Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Ktorý je najlepší olej pre dieselové motory. Aký typ oleja používať v zime

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Alaatin61). Majitelia dieselových vozidiel musia venovať zvýšenú pozornosť údržbe týchto pohonných jednotiek, najmä použitému mazivu. Tu sa dozviete, ktorý je najlepší olej pre dieselové motory...

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Alaatin61).

Majitelia dieselových vozidiel musia venovať zvýšenú pozornosť údržbe týchto pohonných jednotiek, najmä použitému mazivu. Tu sa dozviete, ktorý je najlepší olej pre dieselové motory a aký typ oleja používať v zime.

Ktorý je najlepší olej pre dieselové motory. Aký typ oleja používať v zime.
Foto: youtube.com/@Alaatin61

Pri výbere najlepšieho motorového oleja pre dieselové motory je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Po prvé, ako sa vaše vozidlo používa a kam budete v najbližšom období cestovať. Dôležitý je aj vek vozidla, počet najazdených kilometrov a jeho technický stav.

Ako často by som mal meniť olej v dieselových motoroch?

Vozidlá poháňané naftou potrebujú starostlivejšiu údržbu ako benzínové. Ich vstrekovače sa môžu oveľa rýchlejšie upchať a mazací olej je špeciálny olej, odlišný od benzínových motorov.

Dieselové motory absorbujú viac uhlíka, preto oleje obsahujú viac disperzantov a prísad proti opotrebovaniu. Viskozita je tiež vyššia.

Odporúčanie je meniť olej a olejový filter dvakrát ročne, pred chladným obdobím a pred vlnou horúčav. Teoreticky sa olej mení približne každých 10 000 kilometrov. Ale tí, ktorí jazdia viac v meste, by mali olej meniť každých 6 000 až 7 000 kilometrov.

Rozdiel medzi motorovými olejmi

Hlavné typy motorových olejov sú minerálne oleje, syntetické a polosyntetické.

  • Minerálne oleje: Sú vyrábané priamo z ropy. Majú nižšiu cenu, ale aj horšie vlastnosti v porovnaní so syntetickými olejmi. Sú menej odolné voči vysokým teplotám a oxidácii.
  • Syntetické oleje: Sú vyrábané synteticky, majú lepšie vlastnosti ako minerálne oleje. Sú odolnejšie voči vysokým teplotám, oxidácii a majú nižšiu viskozitu pri nízkych teplotách.
  • Polosyntetické oleje: Sú zmesou minerálnych a syntetických olejov. Kombinujú výhody oboch typov, sú cenovo dostupnejšie ako čisté syntetické oleje a majú lepšie vlastnosti ako čisté minerálne oleje.

Motorové oleje majú rôzne stupne viskozity a špecifické vlastnosti pre jednotlivé typy motorov. Viskozita a to, ako sa olej správa pri extrémnych teplotách, sa uvádza vo forme kódu, napríklad 5W30, 10W40, 20W50 atď.

Vo všeobecnosti platí, že ak auto používate v meste alebo jazdíte vysokou rýchlosťou, odporúča sa viskozita 5w40. Ak jazdíte pokojne a na otvorenej ceste, zvyčajne odporúčam 5w30. Závisí to však od konkrétneho motora, od toho, aké staré je auto a aké špecifikácie má výrobca.

Pre všetky kódy číslo pred písmenom „W“ opisuje viskozitu oleja pri nízkych teplotách. Čím nižšie číslo, tým je olej redší a tým lepší je štartovací výkon pri nízkych teplotách.

Číslo za písmenom „W“ opisuje, akú hustotu má olej pri normálnej prevádzkovej teplote motora.

Preto sa široko používajú viacstupňové oleje, ako napríklad 5W30 alebo 10W40, pretože sú dostatočne riedke, aby tiekli pri nízkych teplotách, ale dostatočne husté, aby mazali motor pri vysokých teplotách.

Ktorý je najlepší olej pre dieselové motory

V minulosti mechanici odporúčali v zime používať olej pre dieselové motory s nižšou viskozitou. A v lete vyššou viskozitou. S príchodom syntetických olejov však už nie je potrebné vyberať olej podľa ročného obdobia.

Dieselové motory potrebujú oleje s vyššou viskozitou, na rozdiel od benzínových motorov.
Foto: youtube.com/@torquecars

Takmer všetky motorové oleje sú dobré v zime aj v lete. V podstate môžeme používať rovnaký typ maziva bez ohľadu na ročné obdobie. Najdôležitejšie je však dodržiavať odporúčania výrobcu vozidla týkajúce sa viskozity. V používateľskej príručke od výrobca vozidla uvádza, aký typ oleja odporúča pre motor, ktorým je dané vozidlo vybavené. Takže je to v podstate najlepší olej pre vaše auto.

Dieselové motory potrebujú oleje s vyššou viskozitou, na rozdiel od benzínových motorov. To znamená, že produkujú menej tepla. Mazivá pre dieselové motory vo všeobecnosti obsahujú viac aditív, aby zvládli náročnejšie prevádzkové podmienky.

Preto je najlepšie používať motorový olej určený výrobcom. Pretože bol pred odporúčaním dlhodobo testovaný v rôznych podmienkach.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čoraz viac dieselových motorov neprechádza STK. Nie je to chyba vozidiel, ale ich majiteľov

Kontroluje sa olej, keď je motor horúci alebo keď je studený? Ako doplniť olej

Čo sa stane, ak umyjete motor svojho auta? Ako správne vyčistiť motorový priestor


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

EÚ tento týždeň sfinalizuje clá na čínske elektromobily

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@PlugLifeTelevision). Európska únia dokončí stanovenie ciel, ktoré uvalí na elektromobily vyrobené v Číne. O tomto rozhodnutí sa bude hlasovať tento týždeň.…

Leapmotor uvedie na trh konkurenta modelu Kia EV3

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UON-News-EV). Čínsky výrobca Leapmotor, za ktorým stojí skupina Stellantis, chce v Európe uviesť na trh kompaktné elektrické SUV. Bude konkurovať…

Suzuki Jimny Pick-Up 2025: Veľmi „cool“

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TALKWHEELS). Ak bol Suzuki Jimny najlacnejším SUV na trhu (hovoríme to v minulom čase, pretože sa už nepredáva), Jimny Pick-Up…

Tieto autá najviac hrdzavejú. Majitelia sa chytajú za hlavu

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto). Korózia je najväčším nepriateľom vozidla. Každá mechanická porucha sa dá opraviť výmenou opotrebovaných dielov, ale potreba väčších opráv karosérie…

100 000 čínskych automobilov pôjde do servisu. Hrozí, že sa môžu vznietiť

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml). Čínsky výrobca BYD zvoláva do servisov takmer 100 000 svojich vozidiel kvôli výrobnej chybe, ktorá môže viesť k ich…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov