Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Ktoré auto má nižšie náklady na údržbu: dieselové alebo benzínové? Aký veľký je rozdiel

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chasingcars). Pred výberom medzi benzínovým a naftovým vozidlom by mali vodiči zvážiť aj náklady na údržbu týchto motorov. Dôležité sú aj počiatočné obstarávacie náklady, spoľahlivosť...

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chasingcars).

Pred výberom medzi benzínovým a naftovým vozidlom by mali vodiči zvážiť aj náklady na údržbu týchto motorov. Dôležité sú aj počiatočné obstarávacie náklady, spoľahlivosť a spotreba paliva. Tu sa dozviete, ktorý z týchto dvoch motorov, naftový alebo benzínový, má nižšie náklady na údržbu a aký veľký je tento rozdiel.

Ktoré auto má nižšie náklady na údržbu: dieselové alebo benzínové? Ako veľký je rozdiel.
Foto: youtube.com/@chasingcars

Mnohí skúsení vodiči tvrdia, že najlepšie auto je to, ktoré si môžete dovoliť. Táto rada však neplatí len pri kúpe auta, ale najmä z dlhodobého hľadiska.

Pretože v niektorých prípadoch môžu byť náklady na údržbu oveľa vyššie ako hodnota samotného vozidla.

Lacné autá drahšie na údržbu

Mnohí vodiči uprednostňujú kúpu ojazdených vozidiel, pretože sú lacnejšie ako nové.

BMW alebo Mercedes spred roka 2000 nájdete za 1 000 až 2 000 eur. Veľa ľudí si myslí, že získavajú super výhodnú kúpu, ale v skutočnosti kupujú vrak. Tieto autá totiž často potrebujú značné opravy vrátane výmeny motora. Čo ich môže stáť až 3 000 – 4 000 eur, najmä ak kupujú nové diely.

Práve preto sa takéto autá dajú v Nemecku zohnať za 200 až 400 eur. Pretože tí, ktorí si ich kúpia, budú musieť časom investovať veľa peňazí do opráv. Preto je pri kúpe vozidla nevyhnutné zohľadniť náklady na údržbu.

Ak však porovnáme hlavné varianty motorov, ktorý je jednoduchší a lacnejší na údržbu, naftový alebo benzínový?

Dieselový motor, výhody a nevýhody

Výhody dieselového motora sa týkajú spotreby paliva a životnosti. Dieselové motory sú vyrobené z pevnejších komponentov. To znamená, že majú vyšší kompresný pomer a fungujú na ťažšie palivo. Dieselový motor je preto silnejší a môže vydržať dvakrát dlhšie ako benzínový motor.

Okrem toho je krútiaci moment motora výrazne vyšší ako u benzínového motora. Na kolesá sa teda prenesie viac výkonu, čo má význam pri jazde do kopca alebo z kopca alebo pri ťahaní karavanu či prívesu. Navyše spotreba paliva môže byť až o 50 % nižšia ako pri benzínovom motore.

Veľkou nevýhodou naftového motora je však cena komponentov. Väčšina súčiastok v naftovom pohonnom systéme je drahšia ako v benzínovom.

Okrem toho je úroveň emisií vyššia, čo môže časom spôsobiť problémy pri vykonávaní pravidelnej technickej kontroly.

Dieselové vozidlo je tiež hlučnejšie. V niektorých vozidlách, ktoré nie sú riadne odhlučnené, to môže byť nepríjemné. A keď vonku klesne teplota pod -18 stupňov Celzia, naftové motory štartujú ťažšie.

Benzínový motor, výhody a nevýhody

Hlavnou výhodou benzínového motora je kultivovanosť prevádzky. Samozrejme, neplatí to pre každého, pretože niektoré trojvalcové motory sa ukázali ako pomerne tuhé. Ďalším plusom je nízka hlučnosť a nižšie škodlivé emisie v porovnaní s naftou.

A, samozrejme, nižšie náklady na údržbu a nižšie obstarávacie ceny ako pri dieselových vozidlách.

Nevýhodou je, že benzínové motory sú známe svojou vysokou spotrebou paliva. Okrem toho sa môže časom ukázať, že jeho spoľahlivosť je horšia ako spoľahlivosť naftového motora, čo však závisí od výrobcu motora a spôsobu jeho prevádzky a údržby.

Ktoré auto má nižšie náklady na údržbu: dieselové alebo benzínové?

Dieselové aj benzínové motory majú svoje výhody aj nevýhody. To, ako dobre fungujú, závisí do veľkej miery od spôsobu ich používania, podmienok na ceste a správnej údržby.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že súčiastky na benzínové auto sú lacnejšie. Má však vyššiu spotrebu paliva. Pri dieselovom vozidle sú opravy drahšie, ale poruchy sa vyskytujú menej často. Ak jazdíte po meste, problémy sa môžu vyskytnúť častejšie pri dieselovom aute, ale pri benzínovom bude spotreba paliva trikrát vyššia. Stále nie je isté, ktoré auto má nižšie náklady na údržbu.

Okrem toho náklady na údržbu veľmi závisia aj od výrobcu vozidla, modelu vozidla a počtu predaných kusov. Napríklad na šrotovisku sa oveľa ľahšie nájdu náhradné diely na Dacia Logan, VW Golf alebo Opel Astra. Ale bude ťažké nájsť diely pre Land Rover Discovery, BMW radu 6 alebo Audi Quattro. A ak ide o staré modely, bude ťažké nájsť nové, originálne alebo náhradné diely.

Súčiastky na benzínové auto sú lacnejšie ale má vyššiu spotrebu, oproti tomu dieselové auto má súčiastky drahšie, ale poruchy sa vyskytujú menej často a spotreba je nižšia.
Foto: youtube.com/@chasingcars

Ako predvídať náklady na údržbu vozidla

Pred kúpou auta je dobré analyzovať, kde ho opravujete a kde kupujete náhradné diely. Čím je auto staršie, tým ťažšie bude nájsť mechanikov a náhradné diely.

Ak už máte vyhliadnutý model, môžete si na internete vyhľadať, koľko stojí:

  • súprava spojky,
  • výmena rozvodového remeňa,
  • výmena oleja a filtra,
  • nová sada brzdových doštičiek a kotúčov.

Tieto diely patria do kategórie spotrebného materiálu. Mali by sa pravidelne vymieňať, aby sa zabezpečil bezproblémový chod vášho vozidla.

Zanalyzujte si tiež, aká je cena poistného pre vami zvolený obsah motora a aká je suma pri prepise auta.

A v neposlednom rade úspora paliva. Pretože z dlhodobého hľadiska to môže mať veľký význam. Ak napríklad každý deň najazdíte v priemere 100 kilometrov, na konci roka to bude viac ako 36 000 kilometrov. Ak naftové vozidlo spotrebuje približne 5 l/100 km a benzínové vozidlo približne 8,5 l, rozdiel bude značný. Pri dieselovom aute natankujete niečo vyše 1 800 litrov, zatiaľ čo pri benzínovom viac ako 3 100 litrov. Čo z finančného hľadiska nie je malá suma.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čoraz viac dieselových motorov neprechádza STK. Nie je to chyba vozidiel, ale ich majiteľov

Toyota pripravuje nový benzínový motor s výkonom až 600 koní – Japonci si myslia, že by mohol zosadiť z trónu legendárny motor 2JZ

„Najhorší motor všetkých čias“ dostáva 10-ročnú záruku


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Najdrahšie auto na svete – koľko stojí a aký je to model?

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Koľko stojí najdrahšie auto na svete? Je to Ferrari, Bugatti alebo možno model úplne inej značky? Zistite, o akých…

Zlé správy: Aston Martin tento rok nedosiahne svoj predajný cieľ

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Spoločnosť znižuje svoje odhady predaja o 1 000 kusov. Aston Martin mal v poslednom desaťročí množstvo finančných problémov. V…

Toto by mohlo byť ďalšie SUV značky Dacia. Nové rendery modelu Dacia Vaner, možného nástupcu modelu Estafette

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dilaandrei5552). Dacia už nevyrába úžitkové modely, no tento rumunský koncept by mohol dať vzniknúť novému modelu Dacia Vaner, ktorý by…

Ako sa vysporiadať so šmykom na vode?

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Foxla). Jazda v daždi znamená horšiu viditeľnosť a dlhší reakčný čas pre vodiča a vjazd do kaluže môže znamenať riziko…

EÚ tento týždeň sfinalizuje clá na čínske elektromobily

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@PlugLifeTelevision). Európska únia dokončí stanovenie ciel, ktoré uvalí na elektromobily vyrobené v Číne. O tomto rozhodnutí sa bude hlasovať tento týždeň.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov