Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Absolútna prednosť chodcov – nie vždy a všade. Kedy neplatí?

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WUSA9news). Chodec má na priechode privilegované postavenie. To však neznamená, že má prednosť v každej situácii. Tu platí, že vodič nemusí chodca pustiť. Ani na...

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WUSA9news).

Chodec má na priechode privilegované postavenie. To však neznamená, že má prednosť v každej situácii. Tu platí, že vodič nemusí chodca pustiť. Ani na priechode pre chodcov, ktorý symbolizuje prednosť tzv. zraniteľných účastníkov cestnej premávky, nemajú chodci vždy absolútnu prednosť. Hoci im dopravné predpisy v mnohých prípadoch zaručujú prednosť, neznamená to, že túto výsadu môžu využívať bez obmedzení.

Absolútna prednosť chodcov – nie vždy a všade. Kedy neplatí?
Foto: youtube.com/@WUSA9news

Prednosť chodcov – obmedzenia sú aj na zebre

Vodič vozidla je povinný pri približovaní sa k priechodu pre chodcov dbať na zvýšenú opatrnosť, znížiť rýchlosť jazdy tak, aby neohrozil chodca, ktorý sa nachádza na priechode alebo naň vstupuje, a dať prednosť chodcovi, ktorý sa nachádza na priechode alebo naň vstupuje.

Legislatíva, ktorá platí, dáva chodcom prednosť nielen na priechodoch, ale aj vtedy, keď na ne chcú vstúpiť. Výnimkou je priechod cez koľaje, kde nemá chodec prednosť aj keď je na priechode pre chodcov. Dôležité je, že napriek zmenám zákona zákonodarca stále zachoval zákaz vstupu na priechod pre chodcov priamo pred protiidúce vozidlo.

Zákazy pre chodcov

Kedy neplatí absolútna prednosť chodcov:

  • Priechody pre chodcov riadené semaforom: Ak je priechod pre chodcov riadený semaforom, platí to isté pravidlo ako pre vodičov. Keď svieti červené svetlo, chodec nesmie vstúpiť na vozovku.
  • Električky a vozidlá s právom prednostnej jazdy: Aj keď chodec vstúpi na priechod, musí dať prednosť električke alebo vozidlu s právom prednostnej jazdy (napríklad záchrannej službe).
  • Chodec poruší pravidlá: Ak chodec vstúpi na vozovku v rozpore s dopravnými predpismi (napríklad mimo vyznačeného priechodu), nemá prednosť.
  • Chodec neposkytne vodičovi dostatočný priestor: Ak chodec vstúpi na priechod v takej chvíli, že vodič nemá dostatočný čas a priestor na bezpečné zastavenie, nesie spoluzodpovednosť za vzniknutú situáciu.

Nielen na priechode platí, že chodec nesmie vstúpiť priamo pod kolesá auta. Platí to aj pre všetky ostatné časti cesty. Takisto je zakázané vstupovať na vozovku z vonkajšej strany vozidla alebo inej prekážky, ktorá bráni vo výhľade na cestu. Pri prechádzaní cez cestu je tiež zakázané spomaliť krok alebo zastaviť bez primeranej potreby. Zákon obsahuje aj zákaz prechádzania cez vozovku alebo cyklistickú komunikáciu a zákaz používania telefónu, ak to „obmedzuje vašu schopnosť sledovať situáciu na vozovke“.

Ak chodec vstúpi na priechod v takej chvíli, že vodič nemá dostatočný čas a priestor na bezpečné zastavenie, nesie spoluzodpovednosť za vzniknutú situáciu.
Foto: youtube.com/@WUSA9news

Žiadna prednosť na priechodoch s ostrovčekom

Priechody pre chodcov oddelené ostrovčekom sa považujú za dva samostatné priechody. To znamená, že ak sa chodec nachádza na ľavej strane priechodu, vodič nie je povinný umožniť mu prejsť. Keď vidíš takúto situáciu, počítať s tým, že chodec môže vstúpiť na pravú stranu vozovky a získať tak prednosť.

Môžeme prejsť cez jazdný pruh, ak je na ňom chodec? Zákon to umožňuje za predpokladu, že chodec nie je nútený zastaviť, spomaliť alebo zrýchliť. Ak chodec prešiel cez jazdný pruh, v ktorom sa pohybuje vozidlo, vodič môže prejsť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vodič povinný používať reflexné prvky ako chodec?

Môžete na parkovisku jazdiť bez vodičského preukazu?

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Mazda má vlastný cenovo dostupný elektromobil

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ThunderGears). Model EZ-6 debutuje v krajine draka za cenu približne 20 500 EUR, ale mal by sa dostať aj do…

Najdrahšie auto na svete – koľko stojí a aký je to model?

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Koľko stojí najdrahšie auto na svete? Je to Ferrari, Bugatti alebo možno model úplne inej značky? Zistite, o akých…

Zlé správy: Aston Martin tento rok nedosiahne svoj predajný cieľ

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Spoločnosť znižuje svoje odhady predaja o 1 000 kusov. Aston Martin mal v poslednom desaťročí množstvo finančných problémov. V…

Toto by mohlo byť ďalšie SUV značky Dacia. Nové rendery modelu Dacia Vaner, možného nástupcu modelu Estafette

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dilaandrei5552). Dacia už nevyrába úžitkové modely, no tento rumunský koncept by mohol dať vzniknúť novému modelu Dacia Vaner, ktorý by…

Ako sa vysporiadať so šmykom na vode?

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Foxla). Jazda v daždi znamená horšiu viditeľnosť a dlhší reakčný čas pre vodiča a vjazd do kaluže môže znamenať riziko…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov