Pravidlá, Správy, Zaujímavosti,

Ste si istí, že dodržiavate správnu vzdialenosť? Prečítajte si, čo vás môže stáť pokutu!

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Cars and Travels). Je veľmi dôležité, aby vodiči pri jazde na verejnej komunikácii dodržiavali bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel. Ale z hľadiska predpisu, aká je...

25.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Cars and Travels).

Je veľmi dôležité, aby vodiči pri jazde na verejnej komunikácii dodržiavali bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel. Ale z hľadiska predpisu, aká je minimálna vzdialenosť, ktorá musí byť ponechaná, a ako ju môže vodič zmerať?

Ste si istí, že dodržiavate správnu vzdialenosť? Prečítajte si, čo vás môže stáť pokutu!
Foto: shutterstock.com/Cars and Travels

Túto radu už vodiči pravdepodobne často počuli: Dodržujte bezpečnú vzdialenosť od ostatných účastníkov cestnej premávky.

Nikto však konkrétne nehovorí, koľko priestoru by malo zostať. Zákon o cestnej premávke však stanovuje určité vzdialenosti, ktoré je potrebné dodržiavať pri jazde.

V akej vzdialenosti od ostatných vozidiel by ste mali jazdiť?

Zákon o cestnej premávke vyžaduje, aby vodiči dodržiavali bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel.

Vodič je povinný za vozidlom idúcim pred ním dodržiavať takú vzdialenosť, aby mohol včas znížiť rýchlosť jazdy, prípadne zastaviť vozidlo, ak vodič vozidla jazdiaceho pred ním zníži rýchlosť jazdy alebo zastaví.

Preto nie je stanovená žiadna minimálna vzdialenosť, ktorú je potrebné dodržať od iných vozidiel.

To znamená, že vodič nebude potrestaný, ak pôjde pol metra od vozidla pred ním, ani ak bude vzdialený 30 metrov.

Podobné platí aj pri predbiehaní.

Pri predbiehaní musí vodič dodržať dostatočný bočný odstup od vozidla, ktoré predbieha.

Dostatočná vzdialenosť v podstate znamená ponechanie dostatočného priestoru na to, aby sa predbiehané vozidlo nedotklo. Takže aj keď prejdete na vzdialenosť 2 cm od jeho zrkadla, považuje sa to za ponechanie dostatočného priestoru.

Vodič je povinný za vozidlom idúcim pred ním dodržiavať takú vzdialenosť, aby mohol včas znížiť rýchlosť jazdy, prípadne zastaviť vozidlo.
Foto: shutterstock.com/Cars and Travels

Jediným konkrétnym objasnením je vzdialenosť, ktorú musia vodiči dodržiavať pri predbiehaní cyklistu. Minimálna bočná vzdialenosť pri predbiehaní cyklistov je teraz jasne definovaná:

  • Nad 50 km/h: Minimálne 1,5 metra
  • Do 50 km/h: Minimálne 1 meter

Ako si určiť bezpečnú vzdialenosť?

  • Pravidlo dvoch sekúnd: Vyberte si na ceste nejaký pevný bod (napr. stĺp, strom) a keď ním prejde vozidlo pred vami, začnite počítať do dvoch. Ak k tomuto bodu dorazíte skôr ako za dve sekundy, zväčšite vzdialenosť.
  • Prispôsobenie podmienkam:
    • Zlé počasie: Zväčšite vzdialenosť na 3-4 sekundy alebo viac.
    • Nočné jazdy: Znížená viditeľnosť si vyžaduje väčšiu opatrnosť a väčšiu vzdialenosť.
    • Mestská premávka: Časté zmeny rýchlosti a smeru vyžadujú stálu pozornosť a udržovanie bezpečnej vzdialenosti.
    • Diaľnice: Aj tu platí pravidlo dvoch sekúnd, ale pri vyšších rýchlostiach predstavuje väčšiu vzdialenosť v metroch.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Zabudnutý alebo chýbajúci vodičský preukaz: aké sú riziká?

Zablokovaný výhľad vo vysokej rýchlosti? Objavte riešenie, ktoré vám môže zachrániť život!

Existuje niekoľko obmedzení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Triky profesionálov za cenu amatéra: Odstráňte škrabance na aute bez veľkej investície!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@cvrpov). Odstránenie škrabancov z auta môže byť náročné a nákladné, najmä ak sa rozhodnete pre profesionálne služby. Avšak, existujú domáce…

Zlozvyk a veľké škody. Prevodovka na odpis

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@acura). Mnohí vodiči majú rôzne návyky. Poniektoré sú nepodstatné, iné môžu ovplyvniť bezpečnosť cestnej premávky a ďalšie môžu mať vplyv…

Prečo vaša ruka na radiacej páke stojí tisíce: Odhaľte pravdu, ktorú vodiči musia vedieť!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ModernMuscle213). Prevodovka je spolu s motorom, brzdami alebo odpružením jedným z najdôležitejších komponentov vozidla. Zároveň je to komponent, ktorého oprava…

Zabudnite na staré zlozvyky: Naučte sa revolučnú techniku otáčania volantom pre bezpečnejšiu jazdu!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HelpfulDIY). Otáčanie volantom je základnou zručnosťou, ktorú by mal ovládať každý vodič. Správna technika otáčania volantom je kľúčová nielen pre…

Zablokovaný výhľad vo vysokej rýchlosti? Objavte riešenie, ktoré vám môže zachrániť život!

24.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Počas jazdy zrazu na čelné sklo vletela prekážka, ktorá zakryla celý výhľad. Čo by ste mali robiť? Zablokovaný…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov