Novinky, Šport, Správy, Zaujímavosti,

Oficiálna premiéra nového Ferrari F80. Taliansky hypercar využíva hybridný motor V6 s výkonom 1 200 koní

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Taliansky výrobca oficiálne predstavil svoj nový hypercar, nástupcu modelu LaFerrari. Vozidlo využíva hybridnú pohonnú jednotku V6 s výkonom 1 200 k. Teraz je čas...

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari).

Taliansky výrobca oficiálne predstavil svoj nový hypercar, nástupcu modelu LaFerrari. Vozidlo využíva hybridnú pohonnú jednotku V6 s výkonom 1 200 k.

Taliansky výrobca oficiálne predstavil svoj nový hypercar, nástupcu modelu LaFerrari. Vozidlo využíva hybridnú pohonnú jednotku V6 s výkonom 1 200 k.
Foto: youtube.com/@Ferrari

Teraz je čas zoznámiť sa s novým halo car talianskeho výrobcu, ktorý patrí do rodiny legendárnych modelov ako F40, Enzo a LaFerrari.

Nový model F80 sa vracia k nomenklatúre, ktorá odštartovala túto sériu, ale pod tvarovanou karosériou v aerodynamickom tuneli uplatňuje nový prístup. Konkurent McLarenu W1 využíva 3,0-litrovú hybridnú pohonnú jednotku V6, ktorá je v sérii prvá. LaFerrari tiež používalo hybridný motor, ale to bol motor V8.

Najvýkonnejšie Ferrari v histórii

Ferrari sa pri modeli F80 rozhodlo skombinovať preplňovaný motor V6 s tromi elektromotormi. Výsledkom je maximálny výkon 1 200 k, čo z neho robí najvýkonnejšie vozidlo, aké kedy Ferrari vyrobilo. Samotný tepelný motor produkuje 900 k, ktorému pomáhajú tri elektromotory: jeden na zadnej náprave, dva na prednej. Vozidlo má teda aj pohon všetkých štyroch kolies.

S touto pohonnou jednotkou, ktorá produkuje viac výkonu ako dokonca F1, dokáže auto zrýchliť z 0 na 100 km/h za 2,15 sekundy. Dosiahne maximálnu rýchlosť 350 km/h, čo je dokonca lepšie ako v prípade nového hypercaru McLaren.

Dôležitú úlohu zohráva aerodynamika

Agresívne tvary karosérie z uhlíkových vlákien majú za úlohu vytvárať maximálny prítlak. F80 obsahuje dizajnové prvky, ktoré poznáme zo slávnych modelov spoločnosti. Je tu napríklad čierny predný panel inšpirovaný modelom Ferrari Daytona, ktorý sme videli na novom modeli 12Cilindri. Blatníky sú tvarované tak, aby pripomínali model F40, a zadný spojler je aktívny a prispôsobuje sa podľa aerodynamických potrieb vozidla.

Pri rýchlosti 155 km/h vytvára vozidlo prítlak viac ako 1 000 kg. Polovicu tohto prítlaku vytvára podlaha vozidla, takže F80 sa „prilepí“ k asfaltu podobne ako vozidlá formuly 1.

Aerodynamika spolupracuje s aktívnym odpružením, ktoré má v každom rohu vozidla elektromotor. Takže F80 už nepotrebuje protišmykové tyče na kontrolu náklonu a sklonu. Čo je však dôležitejšie, odpruženie dokáže udržiavať konštantnú svetlú výšku, takže aerodynamický balík môže fungovať tak, ako má, pri akejkoľvek rýchlosti.

Ferrari F80 bude stáť viac ako 3 milióny eur

Cena nového Ferrari F80 bude 3,6 milióna eur za exemplár. To z neho robí najdrahšie auto, aké kedy Ferrari uviedlo na trh, a o 1,2 milióna eur drahšie ako McLaren W1. Ferrari vyrobí len 799 exemplárov, pričom výroba sa má začať v roku 2025 a potrvá do roku 2027.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Hamiltonov príchod dokazuje, že Ferrari je na správnej ceste

Prvé elektrické Ferrari sa blíži

Na druhej strane Ferrari predáva viac áut ako Citroen. Francúzi urobili ťažké rozhodnutie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Tu je sedem ciest, ktoré patria medzi najnebezpečnejšie na svete

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Thetravelerfromjammu). Na mnohých cestách po celom svete sa stretneme so značnými rýchlostnými obmedzeniami, ale len niektoré z nich sa vyznačujú…

Najzvláštnejšie autá v histórii automobilového priemyslu

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BigCar2). Vybrať najzvláštnejšie autá v automobilovej histórii je ťažké. Počas desaťročí intenzívneho vývoja tohto odvetvia nám jedna značka za druhou…

Auto, ktoré mení farbu karosérie. Ide o technológiu E Ink

19.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SupercarBlondie). BMW iX Flow s technológiou E Ink bolo prvé vozidlo na svete, ktorého farbu laku možno zmeniť stlačením tlačidla.…

Ako skontrolovať zapaľovacie sviečky

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@EngineeringExplained). Zapaľovanie je kľúčovou fázou fungovania spaľovacieho motora. Zodpovedajú za to zapaľovacie sviečky vozidla, ktoré sú spotrebnými komponentmi, ktoré sa…

Chybné ložisko kolesa – príznaky

18.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DantheFixitMan). Hukot, hrkotanie, bzučanie? Nové pneumatiky s vyššími decibelmi? Skutočne môžu zvýšiť hladinu hluku. Takéto príznaky však môžu naznačovať chybné…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov