Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

Je fajčenie počas šoférovania povolené?

9.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PedalClassics). Zákon zakazujúci fajčenie na verejných miestach napr. reštauráciách, železničných staniciach, letiskách … pokiaľ nie sú vyhradené priestory alebo miesta. Mnohí fajčiari však stále nevedia,...

9.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PedalClassics).

Zákon zakazujúci fajčenie na verejných miestach napr. reštauráciách, železničných staniciach, letiskách … pokiaľ nie sú vyhradené priestory alebo miesta. Mnohí fajčiari však stále nevedia, kde presne si môžu zapáliť. Je napríklad dovolené fajčiť počas jazdy?

Smiem fajčiť počas šoférovania?
Foto: youtube.com/@PedalClassics

Parlament schválil zákon zakazujúci fajčenie na uzavretých verejných miestach a na uzavretých pracoviskách. Tí, ktorí porušia zákon, riskujú pokuty vo výške desiatok eur.

Na Slovensku platí niekoľko zákonov a nariadení, ktoré obmedzujú fajčenie na určitých miestach.

Základné pravidlá sú nasledovné:

Miesta, kde je fajčenie úplne zakázané:

  • Uzavreté priestory: Toto zahŕňa všetky druhy budov, ako sú školy, nemocnice, úrady, obchody, reštaurácie (s výnimkou vyhradených fajčiarskych miest), dopravné prostriedky a ich zastávky.
  • Detské ihriská: Na všetkých detských ihriskách sa nesmie fajčiť.
  • Športové a kultúrne zariadenia: Vo väčšine športových a kultúrnych zariadení sa nesmie fajčiť, okrem vyhradených priestorov.

Miesta, kde môžu obce a mestá rozšíriť zákaz fajčenia:

  • Verejné priestranstvá: Mnohé obce a mestá na Slovensku už zakázali fajčenie na niektorých verejných priestranstvách, ako sú parky, námestia alebo pešie zóny.
  • Ďalšie miesta: Samosprávy môžu podľa vlastného rozhodnutia rozšíriť zákaz fajčenia aj na ďalšie miesta v rámci svojej pôsobnosti.

Existuje nejaké pravidlo zakazujúce fajčenie v aute?

Zákon o ochrane nefajčiarov jasne zakazuje fajčenie v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy. To znamená, že ak jazdíte v hromadnej doprave, nesmiete v ňom fajčiť. Ani ako vodič, ani ako cestujúci. To isté platí pre taxíky, minibusy a autobusy.

Fajčiť nesmiete ani v prípade, že šoférujete služobné vozidlo. Aj keď zákon priamo nezakazuje fajčiť v osobnom aute, pravidlá sa zmenia, ak šoférujete služobné vozidlo.

Prečo sa nesmie fajčiť v služobnom aute?

  • Vnútorné predpisy firmy: Väčšina firiem má vlastné vnútorné predpisy, ktoré zakazujú fajčenie v služobných vozidlách. Zvyčajne tvoríme tieto predpisy s ohľadom na bezpečnosť, ochranu zdravia zamestnancov a zachovanie hodnoty firemného majetku.
  • Poistenie: V prípade dopravnej nehody a následného vyšetrovania môže zistenie, že vodič fajčil počas jazdy, ovplyvniť výplatu poistného plnenia. Poistné spoločnosti môžu odmietnuť vyplatiť plnenie, ak zistia, že vodič porušil podmienky poistenia.
  • Imidž firmy: Fajčenie v služobnom vozidle môže negatívne ovplyvniť imidž firmy, najmä ak ide o spoločnosť, ktorá sa prezentuje ako moderná a zodpovedná.

Vo vlastnom aute však môžeme fajčiť. Tento zvyk však nie je len nezdravý, ale môže byť aj veľmi nebezpečný.

Na Slovensku nemáme zákon, ktorý by zakazoval fajčenie vo vlastnom aute.
Foto: youtube.com/@PedalClassics

Ktoré krajiny zakazujú fajčenie za volantom

V Taliansku, Lotyšsku, Litve a Turecku sa nesmie fajčiť v žiadnom aute, či už vo vlastnom alebo v pracovnom.

V Belgicku, na Cypre, vo Fínsku, Francúzsku, Grécku, Írsku, Luxembursku, na Malte, v Rakúsku a v Slovinsku nesmú vodiči fajčiť, ak v aute vezia deti.

Naopak, v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Dánsku, Estónsku, Nemecku, Maďarsku, Holandsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Španielsku, Švédsku, Albánsku, Bosne a Hercegovine, na Islande, v Čiernej Hore, Severnom Macedónsku, Nórsku, Srbsku, Švajčiarsku, Slovensko, na Ukrajine a vo Švajčiarsku nie sú žiadne obmedzenia týkajúce sa fajčenia v osobnom aute.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Dovolené jazdiť na aute s hrdzavými časťami?

Zelené a blikajúce zelené svetlá: Aké povinnosti majú vodiči v oboch situáciách

Smerovka či nie? To je metla slovenských ciest. Vodiči sa stále mýlia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota sa vracia do Formuly 1 prostredníctvom technického partnerstva so spoločnosťou Haas

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Kasinggona). Tím formuly 1 Gene Haas oznámil technické partnerstvo so spoločnosťou Toyota Gazoo Racing. Meno Toyota sa vracia do formuly…

Z konceptu BMW Skytop sa stane sériový model. Vyrobených bude 50 exemplárov

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SupercarBlondie). BMW oznamuje, že uvedie do výroby verziu konceptu Skytop. Vyrobí sa len 50 kusov v exkluzívnej sérii. BMW pripravilo…

Čínski výrobcovia montujú autá v ruských továrňach, ktoré kedysi patrili západným značkám

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cheryinternational_official). Podľa nových správ čínski výrobcovia začali využívať bývalé továrne Renault, Nissan alebo Mercedes-Benz na výrobu automobilov v Rusku. Pred…

Ako prepravovať psa v aute?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk). Mnoho ľudí prepravuje svojich štvornohých priateľov v aute. Bezpečnosť vášho domáceho zvieraťa je pre nás prioritou. Preto vám poskytneme…

Máte bolesti chrbta a kolien? Skontrolujte tieto nastavenia vo svojom aute

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MikesCarInfo). Správne nastavenie sedadla vodiča je rozhodujúce z hľadiska bezpečnosti jazdy a zabránenia zraneniam, či dokonca záchrany života počas nehody.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov