Pravidlá, Testy, Tipy, Zaujímavosti,

Inštalácia LPG a ťažného zariadenia. Čo nainštalovať ako prvé?

28.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DusterCoolTravels). Inštalácia LPG do vozidla často znižuje výdavky na palivo. Prinúti však montáž nádrže na LPG vodiča vzdať sa ťažného zariadenia? Dnes sa pozrieme na...

28.8.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DusterCoolTravels).

Inštalácia LPG do vozidla často znižuje výdavky na palivo. Prinúti však montáž nádrže na LPG vodiča vzdať sa ťažného zariadenia? Dnes sa pozrieme na túto otázku a najmä na to, čo je lepšie nainštalovať ako prvé.

Inštalácia LPG a ťažného zariadenia. Čo nainštalovať ako prvé?
Foto: youtube.com/@DusterCoolTravels

Rastúce ceny pohonných hmôt znamenajú, že každý, kto denne používa svoje auto, sa snaží ušetriť. Ak máte vozidlo s benzínovým motorom, montáž systému LPG sa zdá byť prirodzeným krokom. Podobné závery vyvodzujú aj majitelia úplne nových vozidiel, ktorí si systém LPG vyberajú už vo fáze konfigurácie vozidla. A čo ďalšie príslušenstvo? Praktickým príslušenstvom je ťažné zariadenie.

Vzhľadom na dynamický vývoj automobilového trhu stojí za to vrátiť sa k tejto otázke, aby sme rozptýlili všetky nejasnosti a upozornili na nové aspekty, ktoré môžu byť dôležité pre majiteľov vozidiel plánujúcich inštaláciu oboch zariadení.

Čo namontovať skôr, ťažné zariadenie alebo inštaláciu?

Vo väčšine prípadov možno do vozidla namontovať systém LPG aj ťažné zariadenie. Je však dôležité dodržať správne poradie montáže týchto komponentov. Odborníci odporúčajú, aby sa najprv namontovalo ťažné zariadenie a až potom systém LPG. Prečo? Montáž ťažného zariadenia si vyžaduje presnosť a prísne dodržiavanie postupov, najmä pokiaľ ide o umiestnenie upevňovacích bodov a otvorov pre skrutky. Montáž plynového systému ponúka väčšiu flexibilitu a umožňuje prispôsobiť jeho komponenty už namontovanému ťažnému zariadeniu.

Ak je vozidlo už vybavené systémom LPG

V situáciách, keď sa používateľ rozhodne namontovať ťažné zariadenie na vozidlo, ktoré už má systém LPG, môžu nastať technické problémy. Napríklad plynová nádrž alebo plniaca jednotka môže zasahovať do priestoru určeného pre komponenty ťažného zariadenia.

V takom prípade je najlepším riešením upraviť systém LPG tak, aby vyhovoval požiadavkám na montáž ťažného zariadenia. Najčastejšie ide o presunutie montážnych bodov nádrže, použitie iného modelu nádrže alebo premiestnenie plniaceho otvoru plynu.

Odborníci odporúčajú, aby sa najprv namontovalo ťažné zariadenie a až potom systém LPG.
Foto: youtube.com/@stuartadair

Je potrebné poznamenať, že zmena umiestnenia otvoru na tankovanie plynu môže nielen uľahčiť montáž ťažného, ale aj zvýšiť komfort vozidla, napríklad pri tankovaní s prívesom. Keď môžeme využiť priestor okolo palivovej nádrže namiesto toho, aby sme sa zohýbali k plynovému ventilu v spodnej časti zadného nárazníka.

LPG a ťažné zariadenie namontované z výroby

Vozidlá vybavené továrenským systémom LPG si môžu vyžadovať špeciálne verzie ťažných zariadení, aby sa prispôsobili špecifikám systému. Príkladom je Dacia Duster II, ktorá používa rôzne referenčné háky v závislosti od toho, či je vozidlo vybavené továrenským systémom LPG. Preto je dôležité informovať predajcu o prítomnosti systému LPG už vo fáze objednávania ťažného zariadenia, aby sa predišlo problémom s kompatibilitou.

Výrobcovia systémov LPG sú pripravení spolupracovať

V posledných rokoch sa zvýšila popularita moderných technologických riešení, ktoré uľahčujú montáž ťažného zariadenia na vozidlo s pohonom na LPG. Príkladom sú inovatívne modely nádrží na LPG s upravenými tvarmi a veľkosťami, ktoré minimalizujú riziko kolízie s ťažným zariadením. Okrem toho niektoré moderné systémy LPG ponúkajú väčšiu flexibilitu, pokiaľ ide o inštaláciu, čo umožňuje prispôsobiť systém špecifickým technickým požiadavkám vozidla.

Montáž ťažného zariadenia na vozidlo so systémom LPG je úloha, ktorá si vyžaduje správne plánovanie a zohľadnenie špecifík oboch systémov. Kľúčom k úspechu je správna postupnosť montáže a znalosť technických možností oboch systémov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Potieranie čelného skla auta jablkom. Geniálny trik nielen pre vodičov nákladných vozidiel

Na diaľnici ich zastihla búrka. Urobili to najhoršie, čo mohli


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov