Tipy, Zaujímavosti,

Ste pripravení sa nechať prekvapiť? Odhaľte nevyužité možnosti vášho vozidla

23.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Adrien Olichon). Auto je pre mnohých ľudí neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Používame ho na cestu do práce, na nákupy, na výlety či dovolenky. Napriek tomu,...

23.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Adrien Olichon).

Auto je pre mnohých ľudí neodmysliteľnou súčasťou každodenného života. Používame ho na cestu do práce, na nákupy, na výlety či dovolenky. Napriek tomu, že trávime v aute veľa času, často nepoznáme všetky jeho funkcie a rôzne možnosti, ktoré nám ponúka. A práve tu začína naša cesta objavovania.

Ste pripravení na prekvapenie? Odhaľte nevyužité možnosti vášho vozidla.
Foto: pexels.com/Adrien Olichon

Skryté funkcie auta

Slnečná clona

Väčšina áut má praktický prvok – slnečnú clonu. Väčšina ľudí ju využíva na to, aby zablokovala slnko svietiace priamo na čelné sklo. To je úplne prirodzené. Ale vedeli ste, že slnečná clona môže byť veľmi užitočná aj na bočných oknách? Ak si všimnete, že slnko svieti zo strany a oslepuje vás, jednoducho otočte slnečnú clonu smerom k oknu. Táto jednoduchá úprava poskytne dodatočnú ochranu a zvýši komfort počas jazdy. Je to drobnosť, ale môže významne prispieť k pohodliu vodiča a spolujazdcov.

Nastavenie volantu

Ďalšou skrytou funkciou, ktorú mnohí vodiči prehliadajú, je možnosť nastavenia volantu. Pod volantom sa nachádza nenápadná páčka, ktorú možno pritiahnúť, a tým nastaviť výšku volantu podľa potreby. Toto nastavenie nie je len otázkou pohodlia, ale aj bezpečnosti. Správne nastavený volant umožňuje lepšiu kontrolu nad vozidlom, čo môže byť rozhodujúce v kritických situáciách na ceste. Skúste si počas najbližšej jazdy vyskúšať, ako sa volant dá nastaviť, a možno objavíte polohu, ktorá vám bude dokonale vyhovovať.

Páčka na spätnom zrkadle.
Foto: pexels.com/Adrien Olichon

Spätné zrkadlo

Pri jazde v noci musíme venovať veľkú pozornosť osvetleniu. Niektorí vodiči si sťažujú, že svetlá áut za nimi ich oslňujú, čo môže znížiť viditeľnosť a zvýšiť nebezpečenstvo. Ale aj tu existuje jednoduché riešenie. Pod spätným zrkadlom sa nachádza malá páčka. Po jej pritiahnutí sa aktivuje funkcia proti oslneniu, ktorá pomáha znížiť silu svetla prichádzajúceho zozadu. Týmto spôsobom môžete výrazne zvýšiť svoju schopnosť sústrediť sa na cestu a zároveň ochrániť oči pred zbytočným namáhaním.

Bezpečnostná pás

Bezpečnosť je na cestách prvoradá, a preto mnoho áut ponúka možnosť nastavenia výšky bezpečnostného pásu. Táto funkcia obzvlášť vyhovuje vodičom a pasažierom rôznych výšok. Ak ste nižšej postavy, bezpečnostný pás umiestnený príliš vysoko môže byť nepohodlný a menej efektívny. Nastavením pásu podľa vašej výšky zabezpečíte, že bude sedieť presne tam, kde má, a poskytne maximálnu možnú ochranu.

Foto: tiktok.com/@chequanxiaoqiao

Indikátor polohy palivovej nádrže

Jednou z funkcií, ktorú možno mnohí vodiči prehliadajú, je indikátor polohy palivovej nádrže na prístrojovej doske. Ak sa vám stáva, že pri tankovaní zabudnete, na ktorej strane auta sa uzáver palivovej nádrže nachádza, nemusíte vystupovať z auta, aby ste to zistili. Stačí sa pozrieť na prístrojovú dosku, kde sa nachádza malý symbol palivovej nádrže s trojuholníkovou šípkou. Táto šípka ukazuje presne na stranu, kde je umiestnený uzáver palivovej nádrže. Je to praktická funkcia, ktorá ušetrí čas a zabráni zbytočným nepríjemnostiam pri tankovaní.

Detské bezpečnostné zámky

Tí, ktorí často prepravujú deti, určite ocenia detské bezpečnostné zámky na zadných dverách vozidla. Tieto zámky možno aktivovať jednoduchým otočením kľúča, čím zabezpečíte, že deti nebudú môcť otvoriť dvere zvnútra. Táto funkcia umožňuje rodičom sústrediť sa počas jazdy viac na cestu, pretože zabezpečuje dodatočnú bezpečnosť detí a sama kontroluje, či sú dvere správne zatvorené.

@chequanxiaoqiao

Only 5% of People Know These 10 Secret Car Features!car driving tips carsoft

♬ original sound – Chequanxiaoqiao – Chequanxiaoqiao

Nastavenie kapoty auta

Ďalšou oblasťou, ktorá môže byť pre mnohých vodičov prekvapivá, je nastavenie kapoty auta. Ak si všimnete, že kapota vášho vozidla je nerovná a má veľké medzery, neváhajte ju otvoriť a skontrolovať. Pod kapotou sa nachádza čierny gombík, ktorým možno otočiť proti smeru hodinových ručičiek. Táto jednoduchá úprava pomôže zmenšiť medzery a zabezpečiť, že kapota bude správne sedieť. Správne nastavenie kapoty môže zabrániť vstupu nečistôt a vlhkosti do motorového priestoru, čo môže predĺžiť životnosť a výkon vášho vozidla.

Čierny gombík na nastavenie kapoty.
Foto: tiktok.com/@chequanxiaoqiao

Vodiči často prehliadajú tieto a ďalšie skryté funkcie, pretože výrobcovia predpokladajú, že ich používatelia ich poznajú. Je však dôležité venovať čas spoznávaniu svojho vozidla, aby sme mohli využívať všetky jeho výhody a funkcie. Nakoniec, čím lepšie poznáme svoje auto, tým lepšie ho môžeme ovládať a tým vyššiu úroveň komfortu a bezpečnosti si môžeme zabezpečiť počas každodennej jazdy. Auto je viac než len dopravný prostriedok – predstavuje komplexný systém, ktorý nám prináša pohodlie a bezpečnosť.

Naučili ste sa to?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Potrebuješ len gumičku a vyhneš sa pokute

Nastavte si auto-klímu správne a už nikdy netrpte!

Naučte sa, ako zacúvať na parkovacie miesto v podzemnej garáži za 30 sekúnd!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Elegancia, luxus, terén, nízka cena. Ako je možné vytvoriť SUV Jaceoo 7 z toľkých protikladov?

23.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@TaurangaMotorCompany). Ak sa pozrieme na najvýraznejšie trendy na poľskom automobilovom trhu, môžeme vidieť najmä dve veci. Dynamicky rastie dopyt…

Potrebuješ len gumičku a vyhneš sa pokute

22.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MicksGarage1). Je nepochybné, že je dôležité dodržiavať dopravné predpisy. Nejde len o to, aby ste sa vyhli pokute, ale aj…

Nastavte si auto-klímu správne a už nikdy netrpte!

22.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Daniel Krason). Pravidelná údržba klimatizácie predlžuje jej životnosť a zvyšuje jej účinnosť. Klimatizácia v aute nie je len o ochladzovaní…

Apple spolupracoval so spoločnosťou BYD. Chceli vyvinúť superbatérie

22.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml). Americký telefónny magnát Apple spolupracuje s čínskou spoločnosťou BYD na výskume novej generácie trakčných batérií pre automobily. Washington pravdepodobne…

Stop stresu z dlhých ciest: Ako jednoducho zabaviť dieťa počas jazdy

22.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). V modernom svete, kde sa technológie stali neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, mnoho rodičov hľadá spôsoby, ako zabaviť svoje…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov