Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako dlho vydrží autobatéria? Kedy je potrebné vymeniť autobatériu

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto). Systém štartovania a udržiavania vozidla v chode je veľmi zložitý a vyžaduje si minimálne jednu batériu. Tá zabezpečuje elektrickú energiu potrebnú na chod motora...

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto).

Systém štartovania a udržiavania vozidla v chode je veľmi zložitý a vyžaduje si minimálne jednu batériu. Tá zabezpečuje elektrickú energiu potrebnú na chod motora a napájanie ostatných elektrických komponentov. Je však dôležité vedieť, ako dlho autobatéria vydrží a aké sú prvé príznaky toho, že autobatéria potrebuje výmenu.

Ako dlho vydrží autobatéria? Kedy je potrebné vymeniť autobatériu.
Foto: youtube.com/@1AAuto

Väčšina automobilov má podobný systém štartovania motora. Stačí otočiť kľúčikom alebo stlačiť tlačidlo a motor je pripravený na štart.

Aj keď to znie jednoducho, je to zložité. A čo je najdôležitejšie, aby autobatéria fungovala optimálne, inak auto nebude fungovať vôbec.

Štartovanie

Všetky autá, či už majú benzínový alebo naftový motor, potrebujú na štartovanie autobatériu. Táto autobatéria je potrebná na naštartovanie celého štartovacieho systému vozidla.

Konkrétne otočenie kľúča alebo stlačenie tlačidla Štart spustí reťazovú reakciu. Elektromotor získava elektrickú energiu z batérie. Štartér sa automaticky spojí s prevodovkou, ktorá uvedie do pohybu kľukový hriadeľ. Ten zase prostredníctvom remeňa alebo rozvodovej reťaze rozhýbe vačkový hriadeľ alebo vačkové hriadele. A napokon nastáva proces spaľovania a štartovania motora.

Akumulátor zároveň poháňa palivovú sústavu. Takže keď sa vačkový hriadeľ otáča, do spaľovacieho priestoru sa už čerpá palivo. Samozrejme, na zapálenie zmesi paliva a kyslíka je nakoniec potrebná len iskra, ktorú vytvárajú zapaľovacie sviečky. V prípade dieselových vozidiel zapaľovacie sviečky nevytvárajú iskru, len sa zahrejú na určitú teplotu.

Preto na zabezpečenie elektrickej energie pre všetky tieto operácie musí byť batéria vozidla v dobrom stave.

Ako dlho vydrží autobatéria?

Vo všeobecnosti platí, že autobatéria môže optimálne fungovať až 5 rokov. Závisí to však od mnohých faktorov, pretože existujú prípady, keď ju môže byť potrebné vymeniť aj po 2 rokoch.

Keď je batéria nová, všimnete si, že motor štartuje veľmi rýchlo, „na štvrť kľúča“, ako hovoria vodiči. Čím viac cyklov batéria absolvuje, tým ťažšie motor vozidla naštartuje. Životnosť batérie skracujú aj extrémne teploty.

Veľmi záleží aj na tom, kto batériu vyrobil a aké materiály použil. Lacná batéria môže mať problémy aj po 2 rokoch používania, čo je presne minimálna záruka.

Ako sa postarať o autobatériu

Je veľmi dôležité autobatériu aspoň dvakrát do roka nabiť (na jeseň a na jar). Ak sa auto používa väčšinou v meste, tak aj viac krát.

Prvým znakom toho, že batéria nie je v poriadku, je to, ako dlho trvá naštartovanie motora.
Foto: shutterstock.com/Olivier Le Moal

Kedy vymeniť autobatériu

Prvým znakom toho, že batéria nie je v poriadku, je to, ako dlho trvá naštartovanie motora. Ak motor štartuje s ťažkosťami, hlavnou príčinou môže byť nedostatok energie v batérii.

Ak pri štartovaní alebo vypínaní motora začnú na prístrojovej doske blikať výstražné kontrolky, je to ďalší znak problému. No kontrolka batérie na prístrojovej doske stále svieti, je to problém, ktorý treba čo najskôr skontrolovať. V takýchto prípadoch zvyčajne problém spôsobuje alternátor, ktorý nedobíja batériu.

Keď sa stierače alebo elektrické okná začnú pohybovať oveľa pomalšie, a to aj pri zapnutom motore, batéria je takmer vybitá.

V neposlednom rade, ak sa jas svetlometov zvyšuje, keď zrýchľujete, a výrazne klesá, keď stojíte na mieste, možno budete potrebovať nový akumulátor.

Na väčšinu autobatérií sa vzťahuje záruka funkčnosti minimálne 2 roky. Za určitých podmienok však môže vaša autobatéria vydržať až 10 rokov.

Preto by ste mali zvážiť výmenu batérie, keď sa objavia prvé známky vybitia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Máte dve nové pneumatiky? Odborníci odporúčajú zadné, nie predné

Pokazil sa mi DPF filter. Čo teraz, môžem jazdiť bez filtra?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

LEGO Group a Formula 1 podpísali viacročné partnerstvo

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RacingBrick). Spoločnosti LEGO Group a Formula 1 oznámili nové viacročné partnerstvo. Jeho cieľom je spojiť viac fanúšikov stavebnice LEGO so…

Prvý titánový cestný bicykel na svete vytlačený 3D technológiou sa začne vyrábať

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@coolideas3272). 3D tlač už umožnila vytvoriť titánové riadidlá, predstavce a komponenty rámu, ale Reactor Aero tento koncept posúva oveľa ďalej.…

Peugeot robí šach mat s novými verziami SUV. Nekompromisné riešenie nedáva konkurencii šancu

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Od uvedenia prvých elektromobilov na trh sa toho veľa zmenilo. Peugeot robí ďalší veľký krok vpred tým, že dopĺňa…

Tu je nový Volkswagen Atlas ešte predtým, ako ho uvidíte

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TallGuyCarReviews). Model Teramont Pro 2025 sa v USA pravdepodobne zmení na model Atlas 2026. Volkswagen neponúka súčasnú generáciu modelu Touareg…

SUV GMC Yukon a pickup Sierra sa teraz ponúkajú v Európe

21.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gmc). Stále však nie sú k dispozícii ceny dvoch plnohodnotných vozidiel General Motors. Konečne si môžete kúpiť Sierra v Európe!…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov