola, ale vôbec nie svetlá

5 príznakov, že váš rozvodový remeň čoskoro zlyhá. Čo by ste mali urobiť?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov