Novinky, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Nielen Robotaxis: Všetky Tesly prídu čoskoro, od Modelu 2 po Roadster

8.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheTeslaSpace). Cybercab bude prvým zo série budúcich vozidiel spoločnosti, po ktorom bude nasledovať nový Model Y, cenovo dostupný elektromobil a remake superauta. Dátum je štvrtok...

8.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheTeslaSpace).

Cybercab bude prvým zo série budúcich vozidiel spoločnosti, po ktorom bude nasledovať nový Model Y, cenovo dostupný elektromobil a remake superauta.

Nielen Robotaxis: Všetky Tesly prídu čoskoro, od Modelu 2 po Roadster.
Foto: youtube.com/@TheTeslaSpace

Dátum je štvrtok 10. októbra, miesto je Los Angeles (Kalifornia, Spojené štáty) a podujatie je prezentáciou Tesla Robotaxi, elektrického samojazdiaceho vozidla, ktoré sľubuje revolúciu v osobnej doprave.

O ďalšom výtvore Elona Muska a spol. toho veľa nevieme, isté sú však dve veci: prvou je, že vozidlo bude predstavovať vyvrcholenie technológií Autopilot a Full-Self-Driving (FSD) výrobcu; druhou je, že Cybercab – to je najpravdepodobnejší názov – bude postavený na rovnakej platforme ako očakávaný Model 2, elektromobil za 25 000 dolárov, ktorý sa pripravuje už dlho.

Zdá sa, že Tesla ako taká využije túto príležitosť na odhalenie niektorých informácií o budúcom aute poháňanom batériami. Robotaxi a Model 2 však nie sú jedinými pripravovanými modelmi, pretože v hrnci sa varia aj ďalšie projekty, ako napríklad nový Model Y a Roadster. Uvidíme teda, čo prinesie budúcnosť.

Tesla Robotaxi (alebo Cybercab)

Počnúc Cybercabom sú ambície veľmi vysoké. Cieľom je konkurovať gigantom, ako sú Uber a Waymo, a vstúpiť do odvetvia s úplne novým vozidlom.

V roku 2022 generálny riaditeľ predpokladá, že vozidlo bude bez volantu a pedálov, zatiaľ čo o rok neskôr životopisec Walter Isaacson uverejňuje ilustráciu, na ktorej je Robotaxi zobrazené ako malé dvojmiestne vozidlo: úplne iný obrázok, než aký koluje v posledných týždňoch.

Viac podrobností sa dozviete o niekoľko dní, ale zatiaľ Morgan Stanley vypúšťa fámu, že do prevádzky bude uvedený v rokoch 2025 až 2026. Druhá hypotéza je pravdepodobnejšia vzhľadom na to, že Cybercab by mal byť vybavený novými batériami 4680D, ktoré majú byť uvedené na trh o dva roky.

Tesla Model 2

Ak teraz prejdeme k Modelu 2 (opäť nejde o potvrdený názov), plány automobilky s týmto vozidlom vykukli v roku 2020, keď Elon Musk naznačil, že ide o základný model, ktorý má otvoriť dvere elektrifikácie všetkým motoristom, alebo takmer všetkým.

2025 Tesla model 2.
Foto: youtube.com/@Newcarvision-ob2ic

Odvtedy sa objavovali fámy za fámami, od blížiacej sa výroby až po zrušenie projektu. V každom prípade je nepravdepodobné, že by sa Model 2 dostal na cesty skôr ako v druhej polovici roka 2025.

Neznáme zostáva aj miesto výroby. Alebo skôr miesta, keďže ak sa má automobil vyrábať vo veľkých počtoch, bude sa musieť vyrábať vo viacerých Gigafactory. Spomedzi existujúcich sú na prvom mieste Šanghaj a Berlín, medzi novými je neznámych ešte viac. Hovorilo sa o Indii, ale zdá sa, že rokovania medzi výrobcom a Naí Dillí stroskotali. Mexická hypotéza preto zostáva pravdepodobnejšia.

Z hľadiska dizajnu je tiež pravdepodobné, že sa budeme pozerať na kompaktný automobil, možno s odkazmi na cybertruck.

Nový Tesla Model Y „Juniper“

Teraz sa dostávame k novému Modelu Y, teda k restylingu elektrického SUV, ktoré bude v roku 2023 šampiónom v predaji (a to nielen medzi plne elektrickými vozidlami). Predmet projektu pokrstený ako „Juniper“ sa už niekoľkokrát ukázal pod maskovaním prostredníctvom série špionážnych fotografií zhotovených počas testov v reálnych podmienkach.

Aktualizácia Modelu Y bude pravdepodobne zhodná s aktualizáciou Modelu 3. Model Y dostane štíhlejšie svetlomety, agresívnejšie nárazníky a červený LED svetelný pás s veľkým čiernym nápisom „TESLA“ na zadnej časti. Interiér sa tiež zmení a bude inšpirovaný modernizovaným elektrickým sedanom. Zároveň sa očakáva vyšší výkon a dojazd.

Nová Tesla Roadster

A teraz už chýba len nová Tesla Roadster, remake hyperautomobilu, ktorý znamenal vstup Elona Muska do sveta štyroch kolies. Počúvame o ňom už od roku 2017 a každý rok sa zdá byť ten správny, ale projekt vždy skončí opäť v šuplíku. Generálny riaditeľ hovorí o roku 2025, ale kto vie?

Tesla Roadster.
Foto: youtube.com/@TailosiveEV

Pokiaľ ide o špecifikácie, zdá sa, že Roadster dosiahne rýchlosť 100 km/h za približne 2 sekundy a dojazd 1000 km, motor s výkonom 1 000 k, batériu s kapacitou 200 kWh a cenu minimálne 200 000 USD.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Tesla Cybertruck ničí svoje pneumatiky. Jeden majiteľ ich musel vymeniť už po 10 000 km

Vodič Tesla Cybertruck hral ping pong s riekou a…. prehral

Spoločnosť Tesla spustí v Európe plne samojazdiace vozidlá


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tieto Bugatti ste ešte nikdy nevideli

8.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@19Bozzy92). Od modelov Chiron až po T35 Homage, ktorý navrhol Walter da Silva, tu sú všetky koncepty, ktoré Bugatti vyrobilo…

Film F1 Brada Pitta: Všetko, čo zatiaľ vieme

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Formula1). Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o obsadení, dátume premiéry a podrobnostiach o natáčaní filmu F1 s Bradom Pittom.…

Ako Mark Zuckerberg upravil Porsche svojej manželke

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@USANEWS555). Spoluzakladateľ Facebooku nechal auto upraviť spoločnosti West Coast Customs. Ako Mark Zuckerberg upravil Porsche svojej manželke.Foto: youtube.com/@USANEWS555 Porsche Cayenne…

NIO robí zo súťaže šach mat. S novým investorom vybuduje inteligentný, high-tech model

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Vzhľadom na to, že čínska spoločnosť NIO je relatívne mladá, môže nás ohromiť pokrok, ktorý sa jej podarilo dosiahnuť…

Ford žiada vládu o pomoc. „Musíme nejako vytvoriť dopyt po elektrických vozidlách“.

7.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FordUK). Spojené kráľovstvo vystúpilo z Európskej únie, aby mohlo samo rozhodovať o svojej budúcnosti a nemuselo dodržiavať smernice EÚ. To…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov