Pravidlá, Zaujímavosti,

Čo hovorí značka „Zákaz predchádzania“

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mssk). Predbiehanie za značkou zákazu predchádzania môže stáť až 150 eur. Existuje však pomerne málo výnimiek, ktoré vám umožňujú vykonať tento manéver bez rizika pokuty...

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mssk).

Predbiehanie za značkou zákazu predchádzania môže stáť až 150 eur. Existuje však pomerne málo výnimiek, ktoré vám umožňujú vykonať tento manéver bez rizika pokuty od policajta.

Čo hovorí značka „Zákaz predchádzania“.
Foto: youtube.com/@mssk

Značka „Zákaz predchádzania“ zakazuje predbiehanie od svojho umiestnenia po najbližšiu križovatku, značku „Koniec zákaz predchádzania“ alebo po značku „Koniec viacerých zákazov. Najčastejšie sa inštaluje na miestach, kde je nedostatočná viditeľnosť vozidiel prichádzajúcich z opačného smeru.

Značka „Zákaz predchádzania“ – pre koho je určená a kedy platí?

Značka „Zákaz predchádzania“ zakazuje vodičom motorových vozidiel predbiehať viacstopové motorové vozidlá. Vzťahuje sa teda na osobné a nákladné vozidlá, ale aj na motocykle s postranným vozíkom vrátane viacstopých motorových vozidiel. Vzťahuje sa aj na autobusy a trolejbusy. Tieto vozidlá sú symbolizované červenou siluetou auta, tzv. aktívnou časťou značky.

Pasívna časť značky označuje vozidlá, ktoré sa nesmú predbiehať. Tie sú symbolizované čiernou siluetou auta. Ide o viacstopé motorové vozidlá, t. j. všetky uvedené vozidlá (v červenej časti značky), s výnimkou motocyklov, ale len jednostopých motorových vozidiel.

Zákonné predbiehanie napriek značke

Vozidlá, ktorým značka nezakazuje predbiehanie (s výnimkou vyššie uvedených motocyklov s postranným vozíkom), sú nemotorové vozidlá. Zákaz sa nevzťahuje na bicykle, konské povozy alebo ručné vozíky. Dôležité je, že moped, možno predbiehať, aj keď je na príslušnom úseku cesty umiestnená táto značka.

Doplnková značka umiestnená pod značkou, označuje, že zákaz platí len pre vodičov konkrétneho typu vozidla. Môže sa teda týkať napríklad motocyklov, poľnohospodárskych traktorov, vozidiel s prívesmi alebo vozidiel s karavanom. Ostatné vozidlá nie sú povinné dodržiavať túto značku.

Značka „Zákaz predchádzania“ zakazuje vodičom motorových vozidiel predbiehať viacstopové motorové vozidlá.
Foto: Súkromný archív

Pre „zákaz predchádzania“ platí:

  • Vodičovi je zakázané predbiehať iné vozidlá.
  • Zákaz platí pre všetky druhy vozidiel okrem motocyklov bez postranného vozíka.
  • Zákaz platí od miesta, kde je značka umiestnená, až do miesta, kde je umiestnená značka „Koniec zákazu predchádzania“, križovatku alebo po značku „Koniec viacerých zákazov“.
  • V niektorých prípadoch môže byť zákaz predchádzania vyznačený aj jednou alebo dvoma súvislými čiarami na vozovke.

Zákaz predchádzania – aký je pokuta za jej porušenie

Pokuta za porušenie dopravnej značky „Zákaz predchádzania“ je 100 eur ale v prípade obmedzenia alebo ohrozenia iného účastníka cestnej premávky sa môže vyšplhať na 150 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ak vykladáte tovar, môžete svoje vozidlo zastaviť v zóne so zákazom zastavenia alebo státia?

Doplňte brzdovú kvapalinu. Ako zistíte, že je to potrebné?

Doklady, ktoré musíte mať pri sebe, ak vás zastavia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Z konceptu BMW Skytop sa stane sériový model. Vyrobených bude 50 exemplárov

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SupercarBlondie). BMW oznamuje, že uvedie do výroby verziu konceptu Skytop. Vyrobí sa len 50 kusov v exkluzívnej sérii. BMW pripravilo…

Ako prepravovať psa v aute?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@skodauk). Mnoho ľudí prepravuje svojich štvornohých priateľov v aute. Bezpečnosť vášho domáceho zvieraťa je pre nás prioritou. Preto vám poskytneme…

Máte bolesti chrbta a kolien? Skontrolujte tieto nastavenia vo svojom aute

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MikesCarInfo). Správne nastavenie sedadla vodiča je rozhodujúce z hľadiska bezpečnosti jazdy a zabránenia zraneniam, či dokonca záchrany života počas nehody.…

Ako sa vybudoval Eurotunel cez Lamanšský kanál?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@wundermich7748). Vybudovanie Eurotunelu, ktorý spája Veľkú Britániu s kontinentálnou Európou trvalo 6 rokov, kým sme dokončili najodvážnejšiu inžiniersku výzvu 20.…

Doplňte brzdovú kvapalinu. Ako zistíte, že je to potrebné?

12.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Stormnetmedia). Brzdový systém automobilov je spravidla hydraulický. Prevod ovládania z pedálu na brzdové doštičky teda zahŕňa použitie špeciálnej kvapaliny nazývanej…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov