Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ColdFusion). Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie...

27.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ColdFusion).

Na Slovensku sú všetci vodiči na verejných komunikáciách povinní mať zapnuté svetlá. Stačí však mať zapnuté denné svetlá alebo musíte mať zapnuté aj stretávacie svetlá?

Denné alebo stretávacie svetlá? Čo zapnúť pri jazde po našich cestách.
Foto: youtube.com/@ColdFusion

V tomto ročnom období spôsobuje motoristom veľa problémov hmla, najmä v skorých ranných hodinách a pri západe slnka. Na cestách viditeľnosť niekedy klesá pod 50 metrov, čo môže byť veľmi nebezpečné.

Ako používať hmlové svetlá

Všetky vozidlá majú svetlomety, brzdové svetlá a signálne svetlá.Všetky vozidlá na verejných komunikáciách musia mať svetlomety, brzdové svetlá a signálne svetlá.

Súčasťou systému osvetlenia sú aj hmlové svetlá a niektoré vozidlá majú hmlové projektory. Sú to intenzívnejšie svetlá so sústredeným svetelným lúčom, navrhnuté pre lepšiu viditeľnosť v sťažených podmienkach na ceste.

Hmlové svetlá sa spravidla ovládajú spínačom, ktorý je oddelený od ovládania hlavných svetlometov. Môže zapínať zadné svetlá a v prípade vozidiel vybavených hmlovými svetlami aj predné svetlá.

Hmlové svetlá sa aktivujú nezávisle od stretávacích svetiel. Keď teda vodič zapne stretávacie svetlá, hmlové svetlá sa neaktivujú.

Musíte zapnúť hmlové svetlá?

Niektorí vodiči zabúdajú zapínať hmlové svetlá a iní ich používajú nadmerne. Hmlové svetlá používame v sťažených cestných podmienkach s nízkou viditeľnosťou. Ich účelom je zviditeľniť vozidlo v premávke z väčšej vzdialenosti.

Preto by sa hmlové svetlá a hmlové stopky mali používať len v hustej hmle, pri silnom snežení alebo silnom daždi. V okamihu, keď sa hmla rozplynie alebo prestane snežiť či pršať, mali by ste tieto špeciálne svetlá vypnúť. V opačnom prípade budú veľmi rozptyľovať pozornosť ostatných vodičov.

Nie je dôležité ktoré svetlá, ale aby bola zapnutá aspoň jedna zostava svetiel.
Foto: shutterstock.com/Cars and Travels

Denné alebo stretávacie svetlá, čo máte zapnúť?

Nezáleží na tom, či vodiči zapnú „denné“ alebo „stretávacie svetlá“. Dôležité je, aby mali zapnuté aspoň jedny.

Výber správneho osvetlenia pri jazde je kľúčový pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky.

Základné pravidlo je jednoduché:

  • Denné svetlá: Zapíname ich počas dňa, keď je dobré počasie a viditeľnosť je dobrá. Slúžia na to, aby ste boli lepšie viditeľní pre ostatných vodičov.
  • Stretávacie svetlá: Zapíname ich, keď je znížená viditeľnosť (dážď, hmla, súmrak, tma). Zlepšia váš výhľad na cestu a zároveň vás urobia viditeľnejšími.

Kedy ktoré svetlá:

  • Jasný deň: Denné svetlá
  • Znížená viditeľnosť: Stretávacie svetlá
  • Tunely: Stretávacie svetlá
  • Parkovanie na ceste: Parkovacie svetlá

Ani cestný zákon nestanovuje povinnosť zapnúť predné hmlové svetlá pri zníženej viditeľnosti. V takejto situácii musíš zapnúť len zadné svetlá, a to bez ohľadu na denný čas.

Vodiči, ktorí nemajú zapnuté denné alebo stretávacie svetlá, riskujú pokutu. Ide o priestupok, ktorý sa trestá pokutou od 20 eur do 40 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Táto farba z výfuku je signálom problémov s vozidlom. Okamžite choďte k automechanikovi

Ktoré auto je úspornejšie: manuál alebo automat? Aký je v tom rozdiel?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Prezident Ferrari je vyšetrovaný pre daňové úniky. Zabavený majetok v hodnote 75 miliónov eur

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBCtelevision). Talianski vyšetrovatelia skúmajú prípad daňových únikov Johna Elkanna, predsedu skupiny Stellantis a spoločnosti Ferrari. Taliansky súd nariadil zabavenie majetku…

Nepodceňujte túto súčasť! Takto sa vyhnete problémom

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ericthecarguy). Brzdový systém v každom vozidle je zložitý systém spojov, ktoré musia fungovať vo vzájomnej harmónii. Pri pravidelnej údržbe bŕzd…

Do Ruska sa valí vlna luxusných automobilov. Takto sa obchádzajú európske sankcie

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SkyNews). Britská televízna stanica Sky News sa rozhodla preskúmať prípad záhadných konvojov prevážajúcich luxusné autá cez Gruzínsko do Ruska. Vyšetrovanie…

Výmena filtra a oleja. Keď sa vyskytnú ťažké otázky

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1RoadGarage). Výmena olejového filtra je nielen samozrejmosťou, ale zároveň aj nevyhnutnou súčasťou pravidelného servisu, pričom nijako výrazne nezaťaží celkovú cenu.…

V Nórsku už jazdí viac elektromobilov ako benzínových

26.9.2024 Redakcia Auto trendy (https://www.youtube.com/@TheEngineersPost). Na konci augusta počet registrovaných osobných automobilov na elektrický pohon v Nórsku presiahol 751 000, zatiaľ čo počet automobilov na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov