Elektro, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Fiat 500e sa nevráti do výroby. Spoločnosť tvrdí, že má „vážne problémy“

5.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Dailycarnews11). V polovici septembra sme informovali, že Fiat zastavil výrobu modelu 500e z dôvodu výrazne nižšieho záujmu o tento mestský elektromobil, než sa predpokladalo. Teraz...

5.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Dailycarnews11).

V polovici septembra sme informovali, že Fiat zastavil výrobu modelu 500e z dôvodu výrazne nižšieho záujmu o tento mestský elektromobil, než sa predpokladalo. Teraz sa ukázalo, že nové predpoklady predaja sa aj tak ukázali ako nadhodnotené.

Fiat 500e sa nevráti do výroby. Spoločnosť tvrdí, že má „vážne problémy“.
Foto: youtube.com/@Dailycarnews11

Výroba Fiatu 500e sa na dlhší čas zastavila

Pripomeňme, že zástupcovia skupiny Stellantis 13. septembra oznámili, že výroba Fiatu 500e bude na štyri týždne zastavená. Vtedy bolo vysvetlené, že toto rozhodnutie je spôsobené „hlbokými ťažkosťami, ktoré v súčasnosti zažívajú všetci výrobcovia, najmä európski výrobcovia, na európskom trhu s elektromobilmi“.

Zastavenie výroby v turínskom závode malo trvať do 11. októbra. Výrobca bol zrejme presvedčený, že takéto obdobie bude stačiť na to, aby si zákazníci kúpili dostatočný počet už hotových Fiatov 500e, aby bolo obnovenie výroby rentabilné. Tieto prognózy sa však zrejme ukázali ako prehnané, keďže prestávka bola práve predĺžená do 1. novembra.

Ako uviedli zástupcovia spoločnosti Stellantis vo svojom vyhlásení pre odbory, „trh s elektromobilmi v Európe má vážne problémy“. Zdá sa, že problémy sa prehlbujú, a to aj napriek rozhodnutiu talianskej vlády obnoviť program dotácií na elektromobily vo výške 1 miliardy EUR. A práve zrušenie týchto dotácií sa považuje za dôvod výrazného poklesu predaja elektromobilov.

Fiat 500 so spaľovacím motorom sa vráti v roku 2026

Fiat predstavil elektrický model 500e v roku 2020, ktorý sa zároveň predával spolu s predchodcom so spaľovacím motorom. Podľa vedenia značky však malo dôjsť k „generačnej výmene“ pomerne rýchlo a podľa pôvodného plánu bola výroba modelu 500e, ktorý sa ponúkal od roku 2007, v tomto roku ukončená.

Žiaľ, tento krok sa ukázal ako predčasný, keďže 500-ka so spaľovacím motorom sa po celý čas dobre predávala, zatiaľ čo tá elektrická čelí ďalším problémom. Inžinieri Fiatu preto už pracujú na modeli 500 Hybrid. Bude to pravdepodobne prvýkrát v histórii, keď model navrhnutý ako čisto elektrický dostane spaľovaciu verziu.

Fiat 500 bude mať hybridný variant, čím sa odkloní od pôvodného elektrického konceptu.
Foto: youtube.com/@CarsAroundTV

Pod jeho kapotou však nebude jednotka 1,2 s výkonom 100 koní, ktorú podporuje elektromotor s výkonom 28 koní, vďaka čomu môže krátkodobo jazdiť len na elektrinu. Táto pohonná jednotka, známa napríklad z Fiatu 600, by sa do modelu 500 hodila a poskytovala by mu dobrú dynamiku pri zachovaní nízkych emisií CO2.

Namiesto toho sa použije pohonné ústrojenstvo z jeho predchodcu – prirodzene nasávaný agregát 1.0 s výkonom 70 k, ktorý spolupracuje s elektromotorom s výkonom 4,6 k. Tento systém si našiel cestu do starej „päťstovky“ v roku 2020, bol kombinovaný s manuálnou prevodovkou a jeho úspornou funkciou bolo, že keď vodič zaradil neutrál pod 30 km/h, motor automaticky zhasol. Ak chcel vodič pokračovať v jazde, musel stlačiť spojku a zaradiť príslušný prevodový stupeň pre danú rýchlosť.

Nový Fiat 500 Hybrid príde v roku 2026 a spolu s ním bude mať premiéru aj model 500e s batériou s väčšou kapacitou. Spoločnosť Stellantis vyčlenila 100 miliónov eur na vývoj len tohto druhého variantu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Fiat 600 Hybrid dostane výkonnejší variant

Fiat pripravuje dva nové modely. SUV vyzerá šialene a fastback ešte lepšie

Ktoré auto je úspornejšie: manuál alebo automat? Aký je v tom rozdiel?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@dwnews). Európska únia schválila konečné clá na elektromobily vyrobené v Číne. Clá nadobudnú účinnosť v novembri tohto roka. Európska únia…

Aká je budúcnosť spoločnosti Seat, odchádza alebo nie?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarswithJuanGasolina). Pred rokom sa hovorilo, že sa zmení na iný typ mobility. V akom stave sa nachádzame Pred rokom, začiatkom…

Je dovolené jazdiť na aute s hrdzavými časťami?

5.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@robertspaintcare4377). Aby mohli vozidlá jazdiť po cestách, musia spĺňať určité minimálne bezpečnostné kritériá. Ale ak sú na prahoch, karosérii alebo…

Mitsubishi Outlander PHEV (2025): Prvé fotografie európskej verzie

3.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: https://www.youtube.com/@PlanetCarNews). Takto vyzerá nové vydanie pre NemeckoMitsubishi Motors Europe pokračuje vo svojej produktovej ofenzíve a investíciách na európskom trhu premiérou…

Najhoršie ojazdené autá. Tento rebríček je prešľap za prešľapom

4.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheFrame). Hľadáte bezporuchové vozidlo? Okrem poruchovosti sa oplatí zvážiť aj servis - náklady na opravy a čas potrebný na odstránenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov