Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Číňania predali v Európe viac elektromobilov ako Tesla

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor). V auguste dosiahli spoločnosti Geely (aj s Volvo a Polestar), BYD, SAIC a ďalšie celkovo približne 19 400 kusov oproti 19 100. Najnovšie údaje...

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor).

V auguste dosiahli spoločnosti Geely (aj s Volvo a Polestar), BYD, SAIC a ďalšie celkovo približne 19 400 kusov oproti 19 100. Najnovšie údaje o registráciách nových automobilov v Európe, ktoré zverejnila spoločnosť JATO Dynamics, ukazujú mnohé zaujímavé skutočnosti.

V auguste dosiahli spoločnosti Geely (aj s Volvo a Polestar), BYD, SAIC a ďalšie celkovo približne 19 400 kusov oproti 19 100.
Foto: youtube.com/@car_explor

Okrem poklesu celkového dopytu v auguste 2024, ktorý bol spôsobený najmä veľkým poklesom registrácií elektromobilov, je najšokujúcejšou správou to, že všetci čínski výrobcovia automobilov spolu zaregistrovali viac elektromobilov ako Tesla.

Podľa týchto údajov dosiahli kombinované registrácie elektromobilov skupín Geely Group (do ktorej patria Volvo, Polestar a Lotus), BYD, SAIC a ďalších čínskych značiek dostupných v Európe celkovo približne 19 400 kusov. Tesla pritom dosiahla objem takmer 19 100 kusov. To znamená, že po skupine Volkswagen sú čínske subjekty druhými najväčšími predajcami BEV (Battery Electric Vehicles) v Európe, aspoň v auguste.

Z ročného objemu vyplýva, že tieto čínske spoločnosti zaostávajú za spoločnosťou Tesla o 102 kusov: 197 817 kusov oproti 197 919 kusov.

Toto nie je spravodlivé porovnanie

Samozrejme, že toto porovnanie nie je spravodlivé. Zatiaľ čo Tesla sa považuje za jednu spoločnosť, čínske údaje zahŕňajú súčet mnohých rôznych spoločností, ktoré nie sú kontrolované tými istými vlastníkmi. Zahŕňajú aj objem značiek, ktoré nie sú čínske, ale sú úplne vlastnené spoločnosťami z tejto krajiny.

V skutočnosti, zatiaľ čo Tesla minulý mesiac zaregistrovala 19 100 kusov, Geely, najpredávanejší čínsky výrobca, zaregistroval takmer 12 000 kusov, z toho 11 800 pod logom Volvo, Polestar alebo Lotus.
Je to však dobrý ukazovateľ rýchlosti, akou sa čínski výrobcovia OEM presadzujú v Európe. Pokiaľ ide o elektromobily, sú oveľa populárnejšie ako japonské a dokonca aj kórejské automobilky.

Hoci BEV vozidlá v týchto dňoch nezažívajú najlepšie obdobie, sú automobilky, ktoré získavajú pôdu pod nohami. Skupina BMW, ktorá v júli viedla európsky rebríček BEV, sa minulý mesiac umiestnila na treťom mieste, ale z hľadiska objemu stratila len 5 %
Foto: youtube.com/@soypuromotor

BMW, Geely a BYD: veľkí víťazi mesiaca

Hoci BEV vozidlá v týchto dňoch nezažívajú najlepšie obdobie, sú automobilky, ktoré získavajú pôdu pod nohami. Skupina BMW, ktorá v júli viedla európsky rebríček BEV, sa minulý mesiac umiestnila na treťom mieste, ale z hľadiska objemu stratila len 5 %, čo znamená, že jej podiel na trhu sa zvýšil z 8,4 % v auguste 2023 na 12,4 % o rok neskôr.

Motorom rastu boli najnovšie príchody: BMW i5 a iX2, MINI Cooper a Countryman. Napriek veľkej kontroverzii okolo svojich najnovších modelov zaznamenáva nemecký výrobca s 9 076 kusmi väčší pokrok ako Mercedes-Benz Cars (-31 %) a predbehol dokonca aj Stellantis, druhého najväčšieho výrobcu automobilov v Európe.

Skupina Geely je ďalším víťazom a dôvodom je veľký úspech modelu Volvo EX30. V priebehu mesiaca značka zaregistrovala takmer 6 700 kusov, čím sa jej celkový počet za rok zvýšil na takmer 54 000. Toto B-SUV bolo v auguste druhým najobľúbenejším BEV v Európe a tretím najobľúbenejším za prvých osem mesiacov roka. K ďalším motorom rastu patrili modely Polestar 4, Lotus Eletre a Polestar 3. Údaje spoločnosti Geely nezahŕňajú značku Smart.

A nakoniec je tu spoločnosť BYD. Hoci jej objem je v porovnaní s veľkými európskymi značkami stále nízky, značka neustále rastie. Minulý mesiac BYD zaregistroval 3 327 elektromobilov, čo predstavuje nárast o 18 %. Motorom rastu sú modely BYD Seal s viac ako 1 000 kusmi, Dolphin a Seal U. V skutočnosti BYD po prvýkrát v histórii prekonal majiteľa MG, spoločnosť SAIC, ktorá zaznamenala 65 % pokles.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Číňania sľubujú lacný vodík. Očakáva sa, že bude stáť rovnako ako nafta

Číňania predstavili najúčinnejší dieselový motor v histórii. Je schopný dosiahnuť rekordnú tepelnú účinnosť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Peugeot E-3008 a E-5008 s novou batériou. Až 700 km na jedno nabitie

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Ako sľúbili, tak aj urobili! Výrobca spod znamenia leva predstavuje elektrické novinky s dojazdom, ktorý prekonáva konkurenčné SUV. Peugeot…

Peugeot robí šach mat s novými verziami SUV. Nekompromisné riešenie nedáva konkurencii šancu

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Od uvedenia prvých elektromobilov na trh sa toho veľa zmenilo. Peugeot robí ďalší veľký krok vpred tým, že dopĺňa…

Tu je nový Volkswagen Atlas ešte predtým, ako ho uvidíte

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TallGuyCarReviews). Model Teramont Pro 2025 sa v USA pravdepodobne zmení na model Atlas 2026. Volkswagen neponúka súčasnú generáciu modelu Touareg…

SUV GMC Yukon a pickup Sierra sa teraz ponúkajú v Európe

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gmc). Stále však nie sú k dispozícii ceny dvoch plnohodnotných vozidiel General Motors. Konečne si môžete kúpiť Sierra v Európe!…

Nový Bentley Continental GT vstúpil do sériovej výroby

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/BoJack). Nová generácia Bentley Continental GT sa začala sériovo vyrábať. Prvý exemplár sa pripojí k Heritage Collection britského výrobcu. Prvý…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov