Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Elektromobily v Nórsku prekonávajú spaľovacie motory

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBC). Tu sa prejavuje predbiehanie plne elektrických vozidiel pred benzínovými. Vozidlá s nulovými emisiami predávané v krajine teraz predstavujú 94 %. Bola to len otázka...

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBC).

Tu sa prejavuje predbiehanie plne elektrických vozidiel pred benzínovými. Vozidlá s nulovými emisiami predávané v krajine teraz predstavujú 94 %. Bola to len otázka času, každý vedel, že k predbiehaniu dôjde. Prvou krajinou, kde bude na cestách viac elektromobilov ako benzínových áut, bude Nórsko. Stane sa to veľmi skoro alebo sa to možno už dokonca stalo.

Tu sa prejavuje predbiehanie plne elektrických vozidiel pred benzínovými. Vozidlá s nulovými emisiami predávané v krajine teraz predstavujú 94 %.
Foto: youtube.com/@CNBC

Tvrdí to samotná nórska vláda, ktorá zverejnila analýzu vozového parku vykonanú v spolupráci so združením automobilového priemyslu tejto škandinávskej krajiny.

Prechod presahuje očakávania

V Nórsku sa v súčasnosti predávajú prakticky len elektromobily. V auguste tvorili 94 % z celkového počtu. Krajina bola vždy lídrom v oblasti mobility s nulovými emisiami a mohla sa spoľahnúť na rad podmienok (príjem, dodávky energie, hustota obyvateľstva), ktoré umožnili obyvateľom masovo využívať vozidlá na batérie už pred rokmi, keď sa o prechode inde ešte neuvažovalo.

V skutočnosti to prekonalo očakávania. V skutočnosti stanovila koniec roka 2025 ako konečný termín, do ktorého by sa malo predávať menej ako 10 % spaľovacích automobilov. To bolo viac ako rok vopred. A skutočne, mnohí výrobcovia sa rozhodli ukončiť predaj spaľovacích automobilov vzhľadom na nízke počty, ktoré dosahovali.

Ak však vezmeme do úvahy, že každý mesiac sa v Osle a okolí predá približne 10 000 BEV a niekoľko stoviek benzínových áut, je zrejmé, že september sa skončí predbiehaním.
Foto: youtube.com/@ElectricWheelers

Zjavný rozdiel v tempe

Podľa údajov, ktoré zverejnila vláda, bolo na konci augusta v Nórsku na cestách 751 450 elektrických áut, zatiaľ čo benzínových áut bolo 755 244. Ak však vezmeme do úvahy, že každý mesiac sa v Osle a okolí predá približne 10 000 BEV a niekoľko stoviek benzínových áut, je zrejmé, že september sa skončí predbiehaním. V skutočnosti, ak sa to vezme do úvahy, k predbiehaniu by už malo dôjsť.

Čoskoro dôjde aj k predbehnutiu súčtu všetkých spaľovacích áut (benzínových a naftových). Odhaduje sa, že sa tak stane do troch rokov. Pred desiatimi rokmi mali naftové autá dobré obdobie, ale od roku 2017 strácajú podiel na trhu. V Nórsku sa očakáva, že do konca roka dôjde k predbehnutiu áut s výhradne dieselovým motorom elektromobilmi.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ústup trhu v Nórsku? Elektrické vozidlá s horšími výsledkami v roku 2023. Zmena je významná

Krajina elektromobilov: Viac ako 94 % nových áut registrovaných v Nórsku minulý mesiac bolo elektrických

V Nórsku už jazdí viac elektromobilov ako benzínových



Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čo sa stane, ak umyjete motor svojho auta? Ako správne vyčistiť motorový priestor

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SilverCymbal). Pravdepodobne všetci vodiči chcú mať čisté auto, ktoré sa leskne zvnútra aj zvonku. A niektorí dokonca chcú, aby bol…

Bruno Sacco, autor najobľúbenejších modelov značky Mercedes, zomrel vo veku 90 rokov

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Barchetta). Bruno Sacco zomrel vo veku 90 rokov po 41 rokoch strávených v spoločnosti Mercedes-Benz a navrhovaní niektorých z najvýznamnejších…

Ako regenerovať filter pevných častíc? Čo robiť, ak je váš DPF filter zanesený

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SKYFLYBRI). S týmto problémom sa stretlo mnoho vodičov dieselových vozidiel: zanesený DPF filter. To však neznamená, že sa vozidlo pokazilo…

Bude pršať, GeckoWiper nalepí zadný stierač

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GeckoWiper). Zatiaľ čo väčšina áut dnes štandardne ponúka záložné kamery a Bluetooth, prekvapuje, že nie všetky majú stierače zadného okna.…

Supermotocykel – elektrická motorka za 10 tisíc dolárov dosahuje rýchlosť 256 km/h

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RVAutomobile6). Indický výrobca elektrických motocyklov Ultraviolette predstavil úplne nový model F99 a označil ho za vôbec prvý supermotocykel v krajine.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov