Elektro, Novinky, Správy, Suv/Crossover,

Spoločnosť Xpeng prinesie do Paríža horúcu novinku. Je to prvé čínske SUV s technológiou umelej inteligencie

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Franz-nm7jy). Prvé čínske auto vybavené umelou inteligenciou príde do Francúzska, aby na parížskom autosalóne predviedlo svoju genialitu. Ešte predtým ho však spoločnosť Xpeng Motors oficiálne...

11.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Franz-nm7jy).

Prvé čínske auto vybavené umelou inteligenciou príde do Francúzska, aby na parížskom autosalóne predviedlo svoju genialitu. Ešte predtým ho však spoločnosť Xpeng Motors oficiálne predstaví v Číne. Čo je známe o SUV Xpeng P7+?

Prvé čínske auto vybavené umelou inteligenciou príde do Francúzska, aby na parížskom autosalóne predviedlo svoju genialitu.
Foto: youtube.com/@Franz-nm7jy

Toto je prvé čínske auto vybavené umelou inteligenciou

Čínska spoločnosť Xpeng Motors oficiálne oznámila, že jej model Xpeng P7+ bude mať oficiálnu premiéru 10. októbra. Podľa správ čínskych médií si predseda spoločnosti Xpeng Motors už sadol za volant modelu P7+ počas konferencie 2024 Yunqi. Pre výrobcu je to dôležitá udalosť, ak vezmeme do úvahy, že ide o vozidlo, ktoré bolo oficiálne uznané ako prvé čínske vozidlo vybavené umelou inteligenciou.

Očakáva sa preto, že spoločnosť Xpeng Motors, ktorá sa zúčastní na parížskom autosalóne 2024 začínajúcom 14. októbra, tam predstaví svoje nové inteligentné SUV. Aj keby to malo byť len preto, aby zatienilo lesk elektrických modelov značky Volkswagen, ktoré si v Číne robia dobré meno. Aké sú schopnosti prvého modelu Xpeng vybaveného hardvérovou platformou autonómneho riadenia novej generácie?

Rodinné SUV kupé štylisticky nevyniká dizajnom

Z hľadiska vonkajšieho dizajnu si nové vozidlo spoločnosti Xpeng Motors zachováva rodinný štýl. Predná časť je navrhnutá v štýle Robot Face s priehľadnými svetelnými pásmi LED. Ostrejší tvar vypuklej masky chladiča dodáva modelu Xpeng P7+ športovejší nádych. Na boku si Xpeng P7+ osvojil tvar fastbacku. Zadné svetlá, majú jednoduchý priehľadný štýl, ktorý sa viac hodí k jednoduchému a menej technologickému vozidlu.

Pokiaľ ide o rozmery karosérie, dĺžka, šírka a výška nového vozidla sú 5056/1937/1512 mm, resp. s rázvorom 3000 mm. To z neho robí v súčasnosti najväčší automobil značky Xpeng. Vďaka dĺžke karosérie viac ako 5 metrov je v interiéri vozidla dostatok miesta.

Propagačné fotografie ukazujú, že aj vo vnútri je P7+ navrhnutý v rodinnom štýle. Volant, radiaca páka a veľká obrazovka pripomínajú volanty modelu Xpeng X9. Okrem zaveseného LCD displeja vpredu sa na konci stredovej lakťovej opierky vzadu nachádza menšia obrazovka na správu zábavných médií a ovládanie funkcií. Tie však nie sú tým, čo robí elektrické SUV výnimočným.

Pokiaľ ide o inteligentnú jazdu, Xpeng P7+ je vybavený novým riešením inteligentnej jazdy – Xpeng AI Eagle Eye Vision Solution.
Foto: xpeng.com

Rodinné SUV kupé debutuje s riešením AI Eagle Eye Vision

Pokiaľ ide o inteligentnú jazdu, Xpeng P7+ je vybavený novým riešením inteligentnej jazdy – Xpeng AI Eagle Eye Vision Solution. Umožňuje presnejšie, jasnejšie a ďalšie možnosti zhromažďovania informácií ako tradičné kamery.

Toto nové riešenie inteligentnej jazdy nie je ničím obmedzené, pokiaľ ide o cestovanie medzi mestami alebo po trasách. Funguje bez ohľadu na podmienky na ceste vybavené funkciami od dverí k dverám a od parkovacieho miesta k parkovaciemu miestu. To v skratke znamená, že „sám nasadneš do auta a jazdíš, sám vystúpiš z auta a zaparkuješ“.

Práve zabudovaný orlí zrak umelej inteligencie umožňuje systém inteligentnej jazdy. Podľa oficiálnych propagačných oznámení sa výkonnosť systému Eagle Eye Vision zlepšila o 125 %, rýchlosť rozpoznávania sa zvýšila o 40 %. Inteligentné riešenie zároveň ako prvé v odvetví využíva jednopixelovú architektúru LOFIC, ktorá sa nebojí tmy, oslnenia od iných vozidiel a veľkých svetelných rozdielov.

Pokiaľ ide o výkon, „SUV kupé verzia“ modelu Xpeng P7+ sa dodáva len v jednomotorovej verzii. Maximálne výkony budú 180 kW (244 k), resp. 230 kW (312 k) a maximálna rýchlosť 200 km/h.

Dojazd len v elektrickom režime, je pre čínskych zákazníkov trochu sklamaním, keďže P7+ sa bude dodávať v dvoch špecifikáciách batérií: so 60,7 kWh a 76,3 kWh. Vo výsledku tak prejde 575 km, resp. 685 km. Mnohé publikácie poukazujú na to, že prvý čínsky automobil vybavený umelou inteligenciou nemusí mať výhodu oproti ponuke Volkswagenu v Číne. Už len preto, že zákazníci vsádzajú na priestor a funkčnosť za prijateľnú cenu. Bude to tak aj v tomto prípade? Na odpoveď na túto otázku si budeme musieť počkať do odhalenia prvého cenníka modelu Xpeng P7+.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť Xpeng chce otvoriť továreň v Európe, aby sa vyhla daniam na elektromobily vyrobené v Číne

Volkswagen oceňuje čínsku technológiu. Kupuje platformu Xpeng

Volkswagen podpísal dohodu s Číňanmi. Nové autá budú o polovicu lacnejšie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Hongqi Guoya (2024): Čínsky Rolls-Royce

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@recanything). Veľa chrómu, dĺžka vyše päť metrov a červená vlajka na kapote. Poznáte Hongqi? Nie? Ale pravdepodobne ste už videli…

Jaecoo 7: Koľko kilometrov prejdeme na plnú nádrž?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@IDCarsTV). Jazdíme s novým SUV Jaecoo v Číne, z Guangzhou do Wuhu. Výsledky sú tu. Jazdíme s novým SUV Jaecoo…

Corvette s výkonom viac ako 1 200 koní sa predstavuje v predpremiére

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Na našom renderingu ožíva Zora, najsenzačnejšia Corvette všetkých čias, s hybridným pohonom založeným na motore 5,5 V8 modelu ZR1.…

4 veci, vďaka ktorým hypercar Ferrari F80 zrýchli z 0 na 100 za 2,15 sekundy

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Nový hypercar Ferrari F80 vyvoláva diskusie o novom dizajnovom jazyku a o tom, či bude vhodným nástupcom modelu LaFerrari…

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BYDFAN). Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov