Správy, Zaujímavosti,

Tu je sedem ciest, ktoré patria medzi najnebezpečnejšie na svete

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Thetravelerfromjammu). Na mnohých cestách po celom svete sa stretneme so značnými rýchlostnými obmedzeniami, ale len niektoré z nich sa vyznačujú veľmi náročnými podmienkami – vodiči...

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Thetravelerfromjammu).

Na mnohých cestách po celom svete sa stretneme so značnými rýchlostnými obmedzeniami, ale len niektoré z nich sa vyznačujú veľmi náročnými podmienkami – vodiči jazdia po zamrznutom povrchu alebo riskujú smrť pádom z veľkých výšok.

Tu je sedem ciest, ktoré patria medzi najnebezpečnejšie na svete.
Foto: youtube.com/@Thetravelerfromjammu

Tu je sedem ciest, po ktorých sa rozhodne nejazdí najľahšie:

Vodičov na Karakorumskej diaľnici, ktorá spája Pakistan a Čínu, ohrozujú zosuvy pôdy

800-kilometrová ceste Karakorum nás vystavuje zosuvom pôdy, lavínam, záplavám a silnému sneženiu. Je to najvyššie položená spevnená cesta na svete.

Hoci je obľúbenou turistickou destináciou (niektorí ju označujú za „ôsmy div sveta“), na tejto ceste často dochádza k smrteľným nehodám. V októbri 2018 tu zahynulo 17 ľudí. Boli to cestujúci v autobuse, ktorý spadol do rokliny po tom, ako vodič prudko odbočil. Mesiac predtým zahynula turistka, keď sa na jej dodávku zosunula zem.

Návšteva najnebezpečnejšej cesty na svete: „Karakoram D℮ath Road“

K takýmto nehodám dochádza od vybudovania cesty v roku 1959. Pri jej výstavbe zahynulo približne 1 000 robotníkov v dôsledku výbuchov alebo zosuvov pôdy.

Na ceste North Yungas v Bolívii každoročne zahynie 200 až 300 ľudí

Severná cesta Yungas, prezývaná „Cesta smrti“, si často vyslúži titul najnebezpečnejšej cesty na svete. Je široká len 3,7 m a prechádza úzkym úsekom bolívijského pohoria Východná Kordillera, ktorý je často zahalený do dažďa a hmly. Stačí jedna nesprávna zákruta a cestujúci sa prepadnú z 1,2 km na 4,6 km.

Na ceste North Yungas v Bolívii.
Foto: youtube.com/@FreeDocumentary

Mnohé úseky sú nespevnené a chýbajú na nich zábradlia, čo predstavuje ďalšie nebezpečenstvo pre vozidlá aj cyklistov. Odhaduje sa, že každý rok na tejto ceste zahynie 200 až 300 ľudí.

Časť Atlantickej cesty v Nórsku môže byť počas búrok zaplavená

Nórska atlantická cesta vedie cez malú skupinu malebných ostrovov, ale jeden úsek má k idyle mimoriadne ďaleko. Počas búrok s nárazovým vetrom sa časť cesty v podobe zákruty zaplavuje a predstavuje nebezpečenstvo pre vodičov. Už počas výstavby cesty v 80. rokoch 20. storočia sa tu vyskytlo veľké množstvo víchric.

Časť Atlantickej cesty v Nórsku.
Foto: youtube.com/@JensLyngstad

Klzké podmienky na aljašskej diaľnici Dalton Highway znepokojujú aj vodičov kamiónov jazdiacich po ľade

Vodiči, ktorí sa chystajú na cestu po Dalton Highway, by sa mali pred odchodom poriadne zbaliť. Na 666 km dlhej ceste nie sú žiadne zdravotnícke zariadenia a na dĺžke 386 km nie sú žiadne čerpacie stanice, reštaurácie ani hotely. Je to jedna z najizolovanejších ciest od mestských centier v Spojených štátoch.

Diaľnica Dalton Highway.
Foto: youtube.com/@ConquestOverland

Veľká časť cesty je nespevnená a tvorená štrkom, čo vodičom sťažuje jazdu aj za dobrých poveternostných podmienok. V zime je diaľnica taká klzká a zľadovatená, že sa cez ňu zdráhajú prejsť aj vodiči nákladných vozidiel, ktorí jazdia po zamrznutých vodných plochách. V okolí diaľnice sa vyskytujú aj lavíny.

Vodiči prechádzajúci cez priesmyk Zoji v Indii môžu spadnúť z výšky 3,5 km

V zime je priesmyk Zoji často uzavretý, pretože pri silnom snežení sa na oboch stranách cesty vytvárajú hrubé ľadové steny. Za normálnych poveternostných podmienok nemá úzka cesta žiadne zábradlie, čo vodičov vystavuje riziku pádu z 3,5 km.

Priesmyk Zoji v Indii.
Foto: youtube.com/@Thetravelerfromjammu

Podobne ako mnohé z najnebezpečnejších ciest na svete je aj priesmyk Zoji náchylný na lavíny a zosuvy pôdy.

Čínsky tunel Guoliang bol vyhĺbený v strmom pohorí

Tunel Guoliang, vytvorený pre trinásť dedinčanov, bol v 70. rokoch 20. storočia premenený na cestu vedúcu do pohoria Taihang v Číne.

Guoliang Tunnel Road: Najnebezpečnejšie cesty.

Hoci sa táto oblasť stala obľúbenou medzi turistami, tunel stále nemá zábrany a osvetlenie, takže vodiči doň musia vchádzať na vlastné riziko. Miestni obyvatelia tunel nazývajú „cestou, ktorá netoleruje žiadne chyby“.

Afganskí cestujúci na ceste Kábul – Džalalabád čelia samovražedným bombovým útokom, únosom a dopravným nehodám

Počet mŕtvych na ceste Kábul – Džalalabád v Afganistane je taký vysoký, že už aj miestni obyvatelia stratili prehľad. Hoci na kľukatej dvojprúdovej ceste je málo miesta na prejazd, vodiči po nej naďalej jazdia obrovskou rýchlosťou, zatiaľ čo ťažké nákladné autá majú problém vyviezť sa do strmého svahu.

Cesta Kábul – Džalalabád.
Foto: youtube.com/@EmranWadan

Vodičov ohrozujú aj samovražedné útoky a únosy zo strany Talibanu. Celá oblasť sa často označuje ako „Údolie smrti“.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako vyzerá najširšia diaľnica na svete a koľko má jazdných pruhov

Diaľnica postavená okolo domu po tom, ako sa majiteľ odmietol presťahovať. Ako dom vyzerá | VIDEO

10 najdlhších mostov na svete, cez ktoré sa dá prejsť autom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Vozidlá Volvo, Polestar a Audi možno zamknúť/odomknúť pomocou jednoduchej funkcie iPhonu

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Spoločnosti Volvo, Polestar a Audi oznámili, že majitelia budú môcť zamykať a odomykať svoje vozidlá pomocou digitálneho kľúča. Ten…

BMW radu 2 Gran Coupé 2025 odhalené: Štýlová alternatíva vo svete SUV

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Nová generácia modelu BMW si zachovala svoju zvodnú siluetu a bola modernizovaná. BMW radu 2 Gran Coupé 2025 odhalené:…

Facelift BMW radu 2 Gran Coupe. Podobná úprava ako v prípade radu 1 – fotografie

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AllenBMWDurham). BMW oficiálne predstavilo facelift radu 2 Gran Coupe. Vozidlo dostalo zmeny, ktoré by mali posilniť jeho dynamický charakter. BMW…

Kia Tasman, prvý kórejský pick-up, bude predstavený koncom októbra

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KiaWorldwideOfficial). Prvý pick-up kórejského výrobcu má byť predstavený koncom tohto mesiaca. Čo zatiaľ vieme o modeli Kia Tasman? Prvý pick-up…

Šéf BMW našiel spôsob, ako zrušiť zákaz EÚ na predaj spaľovacích vozidiel? Tento argument by mohol zmeniť pravidlá hry

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoMotoTV). Ak Európska únia od roku 2035 nezruší zákaz predaja nových spaľovacích automobilov, stane sa výrazne závislou od Číny. Takýto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov