Novinky, Suv/Crossover, Zaujímavosti,

1321 km na jedno natankovanie. Omoda 9 je pripravená

23.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GregDennisReviews). Spoločnosť Chery International vidí v Európe veľkú príležitosť na úspech. K modelom Omoda 5 a Jaecoo 7 čoskoro pribudne ďalší model – elegantné SUV...

23.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GregDennisReviews).

Spoločnosť Chery International vidí v Európe veľkú príležitosť na úspech. K modelom Omoda 5 a Jaecoo 7 čoskoro pribudne ďalší model – elegantné SUV Omoda 9. Čo o ňom už vieme?

Spoločnosť Chery International vidí v Európe veľkú príležitosť na úspech. K modelom Omoda 5 a Jaecoo 7 čoskoro pribudne ďalší model.
Foto: youtube.com/@GregDennisReviews

O tomto debute v Európe by zatiaľ nemal nikto vedieť. Po uvedení modelu Omoda 5 do showroomov sa importér sústreďuje na kampaň na propagáciu ďalšieho vozidla Jaecoo 7. Už teraz však vieme, že sa čoskoro dočkáme ďalšej Omody – modelu 9.

Je Chery International veľkým výrobcom?

Nepochybne – hoci spoločnosť vznikla v roku 1999, dnes je vážnym hráčom s vývojovými centrami na všetkých kontinentoch a výrobnými závodmi v 10 krajinách sveta. Chery International predáva svoje vozidlá v 80 krajinách a mimo Číny predala viac ako 3 milióny vozidiel. Modely značiek skupiny je možné kúpiť okrem iného v Brazílii, Mexiku, Austrálii, Turecku, Malajzii a Španielsku. Spoločnosť predáva autá okrem iného pod značkami Chery, Exeed, Jaecoo a Omoda.

Pri vstupe do EU koncern oznámil vytvorenie rozsiahlej predajnej siete a okrem toho rozmiestnenie troch veľkých skladov náhradných dielov, v ktorých sa budú skladovať originálne náhradné diely pre automobily predávané v celej Európe.

Nový model značky Omoda 9 je pripravený

SUV Omoda 5 je v súčasnosti v predaji v showroomoch značky, ale tým sa plány nekončia. Budúci týždeň bude mať na EU trhu premiéru ďalší model – Jaecoo 7 – a po ňom budú nasledovať ďalšie. Jedným z nich má byť Omoda 9, ktorá vyzerá takto:

Informácie o tom neboli oficiálne zverejnené, ale objavili sa v jednej zo skupín na Facebooku. Spoločnosť Omoda rozoslala svojim zákazníkom a potenciálnym zákazníkom formulár na prieskum verejnej mienky, v ktorom sa pýtala na desiatky otázok týkajúcich sa ich prípadných nákupných plánov, ako aj na ich názor na pripravovaný nový model. Boli prezentované aj prvé grafické návrhy, ale ich rozlíšenie bolo také nízke, že som sa rozhodol pátrať hlbšie a už mám dobrú predstavu o tom, ako bude auto vyzerať. Ako sa ukázalo, Omoda ho už nejaký čas predáva, ale pod inou značkou – ako Exeed RX.

Rozmery zariadenia Omoda 9

Toto SUV ašpirujúce na prémiový model je dlhé 4781 mm, takže je takmer o 10 cm dlhšie ako Škoda Kodiaq. Šírka karosérie je 1920 mm a výška 1671 mm. Svojím rázvorom predbieha Omoda 9 aj spomínaný Kodiaq, ale menej pôsobivo – len o 2,5 cm (9 – 2815 mm, Kodiaq – 2790 mm). Zdá sa, že takéto rozmery sľubujú veľmi priestranný interiér, ktorý bude podľa prvých grafík veľmi elegantne spracovaný. Kožené čalúnenie, veľké obrazovky, elegantné ciferníky – je vidieť, že značka má chuť zbierať zákazníkov prémiových značiek.

Omoda 9 – aký motor?

Podľa prvých údajov uvedených v spomínanom dokumente sa Omoda 9 bude predávať ako plug-in hybrid – nabíjaný zo zásuvky. Ide o typ pohonu, ktorý v Európe získava na popularite. Zákazníci oceňujú, že môžu denne využívať elektrický pohon, ale bez toho, aby sa museli starať o dojazd – keď sa elektrina vyčerpá, nastupuje spaľovací motor. V modeli Omoda 9 to má byť preplňovaný agregát 1,5 s výkonom 143 k a krútiacim momentom 215 Nm. Ak však pripočítame elektromotory, dostaneme celkový výkon pohonnej jednotky 605 k a krútiaci moment 915 Nm. Predbežné, nepotvrdené údaje sľubujú zrýchlenie na 100 km/h za 4,9 s.

Batéria umiestnená na podlahe má kapacitu 34,46 kWh, ktorá by mala zabezpečiť dojazd až 160 km v elektrickom režime. Podľa predbežných údajov sa očakáva priemerná spotreba paliva v režime vybitej batérie 6,8 l/100 km. Vo výsledku sa dojazd celého hybridného systému odhaduje na 1321 km.

Na iných trhoch sa model predáva s 2-litrovým benzínovým motorom bez elektrickej podpory, ale súčasné požiadavky na emisie CO2 môžu brániť jeho uvedeniu v Európe.

Kedy bude Omoda 9 na Slovensku?

Na otázku, kedy sa tento automobil objaví na Slovensku, som dostal vyhýbavú odpoveď, že termín zatiaľ nie je známy. Je možné, že by sa tak mohlo stať v prvom štvrťroku budúceho roka.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

SUV GMC Yukon a pickup Sierra sa teraz ponúkajú v Európe


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ako dlho vydrží autobatéria? Kedy je potrebné vymeniť autobatériu

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto). Systém štartovania a udržiavania vozidla v chode je veľmi zložitý a vyžaduje si minimálne jednu batériu. Tá zabezpečuje elektrickú…

Už viac ako 20 rokov rozbíjajú jedno Volvo denne. Pásku prestrihol sám švédsky kráľ

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Vozidlá Volvo majú z dobrého dôvodu povesť jedných z najbezpečnejších na svete. Veď práve švédsky výrobca je zodpovedný za…

Číňania predali v Európe viac elektromobilov ako Tesla

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car_explor). V auguste dosiahli spoločnosti Geely (aj s Volvo a Polestar), BYD, SAIC a ďalšie celkovo približne 19 400 kusov…

Aké kvapaliny by sa mali kontrolovať v autách každú jeseň?

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@scottykilmer). Aby vaše vozidlo fungovalo bez problémov a predišlo drahým opravám, je dobré pred chladným obdobím skontrolovať všetky kvapaliny. Tu…

Hyundai a Škoda budú spolupracovať na vývoji vodíkových pohonných systémov

22.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skoda). Hyundai Škoda podpísala memorandum o porozumení počas obchodného samitu v Prahe. Obe spoločnosti budú spolupracovať na vývoji systémov poháňaných…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov