Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Značka končí s vozidlami SUV. Oznamuje pokračovanie radu kultových klasík

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Francúzi stále hľadajú nápad pre DS Automobiles. Najnovší z nich zahŕňa opustenie terénnych modelov a inšpiráciu originálom. Teda Citroen DS. Na výsledky si však...

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars).

Francúzi stále hľadajú nápad pre DS Automobiles. Najnovší z nich zahŕňa opustenie terénnych modelov a inšpiráciu originálom. Teda Citroen DS. Na výsledky si však budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Značka končí s vozidlami SUV. Oznamuje pokračovanie radu kultových klasík.
Foto: youtube.com/@DPCcars

Pravdou je, že francúzske autá z vyšších segmentov mali vždy ťažký boj. S výnimkou modelu Citroen DS, ktorého sa predalo viac ako 1,5 milióna kusov. Značka DS Automobiles však v súčasnosti nespĺňa očakávania vedenia Stellantisu.

Ba krátko po oznámení slabších výsledkov, než sa očakávalo, šéf skupiny Carlos Tavares navrhol, aby sa jej výroba ukončila. Rýchlo sa ukázalo, že ide len o dočasnú slabinu a značky DS Automobiles, Abarth a Maserati sa budú naďalej rozvíjať.

Tá v súčasnosti hľadá nápad na vlastnú identitu. Riaditeľ dizajnu DS Automobiles Thierry Metroz v rozhovore pre magazín Top Gear prezradil, že „DS má byť ako Louis Vuitton vo svete automobilov“.

DS Automobiles: SM Tribute rozdáva karty

Ako majú vyzerať budúce modely značky, ukazuje koncept SM Tribute. Vzdáva hold klasickému Citroenu SM, športovému variantu ikonického modelu DS. V duchu originálu má nízku, štíhlu karosériu v štýle kupé s veľmi dlhou, strmo klesajúcou kapotou.

Citroen SM je späť!

Takto sa majú podobať všetky budúce modely DS Automobiles. Samozrejme, pravdepodobne nebudú také extravagantné, ale budú v sebe pašovať línie najúžasnejších modelov v histórii značky Citroen. Teda DS a SM.

„Chcem sa odvolať na pôvodný DS. Musí sa to však urobiť tak, aby sa dala použiť iná silueta a iná veľkosť. Podobnosť s týmito modelmi sa má preniesť do celého nášho sortimentu,“

– hovorí Metroz.

„Požiadal som tím, aby si predstavili, že história SM sa neskončila v roku 1975,“ – dodáva stylista. Tak sa zrodil model SM Tribute, ktorého tvary s nadšením prijal Olivier Francois – šéf DS – ako aj samotný Carlos Tavares.

Únik od vozidiel SUV?

Ďalším prvkom, ktorý má spájať budúce modely DS s pôvodným modelom, je nízka, oblá silueta. „Už žiadne SUV. Nie sú najlepším vyjadrením francúzskej elegancie,“ – hovorí Metroz.

To znamená, že DS Automobiles možno úplne upustí od modelov, ako je „sedmička“, prvý automobil v Európe navrhnutý od A po Z pod značkou. Je však možné, že zostane pri crossoveroch. Lenže tie sa budú vyznačovať nízkymi, uhladenými siluetami.

Týmto spôsobom budú čeliť nielen trhu, ale aj motorizmu z Číny. „Od vlny automobilov z Číny nás delí história. Tieto autá nemajú emocionálny vzťah k ľuďom“ – tvrdí Metroz.

Už žiadne SUV. Nie sú najlepším vyjadrením francúzskej elegancie.
Foto: youtube.com/@SupercarTV23

DS Automobiles: dva nové modely na budúci rok

Navrhovanie modelov nového štýlu má uľahčiť skutočnosť, že budú pravdepodobne elektrické. A takéto autá sa ľahšie vytvárajú, pretože nemajú toľko obmedzení ako čisto spaľovacie vozidlá.

Pripomeňme, že na rozdiel od mnohých iných výrobcov Francúzi svoje pôvodné plány stále neupravili. Predpokladali totiž, že každý nový model tohto výrobcu po roku 2024 bude čisto elektrický.

Doteraz sa uvádzalo, že DS Automobiles predstaví v budúcom roku dva nové automobily. Donedávna sa hovorilo, že jedno z nich bude SUV a druhé luxusná limuzína, ktorá nahradí model s názvom 9.

Oba automobily budú založené na platforme STLA Medium, ktorá sa vyznačuje veľmi vysokou flexibilitou. Je teda schopná akceptovať elektrický aj spaľovací pohon.

Aké však budú, sa dozvieme až budúci rok.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nové SUV od Francúzov zahanbí prémiových konkurentov. Už štartovacia cena vzbudzuje rešpekt a podčiarkuje status

Krásne SUV s výkonom 360 koní. Spaľovanie je pôsobivé a cena… je prekvapujúca

Nové Subaru Forester je väčšie a jazdí lepšie. Len ten motor


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

EÚ tento týždeň sfinalizuje clá na čínske elektromobily

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@PlugLifeTelevision). Európska únia dokončí stanovenie ciel, ktoré uvalí na elektromobily vyrobené v Číne. O tomto rozhodnutí sa bude hlasovať tento týždeň.…

Leapmotor uvedie na trh konkurenta modelu Kia EV3

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UON-News-EV). Čínsky výrobca Leapmotor, za ktorým stojí skupina Stellantis, chce v Európe uviesť na trh kompaktné elektrické SUV. Bude konkurovať…

Suzuki Jimny Pick-Up 2025: Veľmi „cool“

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TALKWHEELS). Ak bol Suzuki Jimny najlacnejším SUV na trhu (hovoríme to v minulom čase, pretože sa už nepredáva), Jimny Pick-Up…

Tieto autá najviac hrdzavejú. Majitelia sa chytajú za hlavu

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@1AAuto). Korózia je najväčším nepriateľom vozidla. Každá mechanická porucha sa dá opraviť výmenou opotrebovaných dielov, ale potreba väčších opráv karosérie…

100 000 čínskych automobilov pôjde do servisu. Hrozí, že sa môžu vznietiť

2.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml). Čínsky výrobca BYD zvoláva do servisov takmer 100 000 svojich vozidiel kvôli výrobnej chybe, ktorá môže viesť k ich…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov