Motorky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Príprava motocykla na zimu. 5 bodov, aby ste na jar neľutovali

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorcyclistMag). Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj čas, keď motorky začínajú ustupovať iným dopravným prostriedkom. Teplota na stĺpikoch teplomera neustále klesá, a hoci...

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorcyclistMag).

Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj čas, keď motorky začínajú ustupovať iným dopravným prostriedkom. Teplota na stĺpikoch teplomera neustále klesá, a hoci nás jeseň ešte dokáže prekvapiť teplými a slnečnými dňami, do konca motorkárskej sezóny už veľa nezostáva. Už teraz sa oplatí začať premýšľať o vhodnej príprave motorky na zimný prestoj, aby sme si na jar mohli užívať jazdu bez nepríjemných prekvapení.

Príprava motocykla na zimu. 5 bodov, aby ste na jar neľutovali.
Foto: youtube.com/@MotorcyclistMag

Správna príprava motocykla na zimnú prestávku je dôležitou činnosťou, ktorá nielen zachováva jeho estetický vzhľad, ale aj eliminuje technické problémy, ktoré by nás mohli postihnúť po niekoľkomesačnej prestávke v jazdení. Skúsenejší motorkári určite vedia, koľko otázok sa vynára s prvými jarnými slnečnými lúčmi, keď sa skupiny na Facebooku hemžia žiadosťami o radu, prečo motor nechce naštartovať. Drvivá väčšina takýchto nepríjemných prekvapení súvisí práve s tým, že sme pred niekoľkomesačným parkovaním stroja nič neurobili.

Zazimovanie motocykla však nie je len otázkou komfortu na jar, ale predovšetkým otázkou technického stavu. Nízke teploty, vlhkosť a nedostatok pohybu môžu mať nepriaznivý vplyv na rôzne komponenty motocykla, ako je batéria, palivový systém alebo jemné lakované a chrómované povrchy. Preto je veľmi dôležité postarať sa o prípravu motocykla už teraz, pred príchodom najchladnejších dní. Dobre chránený motocykel sa na jar nielenže naštartuje, ale odvďačí sa vám aj dlhšou životnosťou a nižším rizikom nákladných opráv.

Ako pripraviť motorku na zimu? Tu je 5 kľúčových tipov.

Umyť a po umytí nezabudnite motocykel dôkladne vysušiť.
Foto: youtube.com/@MotorcyclistMag

Ako správne umyť motorku?

Prvým krokom pri príprave motocykla na zimnú odstávku je dôkladné vyčistenie. Po celej sezóne sa na motorke určite nahromadí množstvo nečistôt, prachu, zvyškov asfaltu a hmyzu, ktoré môžu účinne priľnúť k laku. Drobné nečistoty môžu byť nenápadné, ale ak zostanú na motocykli počas celej zimy, môžu viesť ku korózii alebo zmene farby laku. Pamätajte, že umývanie motocykla nie je len otázkou estetiky, ale aj starostlivosti o technický stav. Počas sezóny, najmä po daždivých dňoch, by sa voda mohla dostať do rôznych zákutí. Po umytí nezabudnite vozidlo dôkladne vysušiť – najlepšie pomocou stlačeného vzduchu, aby ste vyfúkli vodu z ťažko prístupných miest, ako je napríklad okolie brzdových strmeňov alebo dokonca okolie spínačov na riadidlách a elektrických prípojok. Vlhkosť, ktorá tu zostane, môže viesť k hrdzaveniu, ako aj k tomu, že kontakty v kľučkách budú klzké, preto sa oplatí venovať čas dôkladnému vysušeniu.

Ochrana laku, chrómu a plastov motocykla

Po umytí motocykla je ďalším krokom údržba jeho komponentov, najmä laku, chrómu a plastových častí. Nízke teploty a vlhkosť môžu nepriaznivo ovplyvniť stav povrchu motocykla, preto sa ich oplatí chrániť špeciálnymi prípravkami. Na trhu sú dostupné vosky, ktoré po nanesení vytvoria ochrannú vrstvu, vďaka ktorej bude lak menej náchylný na poškriabanie a zabráni korózii chrómových častí. Na plastové kryty a iné diely sa tiež oplatí myslieť – správne prípravky na starostlivosť o plasty nielenže ochránia tieto diely pred prasklinami spôsobenými nízkymi teplotami, ale zároveň im dodajú estetický vzhľad. Vďaka týmto ošetreniam bude váš motocykel dlhšie vyzerať sviežo a predídete problémom s koróziou po zime.

Batériu vybrať a premiestniť ju do teplej a suchej miestnosti.
Foto: youtube.com/@MotorcyclistMag

Mám na zimu z motorky vybrať batériu?

Batéria je jedným z tých komponentov, o ktoré je potrebné sa postarať najmä pred zimnou prestávkou. Jej ponechanie v motocykli, najmä ak je motorka zazimovaná v chladnej garáži, môže skončiť jej vybitím alebo dokonca poškodením. Najlepším riešením je batériu vybrať a premiestniť ju do teplej a suchej miestnosti. Je dobré batériu raz za čas nabiť pomocou nabíjačky. Ak máte možnosť, investujte do nabíjačky s funkciou automatického udržiavania napätia – batéria tak bude vždy pripravená na prevádzku a vy sa vyhnete problémom so štartovaním motocykla na jar.

Doplniť palivo do plnej nádrže, aby sa predišlo problémom so štartovaním po zimnej odstávke.
Foto: youtube.com/@DanDanTheFireman

Koľko paliva natankovať do motorky pred zimou?

Aj keď sa to môže zdať proti logike – veď motorka bude stáť niekoľko mesiacov – jej naplnenie pred zimou je veľmi dôležitou súčasťou vašej prípravy. Zabránite tak kondenzácii vody v palivovej nádrži, ktorá by mohla viesť k tvorbe hrdze. Voda v nádrži môže po zime tiež nepriaznivo ovplyvniť výkon motora. Ak je váš motocykel vybavený karburátorom, je tiež dobré pred zimou vyprázdniť plavákové komory, aby v nich nezostávali zvyšky paliva tak dlho. Pri moderných motocykloch, ktoré sú poháňané vstrekovaním paliva, treba doplniť palivo do plnej nádrže, aby sa predišlo problémom so štartovaním po zimnej odstávke. Odporúčame doplniť palivo s vyšším oktánovým číslom ako 95. Nakoľko palivo s vyšším oktánovým číslom neobsahuje toľko bio prísad. Ak máte možnosť, raz mesačne pripojiť batériu a motocykel naštartovať.

Zakrytie motocykla je kľúčovým prvkom, ktorý pomáha chrániť motocykel pred prachom, vlhkosťou a mechanickým poškodením.
Foto: youtube.com/@MotorcyclistMag

Je zakrytie motocykla dôležité

Zakrytie motocykla je kľúčovým prvkom, ktorý pomáha chrániť motocykel pred prachom, vlhkosťou a mechanickým poškodením. Aj keď máte možnosť uskladniť motorku v garáži, oplatí sa ju zakryť plachtou. Ochránite ho tak pred náhodným poškriabaním a prachom. Nezabudnite, že pri zimovaní motocykla v chladnej garáži je dobré raz za čas odstrániť plachtu, aby sa motocykel vyvetral a vysušil. Vlhkosť hromadiaca sa pod krytom môže viesť k vzniku korózie, preto treba dbať na dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Ak motorku zimujete vonku, zakrytie je dokonca nevyhnutné na ochranu stroja pred meniacimi sa poveternostnými podmienkami.

Ako správne zazimovať motocykel?

Príprava motocykla na zimnú prestávku je kľúčovou súčasťou starostlivosti o jeho technický a vizuálny stav. Každý z uvedených krokov vám pomôže vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam na jar a umožní vám začať novú sezónu bez problémov. Najlepším miestom na zazimovanie motocykla je, samozrejme, teplá a suchá miestnosť. Ak však nemáte vlastnú garáž, oplatí sa hľadať riešenia, ktoré ponúkajú iní motorkári – v skupinách na Facebooku často nájdete inzeráty na prenájom spoločnej garáže na zimu. Tento typ riešenia vám umožní bezpečne uskladniť motorku počas zimy a zabezpečí, že na jar bude váš stroj v perfektnom stave a pripravený na prvú jarnú jazdu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Myšlienka, ktorá zachránila Harley, má už 40 rokov! Dodnes je bestsellerom

Ako sa pripraviť na prvú jazdu na novej motorke?

10 pravidiel bezpečnej jazdy na motocykli


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ford Transit Terracamper splní vaše sny o kempovaní

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Vozidlo, ktoré sa zdá byť dobre pripravené na cestovanie, dobrodružstvo a výdrž aj v náročných oblastiach Je celkom možné,…

Kedy prezúvať na zimné pneumatiky? Nezabudnite dodržiavať toto pravidlo

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NNKH2). Kedy obuť zimné pneumatiky? Ak chcete jazdiť bezpečne bez ohľadu na ročné obdobie, tento dátum si radšej zapamätajte. Odborníci…

Zelené a blikajúce zelené svetlá: Aké povinnosti majú vodiči v oboch situáciách

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/A.S.U.Photo). Úlohou semaforu je koordinovať premávku a určovať poradie prejazdu vozidiel a chodcov. Podľa zákona sú všetci účastníci cestnej premávky…

Kto má na blikajúcej žltej prednosť, chodec alebo auto?

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ericafischer9184). Dve hlavné farby svetelnej signalizácie sú jasné pre chodcov aj vodičov. Na zelenej máte prednosť v jazde, na červenej…

McLaren W1: Najvýkonnejšie cestné vozidlo značky McLaren v histórii

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@McLarenAutomotiveTV). S výkonom 1 258 koní ide o najvýkonnejšie cestné vozidlo značky McLaren v histórii. V roku 1992 položil McLaren…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov