Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ktoré auto je úspornejšie: manuál alebo automat? Aký je v tom rozdiel?

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost). Mnohí vodiči pri rozhodovaní o kúpe vozidla zohľadňujú spotrebu paliva. Rozdiel je pritom daný typom motora aj typom prevodovky: manuálna alebo automatická. Medzi vozidlom...

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheEngineersPost).

Mnohí vodiči pri rozhodovaní o kúpe vozidla zohľadňujú spotrebu paliva. Rozdiel je pritom daný typom motora aj typom prevodovky: manuálna alebo automatická.

Ktoré auto je úspornejšie: manuál alebo automat? Aký je v tom rozdiel?
Foto: youtube.com/@TheEngineersPost

Medzi vozidlom s automatickou prevodovkou a vozidlom s manuálnou prevodovkou je pomerne veľa rozdielov. Oba typy prevodoviek majú svoje výhody aj nevýhody, ale pre niektorých vodičov je dôležitá úspora paliva.

Ktorý z týchto dvoch typov prevodoviek vedie k vyššej spotrebe paliva, manuálna alebo automatická?

Výhody manuálnej prevodovky

Predtým, ako zistíte odpoveď na otázku o spotrebe paliva, je dôležité, aby vodiči poznali rozdiely medzi týmito dvoma typmi prevodoviek.

Hlavné výhody vozidla s manuálnou prevodovkou oproti automatickej sú tieto:

  • až o 30 % nižšia kúpna cena;
  • lepšia kontrola trakcie;
  • nižšie náklady na údržbu.

Jazda autom s manuálnou prevodovkou si však vyžaduje veľa cviku a koordinácie. Radenie prevodových stupňov sa vykonáva stlačením spojky, výberom prevodového stupňa podľa požadovanej rýchlosti a následným kyvadlovým pohybom medzi plynovým pedálom a spojkou.

Ďalším problémom je radenie prevodových stupňov pri príliš nízkych alebo príliš vysokých otáčkach motora. Ak vozidlo prevádzkujete v nízkych otáčkach, môže dôjsť k problémom so vstrekovačmi alebo filtrom pevných častíc. Ak je príliš vytočené, môže dôjsť k poškodeniu motora.

Keď je však cesta klzká, s vozidlom s manuálnou prevodovkou sa jazdí oveľa ľahšie. Je to preto, že vodič môže kontrolovať rýchlosť otáčania kolies a zabrániť ich pretáčaniu.

Ktoré vozidlo má vyššiu spotrebu?
Foto: youtube.com/@Servicetutorials

Výhody automatickej prevodovky

Automatické prevodovky majú, samozrejme, oproti manuálnym prevodovkám aj množstvo výhod:

  • vďaka automatickému radeniu ponúkajú vyšší komfort;
  • sú jednoduchšie na používanie, pretože prevodové stupne sa radia pomocou počítača;
  • radia rýchlostné stupne pri správnych otáčkach.

Výhodou automatických prevodoviek je aj to, že celý systém je navrhnutý tak, aby bol dlhodobo spoľahlivý. To znamená, že prevodové stupne sa budú radiť pri optimálnych otáčkach, aby sa zabránilo upchatiu vstrekovačov, filtra pevných častíc alebo iných komponentov.

Stručne povedané, celý pohonný systém je navrhnutý tak, aby fungoval v rámci určitých parametrov.

Ktoré auto je úspornejšie: manuálne alebo automatické?

Auto s automatickou prevodovkou spotrebuje viac paliva ako auto s manuálnou prevodovkou.

Pri automatickej prevodovke počítač určuje, na ktorom prevodovom stupni sa má preradiť. Vo všeobecnosti sa radí nahor pri 2 000 – 3 000 otáčkach za minútu. Pri manuálnej prevodovke však vodič môže radiť už pri 1 500 otáčkach za minútu. Práve v tom spočíva rozdiel v spotrebe paliva. A napríklad v meste spotrebuje vozidlo s automatickou prevodovkou približne o 20 – 40 % viac paliva ako vozidlo s manuálnou prevodovkou. Závisí to však aj od štýlu jazdy vodiča.

Auto s automatickou prevodovkou spotrebuje viac paliva ako auto s manuálnou prevodovkou.
Foto: youtube.com/@autoskolaking

Ak teda auto s manuálnou prevodovkou spotrebuje približne 7 l/100 km, automatická prevodovka spotrebuje približne 9 l/100 km.

Okrem rozdielu v spotrebe paliva však záleží aj na dlhodobých nákladoch na údržbu, spoľahlivosti a motorizácii vozidla.

Napríklad dieselové vozidlá majú vo všeobecnosti nižšiu spotrebu paliva. Ich údržba je drahšia ako údržba benzínových motorov, ale z dlhodobého hľadiska sa môžu ukázať ako spoľahlivejšie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mýtus alebo pravda: Musíte mať od novembra prezuté zimné pneumatiky? Odpoveď nájdete v cestných predpisoch

Ako dlho vydrží autobatéria? Kedy je potrebné vymeniť autobatériu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Volvo uvedie do roku 2026 na trh 10 nových modelov a aktualizácie existujúcich modelov

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Volvo sa chystá oživiť svoj modelový rad novými modelmi, ako aj aktualizáciami existujúcich modelov. Do roku 2026 uvedie na…

USA by mohli zakázať autá vybavené čínskou technológiou

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@USATODAY). Spojené štáty by mohli zakázať predaj automobilov, ktoré využívajú hardvérové a softvérové technológie od čínskych dodávateľov. Ako dôvod sa…

Výrobcovia automobilov žiadajú väčšiu podporu EÚ

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Európski výrobcovia automobilov chcú, aby EÚ prijala opatrenia, keďže dopyt po elektromobiloch klesá. Chcú, aby sa v Európe uvoľnili…

Budú sa airbagy aktivovať aj vtedy, keď sa na prístrojovej doske rozsvieti výstražná kontrolka?

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/New Africa). Európsky cestný zákon vyžaduje, aby všetci výrobcovia automobilov vybavili vozidlá predávané v EÚ systémom airbagov. Ide o jeden…

Vodiči, pozor! Od 1. októbra sa mení pravidlo pre zimné pneumatiky

25.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Mickanside). Od októbra vstupuje do platnosti dôležitá zmena týkajúca sa zimných pneumatík, ktorá môže priniesť pokuty alebo dokonca zákaz jazdy.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov