Pravidlá, Správy, Tipy, Zaujímavosti,

V čom sa líši diaľnica od rýchlostnej cesty

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WalkChina). Slovenskí vodiči považujú každú širšiu, slušnú cestu za diaľnicu. Vodiči často vnímajú dva jazdné pruhy ako povolenie jazdiť rýchlejšie. Obmedzenie 130 km/h na diaľniciach...

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WalkChina).

Slovenskí vodiči považujú každú širšiu, slušnú cestu za diaľnicu. Vodiči často vnímajú dva jazdné pruhy ako povolenie jazdiť rýchlejšie. Obmedzenie 130 km/h na diaľniciach je pre mnohých minimálnou rýchlosťou.

V čom sa líši diaľnica od rýchlostnej cesty.
Foto: youtube.com/@WalkChina

Takmer ako diaľnica – ale nie každá široká cesta je naozaj diaľnica. Mnohé z nich sú takzvané rýchlostné cesty, teda cesty s kategóriou „o stupeň“ nižšou. Začnime však tým, čo majú diaľnice a rýchlostné cesty spoločné.

Existuje pomerne veľa podobností

V prvom rade sú obe cesty určené len pre motorové vozidlá. To znamená, že na nich nie je povolený pohyb pomalých vozidiel, bicyklov a mopedov, poľnohospodárskych traktorov a vozidiel ťahaných koňmi. Chodci na nich taktiež nesmú byť. Diaľnice aj rýchlostné cesty neslúžia miestnej doprave. Počet vjazdov a výjazdov je obmedzený.

Na týchto miestach nesmieš otáčať (okrem križovatiek a vyhradených miest), cúvať, zastaviť vozidlo medzi jazdnými pruhmi ani parkovať na iných miestach ako na určených parkoviskách (okrem núdzových situácií. V takom prípade musíš varovať ostatných účastníkov premávky a čo najskôr odstrániť vozidlo).

Vodiči, ktorí absolvovali vodičský kurz, si pravdepodobne pamätajú, že na diaľniciach a rýchlostných cestách môžete jazdiť rýchlosťou maximálne 130 km/h.

Medzi diaľnicou a “ rýchlostnou cestou “ je veľmi veľa rozdielov

Čím sa teda tieto dva typy ciest líšia? Najviditeľnejšie rozdiely sú samozrejme v značení. Diaľnice sú označené D a číslom cesty. Rýchlostné cesty sú označené R a číslom cesty .

Rýchlostné cesty majú tesnejšie oblúky a môžu mať aj väčšie stúpania.
Foto: youtube.com/@WalkChina

Diaľnice nemôžu mať žiadne kolízne križovatky, zatiaľ čo rýchlostné cesty – v určitých prípadoch – áno. Tým to však nekončí. Na „rýchlostných cestách“ sa križovatky a súbehy vyskytujú častejšie.

Križovatky a súbehy sa na diaľniciach nachádzajú každých 5 km (v zastavaných oblastiach veľkých a stredne veľkých miest alebo v ich blízkosti každé 3 km). Na rýchlostných cestách sú to každých 15 km (v blízkosti veľkého mesta sa vzdialenosť môže znížiť na 5 km).

Rýchlostné cesty majú tesnejšie oblúky a môžu mať aj väčšie stúpania (až do 8 %, zatiaľ čo diaľnice len do 4 %). Okrem toho na nich môžu byť aj semafory.

Na druhej strane pocit priestrannosti cesty umocňujú aj širšie krajnice. Tie sú na diaľniciach široké 1,25 m, zatiaľ čo na rýchlostných cestách 75 cm. Vozovky oddeľujú širšie jazdné pruhy a núdzové pruhy, ktoré majú na diaľniciach šírku 3 metre a na rýchlostných cestách 2,5 metra.

Rýchlostné cesty (R) môžu mať jeden jazdný pruh v každom smere. V takomto prípade je povolená rýchlosť pre osobné vozidlá 90 km/h.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako vyzerá najširšia diaľnica na svete a koľko má jazdných pruhov

Diaľnica postavená okolo domu po tom, ako sa majiteľ odmietol presťahovať. Ako dom vyzerá | VIDEO

Nóri stavajú podmorskú diaľnicu. Má nahradiť trajekty


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mobilizujte Duo: Renault Twizy sa znovuzrodil

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotoOfficiel). Malá elektrická štvorkolka s tandemovými sedadlami je opäť určená pre 14-ročných a tých, ktorí sa chcú ľahko pohybovať po…

Čo hovorí značka „Zákaz predchádzania“

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mssk). Predbiehanie za značkou zákazu predchádzania môže stáť až 150 eur. Existuje však pomerne málo výnimiek, ktoré vám umožňujú vykonať…

Svieti kontrolka motora. Dá sa vypnúť

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carproblemsmax). Žltá kontrolka s obrázkom motora, tzv. kontrolka motora, môže byť predzvesťou problémov. Niekedy je však príčina jej aktivácie banálna,…

Nové SUV spoločnosti Lynk & Co v Európe prekvapilo čínskych konkurentov. Výkon 272 koní, skvelý dizajn a výkon za fenomenálnu cenu

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JGB500). Spoločnosť Lynk & Co predstavila svoj druhý model pre európsky trh v piatok 11. októbra popoludní. Plne elektrické SUV…

Fiat 2025: Všetky pripravované nové modely

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Rok 2025 bude rokom hybridu Fiat Grande Panda, po ktorom bude nasledovať kompaktné SUV Giga Panda. Očakáva sa aj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov