Pravidlá, Zaujímavosti,

Máme tu jeseň a s ňou prichádza vlhkosť a zahmlievanie čelného skla v našom aute. Ako ju odstrániť

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@enhinyerongtsuper5873). Pomerne veľa vodičov v súčasnosti považuje svoje autá za úplne bezúdržbové zariadenia. Také, ktoré je síce potrebné vziať na pravidelnú údržbu, ale počas každodennej...

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@enhinyerongtsuper5873).

Pomerne veľa vodičov v súčasnosti považuje svoje autá za úplne bezúdržbové zariadenia. Také, ktoré je síce potrebné vziať na pravidelnú údržbu, ale počas každodennej jazdy nie je potrebné pamätať na nič navyše. To je však chyba, pretože do každého vozidla v tomto ročnom období vstupuje vlhkosť.

Máme tu jeseň a s ňou prichádza vlhkosť a zahmlievanie čelného skla v našom aute. Ako ju odstrániť.
Foto: youtube.com/@enhinyerongtsuper5873

Klimatizácia v aute.

Klimatizácia v aute sa dlho považovala za luxusný doplnok, ale pomerne veľa ľudí ju používa len vtedy, keď je horúco. Čo sa zdá byť logické, veď účelom klimatizácie je práve ochladenie kabíny v lete. Okrem toho jej prevádzka zvyšuje spotrebu paliva, takže nemá zmysel ju používať, keď teplota vzduchu nie je príliš vysoká.

To je však vážna chyba. Tak ako každá súčasť vozidla, aj klimatizácia by sa mala používať, aby bola v prevádzkyschopnom stave. Odborníci odporúčajú zapnúť ju aspoň niekoľkokrát do mesiaca na niekoľko minút. V systéme totiž spolu s chladiacou kvapalinou cirkuluje olej, ktorý systém maže a má konzervačné a tesniace vlastnosti. Ak mu to nezabezpečíme, kompresor sa môže nedostatočným mazaním poškodiť a klimatizácia odmietne fungovať, keď sa ju na jar pokúsime zapnúť.

Na čo používate klimatizáciu na jeseň a v zime?

Klimatizácia vzduch nielen ochladzuje, ale aj odvlhčuje. Ak sa vám teda zahmlievajú okná, oveľa pohodlnejší a lepší spôsob ako ich utierať handričkou alebo špongiou je zapnúť klimatizáciu. Umožní vám zachovať si čistý výhľad, aj keď prší a vy používate uzavretý okruh, aby ste sa vyhli vdychovaniu výfukových plynov z auta pred vami.
Treba mať na pamäti aj to, že ak sa okná vo vašom aute často zahmlievajú, problémom môže byť veľká vlhkosť vo vozidle, napríklad v koberčekoch a rohožiach. V takom prípade je dobré dôkladne umyť okná zvnútra (mastné a špinavé okná sa zahmlievajú ľahšie) a nechať v aute cez noc nádobu s mačacou podstielkou, ktorá absorbuje vlhkosť.

Ukázalo sa, že už polovica zemiaka sa môže stať riešením problému mnohých motoristov.
Foto: youtube.com/@smartfoxofficial

Od vlhkosti sa zahmlievajú okná, tu je domáci recept „surový zemiak“.

Rozrežte surový zemiak na polovicu a odneste ho do auta. Už polovica zemiaka sa môže stať riešením problému mnohých motoristov. Ekologický a šikovný trik zabezpečí, že už nikdy nebudete musieť kupovať čistiace prostriedky z obchodu.

Zahmlievajú sa vám okná v aute od vlhkosti? Ukázalo sa, že už polovica zemiaka sa môže stať riešením problému mnohých motoristov. Nezabudnite použiť čistý zemiak a predtým dôkladne umyte.

  • Rozrežte surový zemiak na polovicu.
  • Potrite čelné sklo odrezanou časťou polovice zemiaka. Tým ju očistíte a zanecháte vrstvu, ktorá zabráni tvorbe pary na skle.
  • V prípade potreby použite aj druhú polovicu.
  • Nechajte uschnúť bez dotyku.
  • Nakoniec odstráňte prebytočnú šťavu a nevzhľadné šmuhy, ktoré zostali na skle, a vyleštite povrch papierovou utierkou alebo handričkou z mikrovlákna.

Za všetkým je škrob a jeho vlastnosti

Zemiakový škrob by mala na povrchu skla zaschnúť, aby sa v budúcnosti nezahmlievala. Tento trik zaujme svojou účinnosťou vďaka škrobu obsiahnutému v zemiakoch, ktorý pôsobí ako bariéra medzi sklom a vzduchom, vďaka čomu je zbavený vlhkosti. Riešenie s ním bude fungovať najmä v chladnejších dňoch, keď počasie za oknom nie je príliš priaznivé.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Opäť sa spustil dážď. Vodiči nevedia, kedy použiť tento spínač

Dodržiavajte toto pravidlo a klimatizácia vášho auta vám bude slúžiť dlhšie

Doklady, ktoré musíte mať pri sebe, ak vás zastavia


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Predpremiéra modelu Fiat Panda fastback

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheWheelNetwork). Náš vizuál predpokladá verziu Fastback modelu Panda, ktorá sa očakáva v rokoch 2025 až 2026. Bude to hybridné vozidlo.…

Volkswagen wallbox-fotovoltaický ekosystém pre domáce nabíjanie

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theGuardian). Dcérska spoločnosť Elli predstavuje nabíjačku Charger 2, ktorá optimalizuje nabíjanie elektromobilov pomocou obnoviteľnej energie z otovských panelov Dcérska spoločnosť…

Ako zistiť, či je v benzíne alebo nafte voda. Čo robiť?

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MaxTheCarGuy). Ak sa v benzíne alebo nafte nachádza voda, môže to mať vplyv na motor vášho vozidla a dokonca spôsobiť…

Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche

14.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@VisionEffecttvTR). Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche Ak máte pocit, že na trhu nie…

Mobilizujte Duo: Renault Twizy sa znovuzrodil

13.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotoOfficiel). Malá elektrická štvorkolka s tandemovými sedadlami je opäť určená pre 14-ročných a tých, ktorí sa chcú ľahko pohybovať po…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov