Elektro, Novinky, Suv/Crossover,

Spoločnosť Lynk & Co 02 odhalila: SUV kupé, ktoré vzniklo z Volva EX30

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98). Vozidlo je určené len pre Európu, je elektrické a sľubuje dojazd 445KM. V predaji od dnešného dňa za ceny od 35 500 EUR Volvo...

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JustCARS98).

Vozidlo je určené len pre Európu, je elektrické a sľubuje dojazd 445KM. V predaji od dnešného dňa za ceny od 35 500 EUR

Vozidlo je určené len pre Európu, je elektrické a sľubuje dojazd 445KM. V predaji od dnešného dňa za ceny od 35 495 EUR
Foto: youtube.com/@JustCARS98

Volvo EX30 má vlastnú verziu kupé, ktorá však nemá značku Volvo. Nazýva sa Lynk & Co. 02 a je to prvý elektrický model spoločnosti určený špeciálne pre Európu. Vyznačuje sa elegantnými, ostrými líniami, bol navrhnutý v dizajnérskom štúdiu v Göteborgu a už teraz si ho môžete objednať za cenu od 35 500 €.

Spočiatku bude k dispozícii len jedna pohonná jednotka v kombinácii s dvoma výbavovými paketmi: Core a More. Poďme sa o ňom dozvedieť podrobnejšie informácie.

Lynk & Co. 02: exteriér

Lynk & Co. 02 s dĺžkou 4,46 m čiastočne evokuje rodinný feeling spoločnosti, najmä v prednej časti so štíhlymi vertikálne rozvinutými svetelnými skupinami, ktoré vytvárajú po stranách kapoty efekt svetelnej škáry. Mriežka chladiča tu, samozrejme, chýba, čo vytvára nos s minimálnym a agresívnym vzhľadom.

Pri pohľade zboku si všimneme mimoriadne dlhú kapotu, ktorá klesá smerom dopredu, pričom zadná časť je zredukovaná na minimum a strecha vedie rovnobežne so zemou až k zadnému stĺpiku, kde nadobúda vzhľad kupé. Výsledkom sú športové línie bez toho, aby to bolo na úkor priestrannosti interiéru.

Rovnako ako exteriér, ani interiér Lynk & Co. 02 sa nepodobá na Volvo EX30, z ktorého vychádza. Nájdeme tu vysoko prispôsobiteľné 10,2-palcové digitálne prístroje, ktoré lemuje 15,4-palcový centrálny monitor na ovládanie bohatého informačno-zábavného systému a klimatizácie.
Foto: youtube.com/@JustCARS98

Lynk & Co. 02: interiér

Rovnako ako exteriér, ani interiér Lynk & Co. 02 sa nepodobá na Volvo EX30, z ktorého vychádza. Nájdeme tu vysoko prispôsobiteľné 10,2-palcové digitálne prístroje, ktoré lemuje 15,4-palcový centrálny monitor na ovládanie bohatého informačno-zábavného systému a klimatizácie. Rovnako ako v modeli 01 sa tu nachádza systém na priamu komunikáciu so spoločnosťou Lynk & Co, ktorý odosiela spätnú väzbu o prevádzke vozidla a prijíma informácie a komunikáciu. A samozrejme OTA aktualizácie vďaka pripojeniu 5G. Fyzické tlačidlá prakticky zmizli a zostalo miesto pre odkladacie priestory a dvojitú dosku na bezdrôtové nabíjanie smartfónu.

Hovorí sa, že autá sa čoraz viac podobajú smartfónom, a Lynk & Co. 02 sa tomuto svetu ešte viac približuje vďaka funkciám, ako je rozpoznávanie tváre na personalizáciu určitých parametrov, v kombinácii s prítomnosťou kamery integrovanej v spätnom zrkadle na natáčanie a zdieľanie momentov z ciest. Nástroj na zábavu, ale aj na bezpečnosť, keďže funguje aj ako palubná kamera.

Jeden z aspektov, ktorý charakterizuje vesmír Lynk & Co, zostáva: možnosť zdieľania vlastného vozidla. Na bočnej strane volantu je karta, ktorá po zatiahnutí aktivuje funkciu zdieľania.

Lynk & Co. 02: motory a nabíjanie

Lynk & Co. 02 je založený na platforme SEA skupiny Geely a poháňa ho elektromotor s výkonom 272 k a krútiacim momentom 343 Nm umiestnený na zadnej náprave, ktorý je napájaný batériou NMC s kapacitou 66 kWh, čo zaručuje deklarovaný dojazd 445km vo verzii More, ktorá napriek tomu, že má 20-palcové disky oproti 19-palcovým diskom základnej verzie, dokáže prejsť o 7 km viac vďaka prítomnosti aktívnej mriežky chladiča a tepelného čerpadla.

Deklarovaný výkon hovorí o šprinte 0-62 km/h za 5,5 sekundy, ale pri elektromobile je najdôležitejšie nabíjanie. Lynk & Co. 02 je štandardne vybavený palubnou nabíjačkou s výkonom 11 kW v prípade modelu Core a 22 kW v prípade modelu More, vďaka čomu sa prvý z nich plne dobije za 7,5 hodiny prostredníctvom striedavého prúdu, zatiaľ čo druhý potrebuje 4,5 hodiny.

Dobíjanie jednosmerným prúdom má výkon až 150 kW, takže z 10 na 80 % kapacity sa dostanete približne za 30 minút. K dispozícii je aj technológia V2L (vehicle-to-load) na dobíjanie externých zariadení.

Keďže je Lynk & Co. 02 „bratrancom“ Volva, kladie dôraz na bezpečnosť s množstvom asistenčných systémov pre vodiča.

Lynk & Co. 02: ceny

Lynk & Co. 02 je možné objednať od 11. októbra, pričom základná cena verzie Core začína na 35 495 EUR. Ako už bolo spomenuté, zatiaľ je k dispozícii len jedna pohonná jednotka, ale v budúcnosti môžu prísť aj ďalšie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako spoločnosť DJI vyťažila zo svojho malého motora na ebajk obrovský krútiaci moment

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

Michael Jordan si doprial jedinečný model Pininfarina Battista


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Predpremiéra modelu Fiat Panda fastback

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Náš vizuál predpokladá verziu Fastback modelu Panda, ktorá sa očakáva v rokoch 2025 až 2026. Bude to hybridné vozidlo.…

Volkswagen wallbox-fotovoltaický ekosystém pre domáce nabíjanie

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theGuardian). Dcérska spoločnosť Elli predstavuje nabíjačku Charger 2, ktorá optimalizuje nabíjanie elektromobilov pomocou obnoviteľnej energie z otovských panelov Dcérska spoločnosť…

Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR). Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche Ak máte pocit, že na trhu nie…

Mobilizujte Duo: Renault Twizy sa znovuzrodil

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotoOfficiel). Malá elektrická štvorkolka s tandemovými sedadlami je opäť určená pre 14-ročných a tých, ktorí sa chcú ľahko pohybovať po…

Nové SUV spoločnosti Lynk & Co v Európe prekvapilo čínskych konkurentov. Výkon 272 koní, skvelý dizajn a výkon za fenomenálnu cenu

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JGB500). Spoločnosť Lynk & Co predstavila svoj druhý model pre európsky trh v piatok 11. októbra popoludní. Plne elektrické SUV…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov