Motorky, Tipy, Zaujímavosti,

Motocykel vyrobený z častí traktorov

9.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PatonMachines). Nie každý deň vidíte motocykel poskladaný zo starých traktorových súčiastok – najmä takýto! Motorka s názvom Penny Farming má obrovskú prednú pneumatiku a namiesto...

9.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PatonMachines).

Nie každý deň vidíte motocykel poskladaný zo starých traktorových súčiastok – najmä takýto! Motorka s názvom Penny Farming má obrovskú prednú pneumatiku a namiesto riadidiel volant.

Pozrite si: Motocykel vyrobený z častí traktorov.
Foto: youtube.com/@PatonMachines

Čo našiel vo svojej

Táto stavba je dielom Novozélanďana Kennyho Patona zo spoločnosti Paton Machines, ktorý na výrobu tohto motocyklatraktora použil všetko, čo našiel vo svojej stodole, od rôznych kovových súčiastok až po diely z poľnohospodárskych strojov.

Pôvodný bicykel za drobné mal veľké koleso vpredu a menšie vzadu a bol známy aj ako bicykel s vysokým kolesom. V 70. rokoch 19. storočia bol veľmi populárny. Penny Farming si predstavte ako vylepšenú, motorizovanú verziu toho istého – s miernym dodatočným trestom za pád. Pozrite sa:

Stavba traktorového motocykla – prvý štart.

Toto monštrum poháňa motor s výkonom 80 koní umiestnený vzadu. Paton uvádza, že motor má približne 60 rokov, ale dokáže vygenerovať dostatočný výkon.

Podľa Patonových odhadov by tento absurdný vynález mohol dosiahnuť približne 3 600 max. otáčok za minútu a maximálnu rýchlosť 24 km/h za hodinu, čo je dosť rýchlo na niečo, čo je v podstate kus kovu na niekoľkých kolesách veľmi rôznej veľkosti.

„Prišiel som s týmto hlúpym nápadom a pred dvoma rokmi som začal stavať toto monštrum,“ hovorí Paton. „Penny Farming je ľahký dôkaz konceptu, aby som zistil, či to bude fungovať. Teraz zosilňujem a prestavujem časti, aby som ho pripravil na skúšobnú jazdu. Dnes pracujem na zosilnení prevodovky a testovaní motora.“

Masívna traktorová pneumatika vpredu

Najvýraznejším prvkom je určite masívna traktorová pneumatika vpredu, namontovaná na vlastnom náboji, ktorý Paton zostavil zo zvyškov ocele a sudov od oleja. Za ňou sa nachádza oveľa menšie koleso, ktoré pochádza z priestorovo úsporného náboja, na ktorom je umiestnená traktorová pneumatika. Tá je samo o sebe spojená s veľkou remenicou pripojenou k motoru.

Ak by sa táto maximálna rýchlosť ukázala ako nedostatočná, Paton má možnosť viesť pohon cez toto obrovské predné koleso, čo by situáciu výrazne zmenilo.

Nasadanie a zosadanie zo starých bicyklov s penny-farthingom bolo vždy trochu náročné – jazdci museli v podstate dostať veci do pohybu, aby sa trochu rozbehli, potom sa dostať na palubu po schodíkoch vzadu a potom byť pripravení zosadnúť z bicykla, keď sa zastavili.

Tlačiť niečo také veľké ako Patonov motocykel pravdepodobne neprichádza do úvahy a pri zastavení nie je možné zložiť nohu, takže namiesto toho pripojil sadu výsuvných stabilizačných koliesok, ktoré sa sklopia po oboch stranách zadnej pneumatiky v reakcii na veľký, hlučný pohyb páky. Pozrite si to:

Pákou ovládané zaťahovacie stabilizačné kolesá!

Na rovnom teréne to bude v poriadku, ale ak sa cesta aspoň trochu nakloní doľava alebo doprava, čo sa na cestách často stáva, tieto stabilizačné kolieska sa spustia a násilne naklonia bicykel od zvislej polohy, čo sľubuje povzbudzujúci pocit na sedadle tak vysoko!

A potom je tu riadenie… Na mieste, kde by sa normálne nachádzali riadidlá, použil Paton veľký volant, ktorý pomocou lán a kladiek otáča predným kolesom. Dá sa odhadnúť, že to nebude najcitlivejšie riadenie, aké svet kedy videl, čo by malo zabezpečiť veľmi zábavnú jazdu vzhľadom na to, že rovnováha bude veľmi dôležitá. A ak by vás to zaujímalo, plyn sa ovláda prostredníctvom páčky umiestnenej za volantom.

Podvozok motocykla z oceľového šrotu

Vyrobili sme podvozok motocykla z oceľového šrotu. Doplnili sme ho mriežkou z pojazdnej kosačky na trávu vpredu a sedadlom zo starého traktora vzadu, aby sme dosiahli dokonalý poľnohospodársky vzhľad.

„Čo sa stane, keď sa prevráti? To ešte musím zistiť,“ smeje sa Paton. „Dúfam, že sa zdvihne a bude pokračovať.“ Aj keď vyzerá, akoby zjedol na raňajky polovicu traktora, Paton hovorí, že motocykel je prekvapivo ľahký, hoci oficiálne čísla zatiaľ nie sú k dispozícii.

Akokoľvek bizarne to vyzerá, Penny Farming skutočne jazdí, ako môžete jasne vidieť vo videu v hornej časti tohto článku. Paton nedávno pridal aj pedálovú spojku a zadnú brzdu, aby sa minimalizovala sila pôsobiaca na predné koleso.

Paton pracuje na tejto vlastnej konštrukcii už približne dva roky a v blízkej budúcnosti ju plánuje otestovať v reálnom svete. Veľmi sa tešíme na to, ako tento bláznivý výmysel dostane svoju prvú jazdu. Nájdu sa nejakí dobrovoľníci na testovacieho jazdca?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Patentový úrad uznal jeho tvary ako ochrannú známku. Predalo sa viac ako 110 miliónov kusov

Terénny chopper existuje! Američan vyrobil motorku z inej planéty

Je vôbec možné jazdiť na takejto motorke? Oruga Unitrack je z Lotyšska a budete si ju môcť kúpiť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Hongqi Guoya (2024): Čínsky Rolls-Royce

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Veľa chrómu, dĺžka vyše päť metrov a červená vlajka na kapote. Poznáte Hongqi? Nie? Ale pravdepodobne ste už videli…

Jaecoo 7: Koľko kilometrov prejdeme na plnú nádrž?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@IDCarsTV). Jazdíme s novým SUV Jaecoo v Číne, z Guangzhou do Wuhu. Výsledky sú tu. Jazdíme s novým SUV Jaecoo…

Corvette s výkonom viac ako 1 200 koní sa predstavuje v predpremiére

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Na našom renderingu ožíva Zora, najsenzačnejšia Corvette všetkých čias, s hybridným pohonom založeným na motore 5,5 V8 modelu ZR1.…

4 veci, vďaka ktorým hypercar Ferrari F80 zrýchli z 0 na 100 za 2,15 sekundy

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Nový hypercar Ferrari F80 vyvoláva diskusie o novom dizajnovom jazyku a o tom, či bude vhodným nástupcom modelu LaFerrari…

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BYDFAN). Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov