Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Nehoda v autoškole. Kto znáša následky: inštruktor alebo žiak?

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ceskakancelarpojistitelu). Školenie budúcich vodičov má dve hlavné zložky, teoretickú a praktickú. Na konci kurzu absolvujú dve skúšky, jednu z každého modulu. Ale v prípade nehody...

20.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ceskakancelarpojistitelu).

Školenie budúcich vodičov má dve hlavné zložky, teoretickú a praktickú. Na konci kurzu absolvujú dve skúšky, jednu z každého modulu. Ale v prípade nehody v autoškole nesie následky inštruktor alebo žiak za volantom?

Nehoda v autoškole. Kto znáša následky: inštruktor alebo žiak?
Foto: youtube.com/@ceskakancelarpojistitelu

Na vedenie vozidla na verejných komunikáciách na Slovensku potrebujete vodičský preukaz. Ten možno získať len po teoretickom a praktickom výcviku v akreditovanej autoškole. A to len vtedy, ak žiak úspešne absolvoval teoretické aj praktické skúšky.

Ako dlho trvá autoškola

Autoškola je rozdelená do dvoch modulov: teoretická príprava a praktický výcvik. Teoretickú prípravu možno absolvovať súbežne s praktickým výcvikom, odporúča sa však absolvovať ju pred sadnutím za volant. V mnohých prípadoch inštruktori autoškoly kombinujú hodiny praktickej jazdy s teoretickou časťou.

Vo všeobecnosti však žiaci ukončia teoretické a praktické kurzy približne po 8 až 12 týždňoch. Zákon však stanovuje, že od začiatku kurzu máte na jeho absolvovanie maximálne 12 mesiacov.

Nehoda v autoškole: Zodpovednosť učiteľa a študenta

Otázka zodpovednosti pri nehode v autoškole je pomerne komplexná a závisí od konkrétnych okolností nehody. Vo všeobecnosti platí, že za škody spôsobené počas výcviku zodpovedá ten, kto ich zavinil.

  • Zodpovednosť inštruktora: Inštruktor má za úlohu zabezpečiť bezpečnosť počas výcviku. Ak sa nehoda stane z dôvodu jeho zanedbania povinností (napr. nedodržanie dopravných predpisov, technická porucha vozidla spôsobená jeho zanedbaním), nesie primárnu zodpovednosť.
  • Zodpovednosť žiaka: Aj žiak má určité povinnosti. Ak sa nehoda stane z dôvodu jeho zanedbania (napr. nedodržanie pokynov inštruktora, úmyselné konanie), môže niesť spoluzodpovednosť.
  • Zodpovednosť poisťovne: Ak má autoškola uzavreté poistenie, poisťovňa môže uhradiť škody spôsobené nehodou.
Vo všeobecnosti platí, že za škody spôsobené počas výcviku zodpovedá ten, kto ich zavinil.
Foto: youtube.com/@ceskakancelarpojistitelu

Faktory ovplyvňujúce zodpovednosť:

  • Príčiny nehody: Dôležité je zistiť, čo spôsobilo nehodu. Ak bola príčinou technická porucha vozidla, ktorá nebola zavinená inštruktorom ani žiakom, môže byť zodpovedný výrobca vozidla alebo servis, ktorý vozidlo opravoval.
  • Svedkov nehody: Výpovede svedkov môžu významne ovplyvniť zistenie príčin nehody a určenie zodpovednosti.
  • Závery znaleckého posudku: Ak je potrebné, môže byť vypracovaný znalecký posudok, ktorý presne určí príčiny nehody.

Čo robiť v prípade nehody:

  • Zabezpečiť miesto nehody: Zapnúť výstražné svetlá, umiestniť výstražný trojuholník.
  • Oznámiť nehodu polícii: Polícia vyšetrí nehodu a zistí jej príčiny.
  • Kontaktovať poisťovňu: Ak máte uzavreté havarijné poistenie, kontaktujte svoju poisťovňu.
  • Spolupracovať s políciou a poisťovňou: Poskytnite im všetky potrebné informácie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako dlho trvá premlčacia lehota dopravného priestupku?

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@codrut1991). Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento…

Mestské auto CT-2 s nastaviteľnou šírkou bude uvedené na trh v roku 2026

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork:). Ľahké vozidlo má stáť 18997,20 EUR a vyrábať sa v Cecompe ako Microlino. Niekedy úzke a niekedy široké. S…

10 rokov nestačí? Očakáva sa, že modernizované Volvo XC90 vydrží minimálne do roku 2030.

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Súčasná inkarnácia modelu Volvo XC90 je na trhu už 10 rokov. Hoci jeho nástupcom je elektrický model EX90, tieto…

Alfa Romeo Giulia 2.0 vyladená pre Torino: Vzduchové odpruženie a špeciálne zliatinové disky

19.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Techtalkyt1). Roky plynú, ale Alfa Romeo Giulia naďalej fascinuje nadšencov Alfy, tunerov a dokonca aj predajne príslušenstva, ktoré pri príležitosti…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov