Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Maximálna rýchlosť v daždi: o 50 km/h nižšia ako zvyčajne.

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/bandyci_drogowi). Vodiči jazdiaci za zhoršených poveternostných podmienok musia prispôsobiť rýchlosť jazdy nielen podmienkam na ceste a viditeľnosti, ale aj obmedzeniam stanoveným správcom cesty. Napríklad maximálna...

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/bandyci_drogowi).

Vodiči jazdiaci za zhoršených poveternostných podmienok musia prispôsobiť rýchlosť jazdy nielen podmienkam na ceste a viditeľnosti, ale aj obmedzeniam stanoveným správcom cesty. Napríklad maximálna rýchlosť v daždi môže byť až o 50 km/h nižšia ako normálne.

Maximálna rýchlosť v daždi: o 50 km/h nižšia ako zvyčajne.
Foto: twitter.com/bandyci_drogowi

Pri nepriaznivých poveternostných podmienkach je veľmi dôležité, aby vodiči prispôsobili rýchlosť jazdy podmienkam na ceste. Ako veľmi by ste však mali spomaliť?

Zákon o cestnej premávke presne nestanovuje, aká je povolená rýchlosť za dažďa alebo zníženej viditeľnosti. Namiesto toho ukladá vodičom povinnosť znížiť rýchlosť jazdy v daždi alebo za nebezpečných poveternostných podmienok.

Aké sú rýchlostné obmedzenia na slovenských cestách?

Rýchlostné limity na Slovensku sú:

V niektorých oblastiach môže byť povolená vyššia alebo nižšia rýchlosť v závislosti od rozhodnutia správcu cesty.

Napríklad na štátnej ceste môže byť maximálna povolená rýchlosť v blízkosti priechodov pre chodcov znížená na 50 km/h. Alebo aj 30 km/h v tej istej oblasti, ale v rámci lokality.

Maximálna rýchlosť v daždi: o 50 km/h nižšia ako zvyčajne

Vodič vozidla je povinný znížiť rýchlosť, ak predpokladá nebezpečenstvo za hmly, hustého dažďa alebo hustého sneženia.

Zákon umožňuje miestnym, regionálnym alebo štátnym správcom ciest stanoviť obmedzenia rýchlosti v závislosti od poveternostných podmienok.

Takže vodič, ktorý v daždivých podmienkach jazdí rýchlosťou 130 km/h, aj keď dodržiava všeobecný rýchlostný limit, riskuje pokutu za nedodržanie poveternostného obmedzenia.

Foto: Súkromný archív

Tieto obmedzenia sa zavádzajú s cieľom predchádzať dopravným nehodám. Odborníci tvrdia, že pri rýchlosti 80 km/h za nepriaznivých poveternostných podmienok dokáže vodič vozidlo bezpečne ovládať a zastaviť v prípade núdze.

Vodič, ktorý v daždivých podmienkach jazdí rýchlosťou 130 km/h, aj keď dodržiava všeobecný rýchlostný limit, riskuje pokutu za nedodržanie poveternostného obmedzenia.
Foto: pexels.com/KIM JINHONG

Koľko je pokuta za prekročenie rýchlosti

Prekročenie povolenej rýchlosti sa trestá pokutou a v niektorých prípadoch aj zadržaním vodičského preukazu. Pokuty za prekročenie rýchlosti:

Za prekročenie povolenej rýchlosti o viac ako 50 km/h mu tiež hrozí pokuta do výšky 600 eur. Na diaľnici môžeš jazdiť maximálne 130 km/h, ale pri daždi a zníženej viditeľnosti musíš znížiť rýchlosť na 80 km/h.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Búrky a silné lejaky znamenajú zvýšené riziko aquaplaningu. Čo robiť, ak sa už vyskytne

Mýtus alebo pravda: Musíte mať od novembra prezuté zimné pneumatiky? Odpoveď nájdete v cestných predpisoch

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Čo sa stane, ak umyjete motor svojho auta? Ako správne vyčistiť motorový priestor

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SilverCymbal). Pravdepodobne všetci vodiči chcú mať čisté auto, ktoré sa leskne zvnútra aj zvonku. A niektorí dokonca chcú, aby bol…

Čo nemôžete umiestniť na čelné sklo?

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@car.junction). Viditeľnosť je jedným z najdôležitejších aspektov, keď sedíte za volantom. Všetci vodiči by si mali dávať pozor, čo umiestňujú…

Bruno Sacco, autor najobľúbenejších modelov značky Mercedes, zomrel vo veku 90 rokov

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Barchetta). Bruno Sacco zomrel vo veku 90 rokov po 41 rokoch strávených v spoločnosti Mercedes-Benz a navrhovaní niektorých z najvýznamnejších…

Ako regenerovať filter pevných častíc? Čo robiť, ak je váš DPF filter zanesený

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SKYFLYBRI). S týmto problémom sa stretlo mnoho vodičov dieselových vozidiel: zanesený DPF filter. To však neznamená, že sa vozidlo pokazilo…

Bude pršať, GeckoWiper nalepí zadný stierač

1.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@GeckoWiper). Zatiaľ čo väčšina áut dnes štandardne ponúka záložné kamery a Bluetooth, prekvapuje, že nie všetky majú stierače zadného okna.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov