Novinky, Pravidlá, Zaujímavosti,

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo ich predávať?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy). V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené na predaj v krajinách EÚ....

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chiccousababy).

V obchodoch už nebude možné kúpiť novú detskú autosedačku bez označenia ECE R129. Len tie sú v súčasnosti schválené na predaj v krajinách EÚ. Overte si, či je legálne prepravovať dieťa v staršej detskej sedačke a či môžete predať použitý model.

Detské autosedačky s normou R44.04 sú už neplatné – môžu sa ešte používať alebo predávať?
Foto: youtube.com/@chiccousababy

Norma ECE R44.04, zavedená v roku 2005, stanovila technické požiadavky, ktoré musia spĺňať autosedačky. Bola však nahradená modernejšou normou ECE R129. V dôsledku toho musia od septembra z trhu zmiznúť autosedačky, ktoré spĺňajú staršiu normu. Čo to znamená pre vodičov, ktorí majú autosedačky spĺňajúce predchádzajúce požiadavky?

Detská autosedačka vo vozidle – rozdiely medzi R44 a R129

Autosedačky kompatibilné s normou R129, známe aj ako i-Size, sa na trhu objavili už v roku 2013. V porovnaní s predchádzajúcou špecifikáciou zaviedla norma R129 nové testovacie normy vrátane testov bočného, čelného a zadného nárazu s cieľom zvýšiť ochranu hlavy a krku detí.

V prípade autosedačiek spĺňajúcich normu R44 sa testy zameriavali najmä na čelné nárazy, pričom sa vynechali bočné nárazy. Norma R129 tiež zavádza povinnosť prepravovať najmladších cestujúcich proti smeru jazdy až do veku 15 mesiacov.

Autosedačka s normou R44 – zákaz predaja, ale nie používania

Autosedačky s označením R44.04 stratili schválenie už minulý rok. Vzhľadom na stav zásob sa však mohli predávať do konca augusta 2024. V súčasnosti je ich predaj zakázaný. Znamená to, že sa ich musíte zbaviť a kúpiť si sedadlá s označením R129?

Vysvetlené rozdiely medzi predpismi EÚ R44 a R129 pre autosedačky.

Neexistuje žiadna povinnosť tak urobiť. Predpisy neukladajú prísnosť okamžitej výmeny takejto sedačky za novší model, takže ak takúto sedačku máte, môžete ju naďalej používať a polícia ju pri cestnej kontrole rozpozná. Odborníci upozorňujú, že kvalitná sedačka s normou R44.04 môže byť v praxi lepšia ako lacnejšia sedačka s normou R129.

Môžete predať použité sedadlo, ktoré nespĺňa normu R129?

Od 1. septembra 2023 sa sedadlá R44 nemôžu vyrábať ani dovážať do EÚ. Od septembra 2024 ich tiež nie je možné predávať v maloobchode. Neznamená to však, že platí absolútny zákaz predaja. Stále je možné obchodovať s použitými autosedačkami. Nemáme teda žiadne námietky proti predaju sedačky, z ktorej naše dieťa vyrástlo.

Navyše túto príležitosť využívajú aj menšie obchody, ktoré ponúkajú tzv. použité autosedačky zo skladu, čím obchádzajú zákaz predaja sedačiek bez normy R129. Pred kúpou takejto „výhodnej ponuky“ sa však oplatí zvážiť model, ktorý spĺňa novšie normy, ponúka dodatočnú ochranu a je v súlade s najnovšími bezpečnostnými normami.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

Niekto nechal kočík na okraji cesty? V žiadnom prípade nevystupujte z auta. Je to pasca


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Fernando Alonso dostal svoj Aston Martin Valkyrie

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Je to skvelý darček od spoločnosti Aston Martin. Mercedes SLR, 458 Italia, Honda NSX a McLaren Elva sú len…

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@rachelcavera8360) Mnohí dnešní vodiči sa prvýkrát učili šoférovať na parkovisku za panelákom alebo pred zatvoreným obchodným domom.Na takomto parkovisku nie…

Vzbura proti politike EÚ. Už budúci rok môžu milióny ľudí prísť o prácu

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Nové emisné normy CO2, ktoré Európska únia ukladá výrobcom automobilov, nadobudnú účinnosť v januári 2025. Zdá sa, že boli…

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

18.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/c/KooperativanaPojistovna). Ak je vaše auto plné batožiny alebo máte tovar, ktorý chcete naložiť alebo vyložiť, je legálne parkovať v zóne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov