Airbagy zachraňujú životy, ale môžu spôsobiť aj zranenia. Aby ste sa im vyhli, dodržiavajte tieto pravidlá

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SabinCivil). V moderných automobiloch sa nachádza až tucet airbagov. Je však dôležité uvedomiť si, že airbagy budú plniť svoju úlohu len vtedy, ak budeme dodržiavať...

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SabinCivil).

V moderných automobiloch sa nachádza až tucet airbagov. Je však dôležité uvedomiť si, že airbagy budú plniť svoju úlohu len vtedy, ak budeme dodržiavať pravidlá správneho sedenia a používania bezpečnostných pásov.

Airbagy zachraňujú životy, ale môžu spôsobiť aj zranenia. Aby ste sa im vyhli, dodržiavajte tieto pravidlá.
Foto: youtube.com/@SabinCivil

Airbagy boli vyvinuté na zníženie rizika zranenia pri nehode. Aktivujú sa automaticky, ak senzory vo vozidle zaznamenajú náraz. Následne dôjde ku kontrolovanej explózii – airbagy sa nafúknu pri rýchlosti viac ako 300 km/h.

Ide o veľmi hlučný proces – hladina hluku počas neho môže dosiahnuť až 170 dB. Po naplnení plynom dosahuje airbag zvyčajne hrúbku 30-45 cm. Špeciálne otvory v jeho zadnej časti zabezpečujú, aby sa do neho nedostalo príliš veľa plynu a aby airbag nevybuchol, napríklad do tváre vodiča alebo spolujazdca.

Náhle a mimoriadne intenzívne vystrelenie airbagov môže spôsobiť zranenia. Stane sa to napríklad vtedy, ak máte na nose okuliare alebo počas jazdy fajčíte cigaretu. V takýchto prípadoch dochádza k poraneniu tváre alebo očí v dôsledku aktivácie airbagu.

Spustenie airbagu môže byť nebezpečné nielen v uvedenom prípade. Na ochranu cestujúcich vo vozidle, najmä detí a starších osôb, by sa mali dodržiavať nasledujúce pravidlá.

Airbag: správna poloha tela.

Pri jazde autom je dôležité, aby sme správne sedeli na svojich sedadlách. V opačnom prípade môže airbag namiesto pomoci škodiť. Tu je uvedené, čo znamená „správne sedenie“:

  • vodič a spolujazdec by mali sedieť vzpriamene, s nohami na podlahe a chrbtom opretým o operadlo.
  • hrudník vodiča by mal byť vzdialený aspoň 10 cm od stredu volantu – preto je veľmi dôležité zvoliť si správnu polohu za volantom. Sedenie s nosom na volante môže v prípade vystrelenia airbagu spôsobiť rozsiahle poranenia tváre a hrudníka
  • cestujúci na sedadle by mali sedieť čo najďalej od palubnej dosky
  • v prípade spolujazdca vpredu si nedávajte nohy na palubnú dosku ani sa o ňu neopierajte rukami – vystrelenie airbagu môže spôsobiť aj zlomeniny končatín
  • je dôležité správne položiť ruky na volant, t. j. o 9.15 h. Ak držíte volant jednou rukou uprostred, môže to viesť k jeho zlomeniu pri vystrelení airbagu

Airbag sa neotvára len obrovskou silou počas nafukovania. Uvoľňuje sa aj horúci plyn, ktorý môže telo popáliť.

Airbagy. Ako fungujú?

Ak sa osoba, ktorá bola účastníkom nehody, necíti dobre po aktivácii airbagu, je nevyhnutné vykonať základné vyšetrenia. Určite môže byť potrebný röntgen hrudníka, zistenie možných neurologických problémov, dôkladné vyšetrenie očnej rohovky a aspoň predbežná kontrola sluchu.

Airbagy: zapnite si bezpečnostné pásy

Airbag sa nafúkne v okamihu, takže kým do neho napríklad narazí telo vodiča, je už v činnosti. Potom pod vplyvom jeho hmotnosti začne vypúšťať vzduch, čím tlmí náraz.

Samozrejme, telá cestujúcich nenarazia do airbagu plnou rýchlosťou, čomu zabráni bezpečnostný pás. Jeho úlohou je zachytiť ich, zatiaľ čo úlohou airbagu je zabrániť ich nárazu do tvrdých konštrukcií, ako je napríklad palubná doska.

Ak nie je bezpečnostný pás zapnutý, airbag môže namiesto úžitku spôsobiť škodu. V novších vozidlách totiž senzory, ktoré zisťujú vašu prítomnosť na sedadle, nemusia pri náraze umožniť, aby sa airbagy aktivovali, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom.

Ako správne zapnúť bezpečnostný pás? V prvom rade by nemal ísť cez krk, ale cez stred ramena – preto sa v autách používa ich horné nastavenie ukotvenia. Spodná časť pásu by zasa mala viesť cez panvové kosti, a nie cez brucho.

Ak nie je bezpečnostný pás zapnutý, airbag môže namiesto úžitku spôsobiť škodu.
Foto: shutterstock.com/Aleksey Korchemkin

Keď sedíme v aute, mali by sme si vybrať z vreciek všetky tvrdé predmety. Prečo? Pretože pri náraze môžu spôsobiť zranenie.

Deti

Dojčatá a deti do 13 rokov by mali vždy cestovať na zadnom sedadle. Rýchle nafúknutie airbagu môže spôsobiť vážne zranenia tváre alebo hrudníka.

Samozrejme, mnohé vozidlá majú možnosť deaktivovať airbag spolujazdca, čo by sa malo urobiť, ak je vpredu namontovaná detská sedačka. Na druhej strane, v prípade autosedačiek umiestnených proti smeru jazdy je to absolútna požiadavka. Okrem toho by sme mali posunúť sedadlo s bezpečnostnými pásmi čo najďalej od palubnej dosky.

Môžu airbagy explodovať samy od seba?

Airbag sa však môže náhodne spustiť a už niekoľkokrát vážne zranil alebo dokonca zabil ľudí. V niektorých prípadoch sa odpálili napríklad pri prejazde hlbokým výmoľom alebo pri silnom brzdení.

Spustenie však zvyčajne spôsobí porucha bezpečnostného systému, zásah mechanika alebo extrémne podmienky prostredia.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Preprava detí v aute – ako prepravovať deti bezpečne a bez pokuty?

Svieti kontrolka airbagu? Čo robiť v tejto situácii

Pri akej rýchlosti sa aktivujú airbagy? Chránia vás, ak nie ste pripútaný bezpečnostným pásom?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hyundai a Waymo oznámili partnerstvo pre autonómne riadenie

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MichalKarpatAutozurnal). Ioniq 5 ako prvé testovacie vozidlo. Autonómna jazda ponúka viacero výhod. Okrem zníženia rizika nehôd a dopravných zápch by…

Oplatí sa používať adaptéry Isofix? Odborníci o tom nepochybujú

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@monsiegeautobebe). Adaptéry ISOFIX, ktoré umožňujú montáž moderných detských sedačiek do starších vozidiel, sú teoreticky lacným spôsobom, ako zvýšiť bezpečnosť detí.…

Čínsky „Maybach“ už svojimi rozmermi zahanbuje Range Rover. Luxusné SUV sa dostane na trh neskôr v roku 2024

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDBKPS02). Nedávno značka patriaca čínskemu gigantovi BYD oficiálne predstavila svoju odpoveď na luxusný Maybach. Veľké SUV, nový vlajkový model spoločnosti…

Hamiltonov príchod dokazuje, že Ferrari je na správnej ceste

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Jay Hirano Photography). Kým sa Ferrari pripravuje na prijatie Hamiltona do tímu, Vasseur si myslí, že to dokazuje pokrok Šéf…

AC Schnitzer konečne dáva Mini Cooperu výfuky

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@bottaexclusive). Nový výfukový systém, zníženie a prispôsobené aerodynamické diely Spoločnosť AC Schnitzer spustila nový tuningový program pre Mini Cooper. Program…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov