Tipy, Zaujímavosti,

Ako chrániť svoje vozidlo pred účinkami soli v zime?

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PetesGarage). Hneď ako prídu prvé mrazy, v uliciach sa objavia posypové vozidlá na soľ a piesok. Táto zmes je určená na rozpúšťanie snehu a ľadu....

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PetesGarage).

Hneď ako prídu prvé mrazy, v uliciach sa objavia posypové vozidlá na soľ a piesok. Táto zmes je určená na rozpúšťanie snehu a ľadu. Hoci na jednej strane uľahčuje pohyb, môže mať aj vedľajšie účinky, ktoré ovplyvňujú vzhľad vozidla, ako aj jeho technický stav – predovšetkým karosériu. Zistite, ako chrániť svoje auto pred cestnou soľou a ako sa jej zbaviť z karosérie.

Ako chrániť svoje vozidlo pred účinkami soli v zime?
Foto: youtube.com/@PetesGarage

Čo je to cestná soľ?

Cestná soľ je vlastne zmes kuchynskej soli (chloridu sodného) s pieskom alebo jemným štrkom v správnom pomere. Menej hospodárnym a menej často používaným riešením je zmes, v ktorej je chlorid sodný nahradený chloridom vápenatým.

Keďže chlorid sodný nie je ľahostajný k životnému prostrediu, v niektorých krajinách sa na posyp ciest používa aj piesok alebo zmesi, ktoré zo svojho zloženia vylučujú chlorid sodný.

Cestná soľ a auto. Poškodzuje cestná soľ vaše auto?

Myslím, že každý vie, prečo sa na cesty sype soľ. Cestná soľ znižuje bod topenia snehu. Vďaka tomu sa z cesty rýchlo odstráni sneh a ľad. Zmes soli a piesku zabraňuje tvorbe námrazy a v dôsledku toho zlepšuje stav vozovky – zaručuje pohodlnejšiu jazdu aj v chladnom počasí.

Bohužiaľ, pri dlhodobom kontakte s vozidlom môže cestná soľ reagovať s jeho kovovými časťami a urýchliť proces korózie. To je obzvlášť nebezpečné pre brzdové a palivové potrubia, ako aj disky alebo chladič. Trpieť môže aj karoséria vrátane podbehov kolies, prahov a hrán dverí. Piesok, štrk a drobné kamienky môžu situáciu ešte zhoršiť. Práve tie môžu pri náraze do vozidla spôsobiť odlupovanie a škrabance na laku, čím sa zvyšuje možnosť vzniku korózie.

Ako chrániť svoje auto pred cestnou soľou? Tipy, čo robiť pred začiatkom zimnej sezóny

Najlepším spôsobom, ako zabrániť vzniku korózie, je chrániť svoje auto pred cestnou soľou. Prvým krokom je nechať si pred zimou skontrolovať vozidlo. Vykonanie všetkých potrebných opráv pred chladnejším počasím minimalizuje riziko vážnejšieho poškodenia vozidla.

Veľmi dôležité je tiež retušovať defekty laku, ktoré by sa mohli stať ohniskami korózie. Môžete to urobiť pomocou retušovacieho laku, ktorého farbu môžete prispôsobiť modelu vášho vozidla. Môžete sa tiež rozhodnúť pre obnovu protikoróznej ochrany v špecializovanom servise.

Ako ošetriť lak auta?

Údržba laku auta pred zimou zahŕňa dôkladné vyčistenie a odmastenie povrchu, ako aj posúdenie stavu antikoróznej ochrany. Na drobné poškodenia laku, ako sú škrabance a odlupovanie, možno použiť špeciálnu retušovaciu farbu. Na účinnú ochranu laku pred koróziou možno použiť rôzne metódy, napríklad voskovanie, keramickú pastu alebo ochranný film.

Umývate svoje auto v zime? Ako sa v zime zbavíte soli z auta?

Prvá vec, ktorá vás pravdepodobne napadne, je dôkladné umytie auta pred zimou a jeho pravidelné udržiavanie v čistote. Pred sezónou, kým je ešte teplo, je to dobrý nápad – zbavíte sa tak vrchnej vrstvy prachu a blata. Umývanie auta v zime, keď príde chladné počasie, sa však neodporúča.

Pri nízkych teplotách môže voda na karosérii zamrznúť; to môže poškodiť aj tesnenia. Ak sa rozhodnete umyť auto v zime, urobte to v krytej, vykurovanej autoumyvárni alebo garáži a nechajte auto dobre vyschnúť. Nezabudnite tiež chrániť tesnenia technickou vazelínou alebo iným prípravkom na báze silikónu.

Povrch pokrytý voskom znižuje riziko korózie spôsobenej cestnou soľou.
Foto: youtube.com/@Esotericdetail

Oplatí sa na zimu voskovať auto?

Voskovanie účinne chráni vozidlo pred prilepením blata s cestnou soľou. Povrch pokrytý voskom poskytuje menej príležitostí na usadzovanie nečistôt, takže sa znižuje riziko korózie spôsobenej cestnou soľou.

Tento typ ochrannej vrstvy tiež zabraňuje prenikaniu vlhkosti do hlbších vrstiev – preto sa oplatí nezabudnúť na voskovanie pred zimou. Môžete sa rozhodnúť aj pre ochranu laku pomocou keramického povlaku alebo ochrannej fólie.

Ako chrániť svoje auto v zime?

Neexistuje jediná účinná metóda, ktorá by úplne vylúčila, že sa na aute usadí soľ. Hlavné nebezpečenstvo spočíva v tom, že cestná soľ výrazne urýchľuje koróziu.

Čo však môžete urobiť, je čo najlepšie sa postarať o ochranu svojho vozidla pred príchodom zimy. V prvom rade to znamená riadne umytie vozidla, odstránenie špiny a voskovanie. Sú to účinné spôsoby, ako sa pripraviť na náročnejšie podmienky na cestách. Zároveň vám umožnia udržiavať vaše vozidlo v optimálnom technickom stave.

Ak budeme auto počas zimy pravidelne čistiť, uľahčíme si jeho prípravu na jar.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Zázrak nazvaný WD-40. Na čo všetko sa dá použiť

Svieti kontrolka motora. Dá sa vypnúť

Máme tu jeseň a s ňou prichádza vlhkosť a zahmlievanie čelného skla v našom aute. Ako ju odstrániť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hyundai a Waymo oznámili partnerstvo pre autonómne riadenie

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MichalKarpatAutozurnal). Ioniq 5 ako prvé testovacie vozidlo. Autonómna jazda ponúka viacero výhod. Okrem zníženia rizika nehôd a dopravných zápch by…

Nastavenie ručnej brzdy. Ako nastaviť ručnú brzdu?

16.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AliMECH). Ručná brzda nedrží? Zhoršená funkčnosť ručnej brzdy nemusí vždy znamenať poruchu. V mnohých prípadoch stačí základné nastavenie. Pozrite si,…

Ako si sám nastavím stretávacie svetlá

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SYLVANIAAutomotive). Keď sa pripravujete na nastavenie svetiel, mali by ste si najprv nájsť rovný povrch s kolmou stenou. Je dôležité,…

Ako čistiť a udržiavať palubný priestor v mojom aute?

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Alaatin61). Jedlo je veľmi dôležitou súčasťou nášho dňa a ako všetci vieme, najlepšie si ho vychutnáme pri stole. Pridajme k…

Zázrak nazvaný WD-40. Na čo všetko sa dá použiť

15.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WD40Specialist). Prípravok WD-40 si získal celosvetovú slávu a bol vyvinutý na objednávku výrobcov lietadiel a rakiet v USA (spoločnosť Convair).…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov