Správy, Zaujímavosti,

Výmena škrtiacej klapky – ako vymeniť poškodenú škrtiacu klapku

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MasterJacks). Škrtiaca klapka v aute je zodpovedná za reguláciu správneho množstva vzduchu vstupujúceho do motora. Porucha škrtiacej klapky pri predbiehaní alebo jazda v premávke môže...

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MasterJacks).

Škrtiaca klapka v aute je zodpovedná za reguláciu správneho množstva vzduchu vstupujúceho do motora. Porucha škrtiacej klapky pri predbiehaní alebo jazda v premávke môže mať fatálne následky. Preto je užitočné vedieť, aké sú príznaky chybnej škrtiacej klapky a kedy je čas na jej výmenu a kedy stačí jej vyčistenie.

Výmena škrtiacej klapky – ako vymeniť poškodenú škrtiacu klapku.
Foto: youtube.com/@MasterJacks

Čo je to škrtiaca klapka?

Škrtiaca klapka je základným príslušenstvom pre zážihové motory, t. j. benzínové motory, a je dôležitou súčasťou sacieho systému.

Základné časti škrtiacej klapky:

  • Telo klapky: Zvyčajne vyrobené z ľahkého kovu alebo plastu, tvorí základnú konštrukciu klapky.
  • Klapka: To je vlastne pohyblivá časť, ktorá reguluje prúdenie vzduchu. Je pripevnená k osi a otáča sa.
  • Os: Slúži na otáčanie klapky a je uložená v ložiskách.
  • Tiahlo alebo elektronický ovládač: Spojuje klapku s plynovým pedálom alebo s riadiacou jednotkou motora.
  • Potenciometer: Tento snímač meria uhol otvorenia klapky a posiela informáciu do riadiacej jednotky motora.
  • Tesnenia: Zabezpečujú tesnosť spojenia medzi jednotlivými časťami klapky a zabraňujú úniku vzduchu.

Princíp fungovania:

Keď stlačíte plynový pedál, pohyb sa prenáša na škrtiacu klapku, ktorá sa otvorí. Tým sa zväčší prierez, ktorým môže prúdiť vzduch do motora. Väčší prívod vzduchu znamená, že do motora sa dostane aj viac paliva, čo vedie k zvýšeniu výkonu. Naopak, keď uvoľníte plynový pedál, klapka sa zatvorí a zníži sa prívod vzduchu.

Škrtiaca klapka – kde sa nachádza?

Škrtiaca klapka sa nachádza medzi vzduchovým filtrom, cez ktorý musí prejsť nasávaný vzduch, a sacím potrubím. Sacie potrubie, cez ktoré prúdi filtrovaný vzduch, sa pripája k škrtiacej klapke. Teleso potrubia nasunieme na teleso klapky a zaistíme kovovou svorkou. Samotnú klapku pevne prišrobujeme k motoru.

Výmena škrtiacej klapky

Teleso škrtiacej klapky si viete vymeniť sami za predpokladu, že máte potrebné náradie: krížový skrutkovač, kliešte na otvorenie hadicových svoriek a sadu nástrčných alebo torx kľúčov.

Ako môžem vymeniť škrtiacu klapku?

Krok 1: Najprv ho musíte nájsť a odstrániť niekoľko častí, ktoré blokujú prístup – ktoré časti to sú, závisí od modelu vozidla. Najčastejšie ide o kryt filtra a potrubie prívodu vzduchu.
Krok 2: Odpojte záporné svorky batérie.
Krok 3. Odskrutkujte montážne skrutky a vyberte teleso škrtiacej klapky.
Krok 4: Skontrolujte stav tesnenia na spoji so zberným potrubím. Ak je poškodené alebo prasknuté, je potrebné ho vymeniť za nové.
Krok 5: Nainštalujte nové teleso škrtiacej klapky do vozidla.

Stojí za to vedieť, že niekedy na vyriešenie príznakov poruchy stačí dôkladné vyčistenie škrtiacej klapky. Na vyčistenie škrtiacej klapky je možne kúpiť spray na to určený. V takejto situácii nie je potrebné vymeniť škrtiacu klapku za novú. Ak si stále nie ste istí, ako vymeniť škrtiacu klapku, je dobré zveriť túto úlohu odborníkom v autoservise.

Chybná škrtiaca klapka – príznaky

  • Strata výkonu motora – vozidlo sa môže ťažko rozbiehať a môže sa zdať pomalé.
  • Zvýšenie spotreby paliva v dôsledku neefektívneho spaľovania zmesi
  • Kolísanie otáčok – viditeľné počas jazdy aj pri voľnobežných otáčkach
  • Trhanie motora – najčastejšie je to dôsledok znečistenej škrtiacej klapky alebo chybného snímača polohy škrtiacej klapky (TPS)
  • Zadrhávanie motora – účinok zaseknutej škrtiacej klapky, ktorá dočasne udržiava určité otáčky napriek zmenám tlaku na plynový pedál
  • Oneskorená reakcia na pridanie plynu – ďalší dôsledok zaseknutej škrtiacej klapky alebo chybného snímača polohy škrtiacej klapky (TPS); vozidlo spočiatku nereaguje na pridanie plynu, len čo sa klapky odblokujú, náhle zrýchli
Najčastejšou príčinou poruchy škrtiacej klapky v aute je znečistenie od špinavého vzduchového filtra a paliva.
Foto: youtube.com/@MasterJacks

Musíme si uvedomiť, že porucha škrtiacej klapky má často nešpecifické príznaky. Veľmi často si ju môžeme zameniť s inými problémami, ktoré tiež spôsobujú nesprávnu zmes paliva a vzduchu. Napríklad, podobné príznaky môže vyvolať porucha prietokomeru, lambda sondy, znečistený vzduchový filter, porucha palivového čerpadla, opotrebované zapaľovacie sviečky alebo porucha EGR ventilu.

Chybná škrtiaca klapka – príčiny poruchy

Najčastejšou príčinou poruchy škrtiacej klapky v aute je znečistenie od špinavého vzduchového filtra a paliva. Z tohto dôvodu je dôležité sledovať intervaly výmeny filtra a používať kvalitné palivo. Z času na čas sa tiež oplatí vyčistiť škrtiacu klapku.

Za poruchy môže byť zodpovedný aj snímač polohy škrtiacej klapky. Mechanické opotrebovanie, poškodené vodiče alebo zaseknuté kontakty zvyčajne spôsobujú ich poruchu.

Chybná škrtiaca klapka – môžete jazdiť?

Teoreticky môžeš jazdiť s poškodenou škrtiacou klapkou. Príznaky, ktoré spôsobuje, však neumožňujú pohodlnú a bezpečnú jazdu na ceste.

Nefunkčná škrtiaca klapka má za následok nielen zvýšené spaľovanie, ale aj stratu výkonu a stlmenie motora. Jazda s nesprávne nastavenou škrtiacou klapkou môže viesť aj k poškodeniu iných častí hnacieho ústrojenstva. Preto je lepšie ju čo najskôr vyčistiť alebo vymeniť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako skontrolovať zapaľovacie sviečky

Stači bežná batéria, vypneme systém štart-stop?

Prevodové stupne v manuálnej prevodovke: Na aký prevodový stupeň preraďovať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Systém elektronického boja vytvára flotily fantómových lietadiel

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@LeonardoCompany). Spoločnosť Leonardo UK verejne predstavila svoj systém elektronického boja BriteStorm, ktorý umožňuje vzdušným silám preniknúť do nepriateľského vzdušného priestoru…

Nová Corvette ZR1 láme ďalšie rekordy. Je to najlacnejší hypercar na trhu

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheTopher). Nová Corvette ZR1 je auto, ktoré ohromilo už v deň svojho uvedenia na trh. Je to najrýchlejšie americké sériové…

Ako sa v priebehu rokov zvýšil dojazd vozidla Tesla Model 3?

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AdamWellinformed). S debutom modelu Long Range s pohonom zadných kolies prejde elektrický sedan až 702 km: tu sú míľniky. Ako…

Prevádzkové náklady nových elektrických modelov Toyota

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CARSARENA). Elektromobily sa stávajú čoraz populárnejšími, a to nielen pre svoje ekologické výhody, ale aj pre nižšie prevádzkové náklady v…

Prelomový Hyundai dostane nástupcu. Aký bude?

20.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TechShowYoutube). Hyundai Nexo nie je veľmi populárny, najmä v našich končinách. Automobil však dostane novú generáciu. Aká bude a je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov