Novinky, Správy, Zaujímavosti,

Podiel vozidiel SUV na európskom trhu v júli dosiahol nový rekord

26.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAvenueBE). Dacia Sandero je európskym lídrom, BMW predbehlo Teslu. Najnovšie údaje JATO o registráciách nových automobilov v Európe ukazujú, že dopyt v júli 2024 vzrástol...

26.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoAvenueBE).

Dacia Sandero je európskym lídrom, BMW predbehlo Teslu.

Podiel vozidiel SUV na európskom trhu v júli dosiahol nový rekord.
Foto: youtube.com/@AutoAvenueBE

Najnovšie údaje JATO o registráciách nových automobilov v Európe ukazujú, že dopyt v júli 2024 vzrástol o 2 % v porovnaní s júlom 2023. Celkovo bolo v regióne zaregistrovaných 1,03 milióna kusov, čím sa celoročný objem zvýšil na takmer 7,9 milióna nových automobilov.

Viac SUV ako kedykoľvek predtým

Jedným z hlavných záverov vyplývajúcich z výsledkov za minulý mesiac je, že spotrebitelia naďalej kupujú viac vozidiel SUV. Hoci sa tento trend začal pred viac ako desiatimi rokmi, v žiadnom prípade sa nezastavil. V júli 2024 predstavovali vozidlá SUV takmer 54 % z celkového počtu registrácií, čo je nový rekord. Minulý mesiac bolo zaregistrovaných 554 000 nových vozidiel SUV, čo je o 6 % viac ako v júli 2023.

Vďaka dobrým mesačným výsledkom dosiahol objem od začiatku roka 4,2 milióna kusov, čo predstavuje nárast o 5 %. Dôvody sú stále rovnaké: výber je väčší ako kedykoľvek predtým a vodiči oceňujú vyššiu polohu sedadiel, ktorá poskytuje pohodlnejší prístup.

Hoci Toyota, BMW, Mercedes a Geely Group viedli rast v segmente SUV, nesporným lídrom bola skupina Volkswagen. Nemecký výrobca sa na objeme SUV podieľal 26 %, nasledoval Hyundai-Kia s 12 % a Stellantis s 11,5 %.

Najväčší dopyt po vozidlách SUV pochádzal z kompaktných vozidiel SUV, C-SUV, s počtom 210 600 kusov, čo predstavuje nárast o 3 %. K rastu však prispeli aj malé SUV, B-SUV, s 204 300 kusmi, čo predstavuje nárast o 14 %. Príchod cenovo dostupnejších modelov umožňuje mnohým spotrebiteľom prejsť z tradičných segmentov na vozidlá SUV. Nasledujú stredne veľké SUV (D-SUV), ktorých dopyt klesol o 7 % na 106 500 kusov, veľké SUV (E-SUV) s 27 600 kusmi, čo predstavuje nárast o 23 %, a luxusné SUV (F-SUV) s 5 022 kusmi, čo predstavuje nárast o 32 %.

Klesajúci dopyt po elektromobiloch

Ďalším dôležitým faktom, ktorý vyplynul z výsledkov registrácie za minulý mesiac, je pokles dopytu po čisto elektrických autách. Podľa JATO bolo v júli 2024 zaregistrovaných 139 300 nových elektromobilov, čo je o 6 % menej ako v júli 2023. V dôsledku toho ich podiel na trhu v rovnakom období klesol zo 14,6 % na 13,5 %.

BMW prekonalo Teslu. BMW zaznamenala nárast o 35 %, zatiaľ čo Tesla zaznamenala 16 % pokles.
Foto: youtube.com/@bjornnyland

Nejasnosti v oblasti stimulov a ich budúcnosti, ako aj rastúce obavy o zostatkovú hodnotu týchto automobilov majú naďalej negatívny vplyv na ich dopyt. Spotrebitelia stále nie sú presvedčení o výhodách prechodu z benzínu/nafty na elektrický pohon.

BMW prekonalo Teslu, pričom prvá menovaná zaznamenala medziročný nárast o 35 %, zatiaľ čo druhá menovaná zaznamenala 16 % pokles.

Hoci Tesla Model Y a Model 3 zostávajú na čele tohtoročného rebríčka BEV, strácajú na konkurenciu. V skutočnosti Model Y už nie je najpredávanejším vozidlom v Európe, v celkovom rebríčku obsadil do júla deviate miesto.

Novšie vozidlá umožňujú BMW uspieť v tomto zložitom segmente. Modely BMW iX1, i4 a i5 zaznamenali v priebehu mesiaca výrazný rast. Nový model iX2 zaznamenal viac ako 1 300 kusov. Elektrické BMW, viac ako Mercedes a Audi, sú najatraktívnejšie.

Sandero zrýchľuje svoj rast

Dacia Sandero bola v júli najregistrovanejším novým vozidlom v regióne. Jej objem vzrástol o 34 % na 22 400 kusov. To je o viac ako 3 000 kusov viac ako druhý v poradí, starší Volkswagen T-Roc (uvedený v roku 2017).

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dacia nedá svojim súperom šancu. Pripravuje nové, malé a cenovo dostupné SUV

Nízkonákladový crossover značky Dacia, náhrada modelu Logan, má digitálnu podobu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov