Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Ako prepravovať psa v aute?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk). Mnoho ľudí prepravuje svojich štvornohých priateľov v aute. Bezpečnosť vášho domáceho zvieraťa je pre nás prioritou. Preto vám poskytneme všetky potrebné informácie, aby ste...

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk).

Mnoho ľudí prepravuje svojich štvornohých priateľov v aute. Bezpečnosť vášho domáceho zvieraťa je pre nás prioritou. Preto vám poskytneme všetky potrebné informácie, aby ste mohli cestovať s vašim miláčikom bez obáv.

Ako prepravovať psa v aute?
Foto: youtube.com/@skodauk

Často sa rozhodneme ísť na dovolenku autom práve preto, že máme psa, ktorý s nami nemôže cestovať lietadlom. Pre mnohých majiteľov štvornohých miláčikov neznie preprava v batožinovom priestore, navyše pod vplyvom silných omamných látok, dobre. Keďže majú obavy o bezpečnosť svojich psov počas letu, väčšina majiteľov psov si radšej vyberie cestovanie autom.

Túto formu cestovania si vyberajú majitelia psov hlavne preto, že môžu byť so svojimi zvieratkami a nemusia ich uspávať. Napriek tomu pes zažíva počas jazdy veľa stresu a môže ohroziť seba aj ostatných cestujúcich, najmä pri náhlom brzdení. Ak ho však správne zabezpečíme, toto riziko výrazne znížime. Podľa odborníkov môže 25-kilogramový pes na sedačke auta pri náraze v rýchlosti 50 km/h naraziť do predného sedadla silou 900 kg! To je veľa!

Ako prepravovať psa v aute – na bezpečnosti záleží

Môžete dostať pokutu za nesprávnu prepravu psa v aute, ale to nie je to najhoršie. Aj keď je pokuta vysoká, skôr či neskôr ju zaplatíte, ale ak sa niečo stane niekomu inému, môže to byť oveľa horšie. Zle prepravovaný pes môže „ublížiť“ nielen sebe, ale aj ľudí v aute.

Najlepšie tipy Škody na cestovanie so psami.

Vo všeobecnosti platí, že psa, podobne ako inú batožinu, musíme prepravovať za vhodných podmienok. Väčšie psy pomerne často končia v batožinovom priestore – v tomto prípade je dobré priestor medzi kufrom a sedadlami zabezpečiť sieťou (rovnako ako pri klasickej ťažkej batožine alebo batožine, ktorá presahuje obrys sedačky).

Na trhu nájdete aj špeciálne protišmykové podložky, ktoré o niečo znížia pravdepodobnosť, že sa váš pes bude v kufri pohybovať. Za zváženie stojí aj pripevnenie zvieraťa v špeciálnom postroji, aby sa znížila možnosť pohybu zvieraťa pri brzdení a pod. Odborníci odporúčajú pre psy v aute špeciálne postroje, ktoré umožnia pripútať ich rovnako ako ľudí a zabezpečiť tak ich bezpečnosť v prípade nehody. V prípade menších domácich zvierat je vhodné myslieť na prepravný box a riadne ho vo vozidle zabezpečiť, aby bol chránený aj pred premiestnením.

Ako prepravovať psa v aute – čo hovorí legislatíva?

Zákon o cestnej premávke jasne stanovuje, že pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb, samotného zvieraťa ani ostatných účastníkov cestnej premávky.

Existujú špeciálne postroje, ktoré sa dajú pripevniť k sedadlu vozidla.
Foto: youtube.com/@skodauk

Aké sú možnosti prepravy psa v aute?

  • Prepravný box: Toto je najbezpečnejšia možnosť. Box by mal byť dostatočne veľký, aby sa v ňom pes mohol voľne postaviť a otočiť. Mal by byť zabezpečený proti posunutiu počas jazdy.
  • Autosedačka pre psa: Špeciálne navrhnuté autosedačky pre psy zabezpečujú bezpečnú a pohodlnú jazdu.
  • Bezpečnostný pás pre psa: Existujú špeciálne postroje, ktoré sa dajú pripevniť k bezpečnostnému pásu vozidla.
  • Siete alebo mreže: Môžu byť použité na oddelenie priestoru pre psa od ostatných častí vozidla.

Čo je zakázané?

  • Vozenie psa na kolenách: Pes by nemal byť voľne pohyblivý v priestore pre cestujúcich, pretože by mohol pri nehode spôsobiť vážne zranenie.
  • Vozenie psa voľne v nákladnom priestore: Pes musí byť zabezpečený tak, aby nemohol vyskočiť alebo spadnúť z vozidla.

Správna preprava psa v aute je dôležitá pre bezpečnosť všetkých zúčastnených. Vyberte si vhodný spôsob prepravy a zabezpečte, aby sa váš štvornohý kamarát cítil počas jazdy bezpečne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Zviera v horúcom aute – môžete rozbiť okno, aby ste ho zachránili?

Psy v autách: Nemecký ADAC hodnotí režim pre psov v modeli Y od Tesly

Do 100€ pokuta za psa v aute. Policajt má možnosti


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Z konceptu BMW Skytop sa stane sériový model. Vyrobených bude 50 exemplárov

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SupercarBlondie). BMW oznamuje, že uvedie do výroby verziu konceptu Skytop. Vyrobí sa len 50 kusov v exkluzívnej sérii. BMW pripravilo…

Máte bolesti chrbta a kolien? Skontrolujte tieto nastavenia vo svojom aute

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MikesCarInfo). Správne nastavenie sedadla vodiča je rozhodujúce z hľadiska bezpečnosti jazdy a zabránenia zraneniam, či dokonca záchrany života počas nehody.…

Ako sa vybudoval Eurotunel cez Lamanšský kanál?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@wundermich7748). Vybudovanie Eurotunelu, ktorý spája Veľkú Britániu s kontinentálnou Európou trvalo 6 rokov, kým sme dokončili najodvážnejšiu inžiniersku výzvu 20.…

Doplňte brzdovú kvapalinu. Ako zistíte, že je to potrebné?

12.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Stormnetmedia). Brzdový systém automobilov je spravidla hydraulický. Prevod ovládania z pedálu na brzdové doštičky teda zahŕňa použitie špeciálnej kvapaliny nazývanej…

Je to naposledy? Strašiak motoristov sa zapíše do histórie

12.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Oakozhan). Zmena letného času na normálny sa rýchlo blíži. Tentokrát si budeme meniť hodinky v noci z 26. na 27.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov